Nogomet

S kojim je uspjehom HNS položio ispit 'korona'?

Ante Jukić • utorak, 19.05.2020.
S kojim je uspjehom HNS položio ispit 'korona'?
Foto: Pixsell

Nogometni savezi diljem Europe donijeli su različite odluke glede prekinutih prvenstava, s naglaskom na najviše rangove. Neki su definitivno odlučili zaključiti ovu sezonu i proglasiti tablicu u trenutku prekida konačnom (Francuska, Belgija, Škotska), neki su sezonu poništili, što znači kako nema prvaka i kako nitko ne ispada (Nizozemska), a neki pod svaku cijenu nastoje završiti natjecanje na travnjaku.

Prvi su na teren izašli Nijemci, u planu je i nastavak natjecanja u Italiji, Španjolskoj i Engleskoj, a u ovoj skupini zemalja koje žele svoj najviši rang odigrati do kraja je i Hrvatska. Namjera HNS-a da se 1. HNL, ako je ikako moguće, okonča na travnjaku svakako je logična, no neke druge odluke koje je donijela krovna organizacija hrvatskog nogometa ostavljaju podosta prostora za rasprave.

Ocijeniti koliko je neka odluka dobra ili nije u ovom trenutku je nemoguće, jer tek treba vidjeti kako će se stvari rasplesti. Ako se natjecanja zaista završe u nekom razumnom roku i na način da to bude nogomet barem približno onakav kakav bi trebao biti, onda ćemo moći reći kako su Savezi koji su se odlučili izgurati stvar do kraja donijeli dobru odluku. Ako, pak, natjecanje krene, pa ponovno iskrsnu problemi zbog kojih će morati uslijediti definitivni prekid, onda će se puno boljima pokazati odluke Saveza koji su odlučili na vrijeme presjeći stvar. Uglavnom, puno je to „što, kako, ako i kad“, ovo nije jedna od onih situacija za koje možemo reći kako je definitivno iza nas, i da idemo dalje. Po informacijama i „informacijama“ koje svakodnevno slušamo, zaista je teško zaključiti što nas čeka u sljedećih nekoliko mjeseci kad je u pitanju najvažnija sporedna stvar na svijetu.

HNS se u cijeloj ovoj situaciji postavio logično. Nisu čelni ljudi hrvatskog nogometa donijeli ishitrenu odluku kad je histerija zbog korone bila na vrhuncu i kad su prekidi, odgode i poništenja bili gotovo stvar trenda. Osluškivali su u HNS-u, što kažu stručnjaci i institucije koje vode glavnu riječ, pogledavali prema Uefi i rješenjima drugih zemlja, uzeli si malo vremena i donijeli odluku da će se 1. HNL nastaviti, ali sve lige ispod nje neće. U nastavku teksta pozabavit ćemo analizom HNS-ovog djelovanja u ovoj nepredviđenoj situaciji.

1. HNL odigrat će se do kraja

Kao što smo već rekli ranije, odluka da se natjecanje u najvišem rangu pokuša okončati na travnjaku je logična i razumljiva. Kako će sve završiti, hoće li zaista sve utakmice biti odigrane, ili će u jednom trenutku prvenstvo morati biti definitivno prekinuto, to nitko trenutno ne može znati, pa bi stoga bilo nekorektno ocjenjivati ovu odluku HNS-a nakon „bitke“, kad budemo znali kako je sve prošlo. Zapravo, možemo reći kako su po pitanju okončanja natjecanja u prvim ligama sve odluke razumljive, ne može se reći kako je bilo koji Savez pogriješio. Niti oni koji inzistiraju na završetku, niti oni koji su odlučili poništiti prvenstva, niti oni koji su tablice u trenutku prekida proglasili konačnima i na temelju njih odredili prvake i klubove koji ispadaju iz najvišeg ranga. Dakle, HNS-u se po pitanju odluke o završetku 1. HNL ne može ništa spočitati.

2. HNL se prekida i proširuje

Ova odluka već izaziva podizanje obrva i mnoga pitanja. Prva i Druga liga pupčano su povezane, radi se o najvišem rangu nogometa i onome tik ispod njega, čiji klubovi pokazuju (ili bi barem to trebali) ambicije i želju nastupati među „elitom“. Općenito se u europskom nogometu Druge lige maksimalno populariziraju i stavljaju uz bok najvišim rangovima, te ih se kod donošenja svih odluka tretira jednako kao i Prve lige. Hrvatski drugi rang možda „na papiru“ nije profesionalan kao engleski, njemački ili španjolski, ali odluka po kojoj će se Prva liga završiti, a Druga naprosto prekinuti, je u najmanju ruku nelogična. Druga liga već je godinama jedan od glavnih problema hrvatskog nogometa. Rang koji bi po svemu trebao biti tek neznatno ispod onog najvišeg, u mnogim je segmentima debelo amaterski, a ova nepredviđena situacija sve je to samo dodatno ogolila. I onda, umjesto da ovo iskoristi kako bi definitivno riješio neke stvari i postavio temelje za budućnost, HNS je zaigrao na opciju „guranja smeća pod tepih“ i odgode hvatanja u koštac s problemima.

