Ostali sportovi

Packersi odustaju od Aarona Rodgersa kao lidera momčadi i iz temelja mijenjaju viziju ofenzivne igre

Marjan Kreševac • ponedjeljak, 27.04.2020.
Packersi odustaju od Aarona Rodgersa kao lidera momčadi i iz temelja mijenjaju viziju ofenzivne igre

Ovogodišnji NFL draft bio je manje-više prema predviđanjima barem što se tiče prvih nekoliko izbora u prvoj rundi, bilo je i nekoliko iznenađenja, ali momčad koja je svojim izborima na draftu podigla najviše prašine u medijima Sjedinjenih Američkih Država i među navijačima su Green Bay Packersi koji su se u prva tri izbora odlučili za quarterbacka Jordana Lovea, running backa AJ-a Dillona i tight enda Josiaha Deguaru i time dali do znanja da u sljedećim sezonama Aaron Rodgers može zaboraviti igru dodavanjem i razmišljati o igračkoj mirovini...

Brian Gutekunst generalni menadžer i Matt LaFleur glavni trener Green Bay Packersa odlučili su iz temelja promijeniti filozofiju napada svoje momčadi. U novom viđenju ofenzivne igre, barem sudeći prema novacima koje su odabrali na ovogodišnjem draftu, namjera je koncentrirati se isključivo na igru probijanjem koja će njihovu glavnu zvijezdu quarterbacka Aarona Rodgersa staviti u epizodnu ulogu. Očito postoji nepovjerenje u Rodgersove mogućnosti da u sezonama koje predstoje može na kvalitetnoj razini voditi momčad u onome u čemu je najjači, igri dodavanjem.

Iako u izjavama Gutekunsta i LaFleura teku samo hvalospjevi o Rodgersu kao velikom igraču, lideru, teško je oteti se dojmu da su to tek samo riječi koje su tu kako bi smirile veliku zvijezdu, barem na početku. Jedna od činjenica koja tome govori u prilog je kako Packersi na draftu koji je okarakteriziran kao jedan od najbogatijih što se tiče wide receivera, a svjesni činjenice da su tu izrazito tanki, oslanjaju se samo na jednog klasnog igrača Davantea Adamsa, nisu u sedam izbora uzeli niti jednoga.

Gutekunst i LaFleur hvataju se u koštac s posljednjim godinama Rodgersove karijere na način sličan onome kako su to odradili Denver Broncosi prije nekih 20 godina sa svojim quarterbackom, pripadnikom Hall of famea, Johnom Elwayjom. Broncosi su tada iz temelja promijenili ofenzivnu filozofiju, ali imali su sreću u tome da Elway bio svjestan da mu je karijera manje više gotova i nije bio čovjek karizme i taštine kakav je to Rodgers. Veliko je pitanje hoće li ovaj potez unijeti nemir u svlačionicu i kako će se sve odraziti na cjelokupnu momčad. Ako se prisjetimo trzavica između Rodgersa i Mikea McCarthyja

"Matt zaista želi sve vezati na igru probijanja i ono što proizlazi iz takve igre, a ovi momci koje smo odabrali će nam pomoći u tome", izjavio je Gutekunst u petak nakon druge runde drafta i ubrzo se nadovezao: "Imamo jednog od najboljih quarterbackova u povijesti, ciljamo na naslov prvaka sve dok je ovdje, a očekujemo da će on biti ovdje još dugo." S Druge strane LeFleur nigdje nije definitivno potvrdio koliko će Rodgers igrati i gdje će to biti već samo da se nada da će igrati dokle on to želi: "Aaron je najbolji quarterback s kojim sam surađivao u životu. Mislim da je najbolji koji je ikad igrao ovu igru. Nadam se da će moći igrati dok ne odluči da više ne želi igrati."

Odluka da Packersi odaberu nasljednika Rodgersu sada, a ne da čekaju njegovo umirovljenje podigla je dakle dosta prašine, a jedno od pitanja koje se postavlja je je li Jordan Love pravi čovjek za to? Love je u svojoj posljednjoj sezoni na sveučilištu Utah State predvodio svoju momčad s 20 touchdown dodavanja ostvarivši pri tome 3402 yarda uz uspješnost dodavanja od 62%, no istovremeno bacio i 17 interceptiona. Ako se pogledaju sirove brojke ova odluka u najmanju ruku je odluka visokog rizika.

