Nogomet

Strahonja analizirao utakmicu u Rijeci, sve tri sporne situacije proglasio greškama

Matej Kačan • ponedjeljak, 01.06.2020.
Strahonja analizirao utakmicu u Rijeci, sve tri sporne situacije proglasio greškama
Foto: Nel Pavletić/PIXSELL

Ono što se nakon polufinala Kupa na Rujevici svakako čekalo je Oko sokolovo, odnosno HRT-ova analiza suđenja koju provodi Mario Strahonja. On je analizirao sve tri sporne situacije, a po njemu se u sve tri dogodila greška...

Iskre su na susretu Rijeke i Osijeka frcale na sve strane u nedjelju, a nekakav generalni konsenzus je da je sudac Igor Pajač potpuno izgubio konce utakmice. Brojalo se više kartona od izglednih prilika, a svoj je komentar na suđenje dao i HRT-ov ekspert Mario Strahonja. Sve je krenulo u petoj minuti startom Danijela Lončara na Alexandru Gorgonu, kažu Riječani da se tu slobodno mogao pokazati crveni karton.

"Baš je taj start bio plod nervozne i nekontrolirane utakmice. U četvrtoj je minuti igrač Osijeka, po mom mišljenju, trebao biti isključen. Ovdje nema olakotnih okolnosti da je igrač prvi došao do lopte. Let igrača prema nozi je svjestan i dug, imamo namjeru i intenzitet i ovo može rezultirati jedino isključenjem. Ovo su situacije gdje se mora javiti i VAR", kazalo je "Oko sokolovo".

Nakon toga je Osijek poveo s 2:0 te Rijeka nije postojala na terenu, ali od 55. nadalje slijede sudačke greške na štetu gostiju zbog kojih su Osječani grmjeli. Baš je u 55. László Kleinheisler dobio drugi žuti bez oglašavanja VAR-a, a Strahonja je objasnio i zašto.

"Po kutevima kamere se čini da nije bilo kontakta i da se dogodila greška suca. No treba napomenuti da se po VAR protokolu žuti kartoni nemaju dozvolu intervenirati", pojasnio je Strahonja.

Rijeka je smanjila na 2:1, a vrhunac frustracije igrača Osijeka je nastupio u 70. minuti kad su Talyso i Capan bili u naizgled bezazlenom skoku, ali je Pajač ocijenio da je Talyso laktom udario gostujućeg igrača te je dosudio jedanaesterac. VAR je vršio tihu provjeru, Pajač nije gledao ekran te je odluka ostala.

"Igrač Osijeka u ovoj situaciji odnosi loptu glavom, a inicira nenamjeran kontakt ruke i glave prirodno otvorenom rukom. Ovdje mislim da nema intenziteta za kazneni udarac. Također, ovdje se VAR ne smije oglasiti jer sudac prenosi VAR sucima što je vidio. Ako se oni uvjere u smjernice glavnog suca, po protokolu nemaju pravo na intervenciju", kazao je Strahonja koji je potvrdio tri greške, ali je i objasnio detalje u VAR protokolu.

FOTO: Nel Pavletić/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!