Ostali sportovi

Tom Brady i Rob Gronkowski najbolja quarterback - receiver kombinacija posljednjeg desetljeća?

Marjan Kreševac • četvrtak, 30.04.2020.
Tom Brady i Rob Gronkowski najbolja quarterback - receiver kombinacija posljednjeg desetljeća?

U NFL-u je bilo velikih quarterback - receiver kombinacija, a svakako jedna koja je obilježila posljednjih deset godina i uvelike pridonijela nevjerojatnom nizu naslova New England Patriotsa je ona između Toma Bradyja i Roba Gronkowskog...

U NFL-u je bilo velikih quarterback - receiver kombinacija, Joe Montana i Jerry Rice, Troy Aikman i Michael Irvin i Peyton Manning i Marvin Harrison ocjenjuju se među najboljim svih vremena. U to birano društvo svakako spadaju Tom Brady i Rob Gronkowski, igrači Hall of Fame kalibra koji su se ponovno ujedinili u Tampa Bay Buccaneersima nakon jedne sezone koju je Gronkowski proveo u igračkoj mirovini kako bi pokušali osvojiti još jedan Super Bowl naslov.

Brady je napustio New England Patriots nakon dva desetljeća i potpisao dvogodišnji, 50 milijuna dolara vrijedan ugovor s Buccaneersima. Gronkowski, koji je otišao u mirovinu nakon sezone 2018., odlučio se vratiti u NFL kako bi se ponovno pridružio Bradyju zbog posljednjeg pohoda na naslov prvaka. Koliko će biti uspješni u tome pokazat će vrijeme, ali to neće umanjiti činjenicu da su jedna od najboljih kombinacija. Brady i Gronkowski ostvarili su 7786 yardi i 78 touchdowna. Brady je pri tome imao 123.9 passer rating kada je meta njegovog dodavanja bio Gronkowski i 94.7 passer rating kada je meta bio netko drugi.

Jasno je da su imali sjajnu kemiju na terenu, ali je li to dovoljno da ih smatraju najboljim tandemom u prošlom desetljeću? Statistika jedan je od načina procjene navedenih kombinacija kroz godine, ali američki analitičari u obzir su uzeli i neke druge kriterije za utvrđivanje tko je najviše doprinio pobjedama svoje momčadi. Prema tim dodatnim kriterijima koji uključuju broj potrebnih yardi za ostvarivanje novog downa broja ostvarenih yardi prilikom touchdowna, udaljenost između quarterbacka i hvatača prilikom ostvarenog dodavanja. Ovakvo bodovanje ide na ruku kombinacijama koje su igrale zajedno duže vrijeme, no s obzirom na broj ostvarenih bodova prema tim kriterijima najboljih pet kombinacija su:

1. Matt Ryan i Julio Jones, Atlanta Falcons, 523 boda između 2011. i 2019.

Matt Ryan, MPV lige u sezoni 2016. i Julio Jones, među najboljih pet hvatača u posljednjih pet godina, po Pro Football Focusu, kombinirali su 11857 yardi i 56 touchdowna. Broj ostvarenih yardi po pokušaju iznosi 9.7 što izvlači zaključak da je skoro pri svakom pokušaju dodavanja za Jonesa momčad ostvarila first down. Samo DeSean Jackson postigao je prosječnu bolju učinkovitost (9.9 yardi) među igračima koji su bili meta dodavanja najmanje 500 puta od 2011. godine.

Od 1252 hvatanja koje je Jones ostvario samo njih 17 nije bilo upućeno od strane Ryana dok je Jackson svoja hvatanja ostvario kroz tri različite momčadi i quarterbacka. Jones je prema statistikama bio i među najboljim hvatačima prema broju yardi nakon hvatanja (2,7 yardi dok je prosjek cijele lige bio 4,2 yarde) u vremenu koje je proveo s Rayanom. Godine 2016. protiv Carolina Panthersa, Ryan je ostvario 503 yarde, što je najviše u njegovoj karijeri, dok je Jones postao šesti hvatač u povijesti NFL-a koji je imao više od 300 yardi hvatanja u jednoj utakmici. Nijedan drugi duo to nije postigao nikada u povijesti.