Ovakva odluka imala bi smisla i bila bi u skladu s pričama uprave i trenera kada bi se Rodgersa okružilo kvalitetnim opcijama za igru probijanjem, ali od cijelog seta ofenzivnih igrača koje su Packersi odabrali na draftu uključujući izbor druge runde running backa AJ-a Dillona i treće runde tight enda Josiaha Deguare to nije slučaj. Niti jedan od ovih igrača nije takvog kalibra da može uskočiti u sastav i odmah ostvariti pozitivan pomak u igri probijanjem. Sve su to upitni igrači koje će trebati čekati dosta vremena da pokažu što i je li uopće mogu.

Niti jedan objektivni promatrač ne može reći da su Packersi ovim odabirima pomogli Rodgersu, hoće li to imati utjecaja na njega ostaje za vidjeti. Ono što ovaj potez čini još zanimljivijim je to što Rodgers nije na samom kraju svog ugovora u Green Bayu. On je potpisao četverogodišnje produljenje u kolovozu 2018., a primjenjuje se tek od prosinca 2019. Pod ugovorom je do 2023., premda postoji opcija raskida ugovora i prije toga. Odabir Lovea jedna je veliki kockarski potez, Njegova nepredvidljivost i nedostaci u njegovoj igri preveliki su da bi opravdali lov na njega u prvom krugu drafta.

Loveu je ovaj odabir sjekira u med, jer će dobiti nekoliko sezona da radi na svojoj igri uz nultu prijetnju da će morati pokrenuti i voditi ekipu dok to radi. Za Rodgersa i momčad koja je prije samo nekoliko mjeseci otišla do konferencijskog finala, to je potpuno gubitak učinka u sezoni 2020. Postoji velika vjerojatnost da je Rodgers poprilično uzrujan zbog ovakvog odabira. Od svih odabira prve runde ovaj je definitivno bio najšokantniji.

Ako se vratimo samo malo još na izbor igrača na draftu nije teško vidjeti da ovim odabirom život defenzivnom koordinatoru Mikeu Pettineu nije postao nimalo lakši i ugodniji. Dok su još rane bile svježe nakon poraza protiv San Francisko 49ersa u kojima Packersi ni uz pomoć velikog čarobnjaka Merlina nisu mogli ništa napraviti kako bi zaustavili protivničku igru probijanjem, LeFleur je dao Pettineu još jednu priliku da unaprijedi taj segment igre, ali nije učinio ništa kako bi mu u tome pomogao.

U prvim rundama drafta nije bilo mjesta za ojačanje obrane i ogromno je pitanje što Pettine može učiniti kako bi sproveo plan svog trenera o unaprjeđenju obrambenog dijela igre. Sve što se dogodilo na tom polju bila je odluka da se Packersi riješe linebackera Blakea Martineza koji je predvodio momčad po broju taecklova i na njegovo mjesto dovedu atletski daleko lošijeg i ozljedama sklonog Christiana Kirkseyja, ali s druge strane puno financijski isplativijeg igrača.

Hoće li Pettine biti prvi koji će napustiti brod? Vjerojatno hoće jer s jedne strane čovjeku date povjerenje, a s druge ne učinite ništa kako bi mu olakšali. Doista, nakon što nisu napravili ništa za obranu, Gutekunst i LeFleur moraju biti otvoreniji nego ikad prije za potpisivanje nekoliko veterana ili u rukavu imati neki trade koji će pokriti nedostatke u run defense segmentu igre. Takav igrač ne mora biti neminovno skup, a da ostvari značajan utjecaj na igru zaustavljanja probijanja.

Možda će se Gutekunstova klasa 2020. ispasti sjajna, ne znam. Naravno da će vrijeme sve pokazati, tko je bio u pravu, a tko u krivu i mnogi od vas već sad se ne slažu s mojim ovdje iznesenim tezama, ali jednostavno se teško oteti dojmu da Love nije taj igrač koji će odvesti momčad Packersa do višestrukih naslova prvaka NFL-a i da s ovakvom obranom Bearsi i Vikingsi već sada mogu početi polako otvarati šampanjac. Ako se to dogodi skidam kapu do poda svim vizionarima u i oko kluba koji su to vidjeli krajem travnja 2020. godine i prihvaćam da me počastite atributima prema vlastitom nahođenju.

#ostanitedoma

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • zwizdan00728.04.2020. u 18:19
    Kad san pročita članak odma mi je pala roleta al nisan ima volje pisat ovakav tekst. Zato svaka čast.
    zwizdan007
  • pesekan128.04.2020. u 18:01
    Iz naslova bi se dalo zakljuciti da je Rodgers dobio pedalu i da ce Packersi samo trcati. Totalno promaseno. Lik je medu najplacenijim igracima lige a ispada da ce sada nosit vodu rookieju. Packersi polazu ogromne nade da ce sa Rodgersom biti SB contenderi u narednih nekoliko sezona, a rookie QB je... [više na forumu]
    pesekan1