Krovna organizacija hrvatskog nogometa udovoljila je pomalo patetičnom medijskom istupu drugoligaša koji su zamolili da ih se riješi obveze igranja nogometa ove sezone bez ikakvih sankcija. Štoviše, našlo se tu i ponešto nagrada, tako da će neki izboriti plasman u Prvu ligu iako su odigrali tek nešto više od pola sezone (Šibenik), neki će za to imati priliku u dodatnim kvalifikacijama (Orijent), a nekolicina klubova spašena je grčevite borbe za opstanak je ispasti neće nitko. Opasan je to presedan koji u pitanje dovodi samu regularnost natjecanja. odluka je to koja potpuno drugačije tretira prvoligaše i drugoligaše, i na koju već sad ima puno povika. A pogotovo će ih biti ako se zaista Prva liga odigra do kraja, i ako netko od prvoligaša koji je odradio ovu cijelu specifičnu sezonu, bude u narednoj morao prepustiti mjesto nekome tko se za njega nije morao do kraja boriti. Uglavnom, palac dolje HNS-u za ovu odluku, kojom je na potpuno drugačiji način tretirao Prvu i Drugu ligu.

Amaterske lige se prekidaju i proširuju

Još tamo u ožujku, kad je sve ovo počelo, bilo je izgledno kako se lopta niželigaškim travnjacima ove sezone više zakotrljati neće. Jednostavno, amaterski nogomet potpuno je drugačiji svijet od onog profesionalnog i iluzorno je bilo za očekivati kako će se natjecanje u nižim ligama nastaviti u vrijeme kad je aktualna sezona već trebala biti završena, i to u posebnim uvjetima koje amaterski klubovi ni približno ne mogu ispuniti. Prvi su stvar presjekli Francuzi, a onda su se polako priključivali i ostali Savezi, među kojima i HNS. No, dok je francuski Savez donio odluku o poništenju svih natjecanja i početku nove sezone jednom kad se za to steknu uvjeti i s istim sastavima liga, HNS i županijski Savezi posegnuli su za drugačijim rješenjem. Kod nas se također više neće igrati, ali momčadi koje se nalaze na vodećim mjestima u svojim ligama ostvaruju pravo na plasman u viši rang, dok iz liga ne ispada nitko.

Posljedično, to znači kako će većina hrvatskih amaterskih liga sljedeće sezone biti proširena, što nije zanemariv problem ni sam po sebi, a pogotovo ne u ovoj situaciji, kad nitko sa sigurnošću ne može reći kad će nova sezona početi, u kojim će se uvjetima igrati i koliko će sve ovo ostaviti posljedica na funkcioniranje klubova. Puno je tu pitanja, a vrlo malo odgovora, pa je i razumljivo kako je dosta onih koji odluku HNS-a o amaterskim ligama smatraju pogrešnom. Nekakva osnovna logika nalaže da se u nepredviđenoj situaciji, kad nitko ne zna kakvo će stanje biti za nekoliko mjeseci i kad se ništa ne može konkretno planirati, ne srlja s odlukama koje bi mogle donijeti nove probleme i nedoumice, a pogotovo to vrijedi kad je u pitanju amaterski nogomet, u kojem ne bi trebalo biti mjesta isforsiranom ispunjavanju rezultatskih ambicija pojedinih sredina. Puno razumljivija odluka bila bi ona kako se ništa neće dirati i kako će se nastaviti/početi u istom sastavu kad to bude bilo moguće.

Može se, doduše, razumjeti želja da se nagrade trud i rezultati koje su vodeće momčadi iskazale u odigranom dijelu sezone, no još jednom ponavljamo, ovo je nepredviđena situacija i ovo je amaterski nogomet. Ako su se već odlučili vrednovati rezultate, onda su u HNS-u trebali biti dosljedni i „kazniti“ one klubove koji su trebali ispasti. Ovako, umjesto za jedno od dva legitimna rješenja – 1) nitko ne ide ni „gore“ ni „dolje“, 2), vodeće momčadi idu „gore“, posljednji ispadaju – HNS se odlučio za treće, kojim na neki način ispunjava svačije želje. Kao što smo rekli, kratkoročno je to dobro jer neće biti nezadovoljnih, ali dugoročno bi moglo biti loše.

Posebno bi apsurdna situacija u amaterskom nogometu mogla biti ako zaista dođe do tog famoznog „drugog vala“ na jesen i ako se i nova sezona bude morala prekinuti. To bi onda značilo da se nije igralo u vrijeme dok se moglo igrati (ljeto), dok je početak nove sezone predviđen za vrijeme kad se opet neće moći igrati. No, ovo je već stvar koja nema veze s HNS-om, koja spada u sferu nagađanja, pa se njom nećemo baviti u ovom tekstu.

Ako, dakle, pogledamo odluke koje je HNS donio zbog novonastale situacije, vidjet ćemo kako se iste mogu podijeliti u tri osnovne skupine. Na one koje se odnose na Prvu, na one koje se odnose na Drugu i na one koje se odnose na amaterske lige. Nekakav općeniti dojam je kako je HNS po pitanju Prve lige postupio baš onako kako ima lige sugerira – profesionalno i prvoligaški, kako je po pitanju Druge lige postupio drugoligaški, a kako je po pitanju amaterskih liga postupio amaterski. To je znakovito i zapravo je samo još jedna potvrda toga kako je čelnicima hrvatskog nogometa u fokusu Prva liga, dok se sve ono ispod nje određuju tek usput, bez jasne strategije. Da će najviši rang uvijek biti u centru pažnje i da će se oko njega voditi najviše rasprava, nije čudno, to nitko ni ne dovodi u pitanje, ali to ipak ne znači da se ne može učiniti više i kad su u pitanju niži rangovi natjecanja. I da ih se ne može tretirati malo bolje, nego što se to trenutno čini, kad često imamo dojam kako isti HNS-u predstavljaju teret s kojim ne znaju što bi i kojeg bi se najradije riješili.

FOTO: Davor Javorović/PIXSELL

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!