Ovo ipak nije bila najbolja utakmica ove kombinacije, bila je to ona u drugom tjednu sezone 2013. Falconsi su u prvoj četvrtini bili suočeni s trećim i sedam na svom terenu od 19 yardi protiv St. Louis Ramsa. Ryan je iz shotguna pronašao Jonesa na liniji od 43 yarde, Jones se riješio pokušaja obaranja od strane cornerbacka Janorisa Jenkinsa i otrčao sve do kraja za touchdown od 81 yarde.

2. Tom Brady i Rob Gronkowski, New England Patriots, 464 boda između 2010. i 2018.

Od trenutka kad je Gronkowski izabran u drugom krugu drafta 2010. godine, do njegove privremene mirovine nakon sezone 2018., nijedna kombinacija QB-a i TE-a nije ostvarila više bodova tijekom regularne sezone od Bradyja i Gronkowskog. Njihova produkcija ne samo što je najbolja na ljestvicama QB - TE, već je i za 210 bodova viša od sljedeće najbolje kombinacije iz San Diego Chargersa Philipa Riversa i Antonia Gates. Za usporedbu, razlika između kombinacije Brady - Gronkowski i Rivers - Gates ista je kao između Riversa i Gatesa i 29. najbolje kombinacije na listi, Andyja Daltona i Jermainea Greshama iz Cincinnati Bengala (44 boda).

3. Ben Roethlisberger i Antonio Brown, Pittsburgh Steelers, 432 boda od 2010. do 2018.

Prije nego što je javno eskalirao sukob između Bena Roethlisbergera i Antonija Browna što je dovelo do odlaska Browna iz redova Steelersa i kasnijih neslavnih Brownovih pokušaja u Oakland Raidersima i New England Patriotsima Roethlisberger i Brown ostvarili su u NFL-u 10621 yardu i 74 touchdowna u 120 utakmica regularne sezone. Između 2013. i 2018. godine Brown je u kontinuitetu ostvario plasman u Pro Bowl momčad sezone.

Najbolja sezona ovog dvojca bila je ona iz 2014. godine kada je Roethlisberger ostvario 1698 yardi dodavanja prema Brownu uz uspješnost dodavanja od 71% uz samo tri interceptiona pri čemu je Brown ostvario 13 touchdown hvatanja.

4. Aaron Rodgers i Jordy Nelson, Green Bay Packers, 371,4 boda od 2008. do 2017. godine

Aaron Rodgers 2008. godine preuzeo je mjesto startnog quarterbacka od legende Green Bay Packersa Bretta Favrea, a te iste godine su Packersi u drugom krugu drafta odabrali Jordyja Nelsona na poziciji hvatača. Rodgers i Nelson u razdoblju do 2017. godine ostvarili su 6919 yardi i 65 touchdowna pri čemu je Rodgers imao 682 pokušaja dodavanja (129.2 passer rating). U svojih devet sezona zajedno (sezonu 2015. Nelson je propustio zbog ozljede) dvojac je svake godine producirao passer rating veći od onoga koji je ostvarivala cijela liga.

Najbolja sezona bila je ona 2015. godine kada su stigli do gotovo savršenog passer ratinga 155.2. U toj sezoni ostvarili su 1101 yard u 80 pokušaja dodavanja, 12 touchdowna bez interceptiona. Sa 7848 yardi hvatanja Nelson se smjestio na peto mjesto u povijesti franšize, a vlasnik je i drugog mjesta u povijesti po broju touchdowna hvatanjem (69). Nelson, Calvin Johnson, Brandon Marshall, Larry Fitzgerald i Dez Bryant jedini su hvatači koji su sakupili najmanje 7000 yardi hvatanjem i 65 touchdowna od 2008. do 2017. godine.

5. Drew Brees i Marques Colston, New Orleans Saints, 319,6 bodova od 2006. do 2015.

Drew Brees i Marques Colston odigrali su zajedno 140 utakmica u regularnoj sezoni pri čemu je Brees ostvario 708 dodavanja od 906 upućenih prema Colstonu uz 9735 yardi ostvarenih dodavanjem i 72 touchdowna. Omjer yardi po pokušaju daje veći prosjek od onog koji je Brees ostvario u kombinaciji s Michaelom Thomasom. Osim toga Brees je gađao Colstona puno dalje niz teren (10.3 yarde od line of scrimmage) nego je to bio slučaj s Thomasom (8.7 yardi). Sveukupni Breesov passer rating u pokušajima dodavanja za Colstona bio je 123 dok je prosjek lige u to vrijeme bio 84.9.

#ostanitedoma

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!