Nogomet

Tomislav Ivić 60. na listi najvećih trenera ikad prema magazinu FourFourTwo

Matej Kačan • petak, 01.05.2020.
Tomislav Ivić 60. na listi najvećih trenera ikad prema magazinu FourFourTwo
Foto: Duje Bonačić

Poznati britanski nogometni magazin i internetski portal s vijestima i statistikama FourFourTwo u svojem izdanju magazina za lipanj je odabrao 100 najboljih trenera u povijesti, a Tomislav Ivić zauzima 60. mjesto...

Prema uglednom engleskom nogometnom časopisu "FourFourTwo" i Hrvatska ima svog predstavnika među 100 najvećih trenera ikad. Magazin je u svom izdanju za lipanj sastavio listu najvećih stratega u povijesti nogometa, a Tomislav Ivić na toj listi zauzima 60. mjesto.

Novo je to priznanje za Ivića kojeg je i France Football uvrstio među 50 najvećih trenera ikad, a za to su najzaslužniji Ivićevi rezultati poput naslova u četiri različite lige. Ivić je tvorac velikog Hajduka 70-ih, a svjedočanstva igrača govore o velikoj inovativnosti hrvatskog trenera koji je, primjerice još tada uvježbavao ofsajd zamke na treninzima.

Nakon Hajduka je vodio Porto, Ajax i Anderlecht te je u svakom od tih klubova bio državni prvak, a s Portom je osvojio i Kup u Portugalu te Europski superkup, dok je s Atleticom iz Madrida podigao trofej u Kupu Kralja. Vodio je i Marseille s kojim je došao nadomak naslova u francuskoj, ali nije dočekao kraj prvenstva na klupi francuskog velikana pa mu se ta titula službeno ne pripisuje iako je Marseille bio prvak te 1992. godine.

Prvi je na listi Sir Alex Ferguson, a slijede ga dva Ajaxova velikana Rinus Michels te njegov učenik Johann Cruyff. Još dva Škota popunjavaju Top 10, a to su legende Liverpoola Bill Shankly te Uniteda Matt Busby, dok je jedini aktivni trener na u Top 10 Pep Guardiola.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!