Ostali sportovi

Španjolski biciklist: 'Skratite Tour, Giro i Vueltu na dva tjedna'

Matej Kačan • utorak, 28.04.2020.
Španjolski biciklist: 'Skratite Tour, Giro i Vueltu na dva tjedna'

Španjolski biciklist Alejandro Valverde smatra kako bi se tri najveće biciklističke utrke u sezoni iznimno ove godine trebale skratiti s tri na dva tjedna trajanja zbog koronavirusa...

Dok traje pauza u sportu zbog koronavirusa, traju i rasprave o organizaciji mnogih sportskih natjecanja jednom kad se sve bude moglo vratiti. To ne zaobilazi ni biciklizam koji je imao mnogo kontroverzi oko organizacije Tour de Francea, a španjolski vozač Alejandro Valverde ima rješenje. On smatra kako bi se tri najveće utrke - Tour, Giro d'Italia i Vuelta - trebali skratiti s tri na dva tjedna.

"Nema smisla da traje tri tjedna. Trebali bi srezati za jedan tjedan pa da traje 15 dana. Ovo je posebna godina i kalendar nam ne dopušta više te moramo imati na umu da bi za dolazak na visoki level trebali barem mjesec i pol priprema. Tijelo ne reagira isto u lipnju ili listopadu i pripreme nisu iste vani i na sobnom biciklu. Ima biciklista koji moraju voziti na visokoj nadmorskoj visini", smatra Španjolac.

Osim trajanja samih velikih utrka u sezoni, najveća novost za tempiranje forme i kalendar priprema biciklista svakako je odgađanje najvećeg sportskog natjecanja na svijetu, Olimpijskih igara u Tokiju koje su pomaknute na 2021. godinu.

"Da imam 35-36 godina odgoda Olimpijskih igara mi i ne bi toliko promijenila, ali već imam 40. Jedina dobra stvar kod manjka natjecanja u 2020. je što možda Tokio dočekam hladniji, ali sve ovisi o tome kako će tijelo reagirati."

Valverde se u vrijeme karantene priprema u uvjetima koje ima. Vozi sobni bicikl, a tri puta tjedno radi i u teretani. Također, postoje i virtualna natjecanja u izostanku pravog biciklizma, ali ona nisu baš vjerodostojna.

"Ima tu dosta varanja. Neki ljudi na virtualnom biciklu idu kao avioni, a onda u stvarnosti voze mnogo sporije. To nekako naprave bez i da okreću kotače", smije se Valverde.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik29.04.2020. u 11:47
    nista od bicikli ove godine
    Obrisan korisnik