Košarka

Simon: 'Nije smak svijeta što su kvalifikacije otkazane, siguran sam da ćemo ići prema gore'

Branimir Korać • četvrtak, 04.06.2020.
Simon: 'Nije smak svijeta što su kvalifikacije otkazane, siguran sam da ćemo ići prema gore'
Foto: Pixsell

Kruno Simon iza sebe ima fantastičnu sezonu koju je na žalost prekinula pandemija koronavirusa u situaciji kada je možda mogao i do titule u Euroligi...

Novi Sportklubov podcast ugostio je Krunu Simona koji je trenutno u Zagrebu i iščekuje početak pripema, najvjerojatnije s Efesom.

"Prije tri mjeseca smo odigrali zadnju utakmicu, zatim je sve otkazano zbog korone. Prvo je otkazana turska liga i igrači su se mogli vratiti u svoje zemlje. Čekali smo što će biti s Euroligom, ali i ona je otkaza Do daljnjega sam tu, trebao bih ostati u Efesu i sredinom kolovoza moram za Istanbul."

"Imao sam odličnu sezonu, a opet mi je drago što sam mogao biti s obitelji i svoje dvije kćeri. Kada je sezona, nemam toliko priliku biti s njima, a oni su mi najvažnije u životu."

"Pred tim sam da produžim na još jednu sezonu. Klub me hoće, hoće me trener, ja želim ostati. Imam info da bi svi trebali ostati i ako ne identično, trebali bi izgledati jako slično. Nema potrebe za nekakve velike izmjene."

S Efesom je bio na Final Fouru Eurolige i upravo to smatra najvećim dosegom u svojoj klupskoj karijeri.

"Najljepši trenutak nakon pobjede u Torinu protiv Italije, Final Four je isto satisfakcija i ogromna stvar s 33-34 godine s ekipom koja je godinu ranije bila zadnje. Ušli smo na kraju u finale, moram reći da smo stvarno odigrali i tu utakmicu odlično, ali CSKA je bio stvarno fenomenalan. Taj dan odigrao je utakmicu sezone i na žalost nismo uspjeli. Nije ti lako kada izgubiš finale, ali treba biti realan i priznati da su bili bolji."

Za sve to velike zasluge nosi trener Ataman s kojim Simon ima sjajan odnos.

"Imam odličan odnos s njim, stvarno ima respekt prema iskusnijim igračima. On je trener s ogromnim autoritetom i odlučuje o svemu, ali imamo super suradnju i nadam se da ću kroz sljedećih par dana potvrditi ugovor za sljedeću sezonu i uživam raditi s njim. On dokazuje da je stvarno jedan od najboljih trenera u Euroligi."

"Efes je klub s obiteljskom atmosferom. To su ljudi koji su dugo tu i stalo im je. Vidim koliko smo njih usrećili, osvojili smo Superkup, prvenstvo, bili na Final Fouru i bila je velika fešta kada je završila sezona."

I dok Efes briljirai, Fenerbahče je ove sezone dosta pao.

"Financije nisu problem, oni i dalje imaju puno veći budžet od Efesa. Fener je dugo bio u vrhu, a to nije lako. Nije lako svake godine promijeniti par igrača i držati tu konstantu. To je jako teško ponavljati, ove sezone imali su nekih problema, ali imam ogroman respekt prema Željku Obradoviću, ugurao bi se on među osam, a onda nikom ne bi bilo ugodno s njima. nikada ih ne treba otpisati."

Euroligu je igrao i sa Zagrebom, a to je ujedno bio i početak puta prema dolje.

"Činjenica je da Zagreb nije bio klub koji bi izdržao Euroligu, to nije bila ni poanta tog kluba. Na žalost nakon toga sve je krenulo prema dolje. Moji najdraži trenuci u karijeri vezani su uz Trnsko, onaj smeđi parket, uživali smo tamo i taj dio života će mi ostati u najljepše, sjećaju. Imali smo super škvadru, sve se poklopilo, ali klub je završio kako je završio."

"Nikada nisam gledao financijski, možda sam tu i pogriješio. Tada sam igrao u Zagrebu, osjećao sam se ugodno, obožavam Zagreb i nisam htio otići tek toliko da odem. Uvijek sam govorio otići ću, ali u pravi klub. Nikada mi nije bila ideja tako ostvariti karijeru. Tada je Žorić već bio u Unicaji, preporučio im je da me pogledaju, krenulo je zapravo preko njega. Oni su odlučili da im se sviđam i otišao sam u Unicaju gdje sam odradio jednu sezonu sa Žorom."

Nakon Unicaje slijedio je Lokomotiv gdje je bilo sve odlično osim dalekih putovanja.

"U Kubanu sam igrao stvarno dvije odlične godine, nije mi bilo lako otići tamo, ali svi su imali samo riječi hvale. Financijski sam tamo imao super situaciju, klub je bio fenomenalan, ali ubijala su me putovanja. Samo to mi nije odgovaralo, ali život u Krasnodaru i klub, samo super stvari."

"Lokomotiv me htio ostaviti, ali supruga je bila u drugom stanju pa sam odlučio ne vraćati se u Rusiju. Poklopilo se da je Jasko uzeo Milano, nazvao me, dogovorili smo se za dvije minute. Igrački i rezultatski nije bilo baš, ali uživao sam u Milanu, imao sam super komunikaciju sa svima i bilo mi je žao što sam odlazio. Jasko je dobio otkaz, Pianigiani je potpisao i zahvalio mi se iako sam imao još godinu dana ugovor."

Onda je stigao Efes, loš početak, a sve ide prema bajkovitom kraju.

"Prva sezona u Efesu je bila opća katastrofa, to je bio užas. Onda je došao Ataman pa smo uzeli kup, osjećao sam se ok, ali nisam bio siguran uopće hoće li me ostaviti. No kada sam saznao da će me ostaviti, bio sam sretan."

Što se tiče reprezentacije, prisjetio se one utakmice protiv Srbije u Riju.

"Individualno tko je igrao za njih, a tko za nas, realno je trebalo biti 25 razlike za njih. Na žalost izgubili smo, ja sam igrao ispod svake razine, imali smo skraćenu rotaciju nas 7-8. Babo nas je vukao i u Torinu u svakoj utakmici, bio je i protiv Srbije iznad svih, ali ja i nas par podbacilo je i tako nismo mogli dobiti. Igrali smo super, ali oni su toliko jaki s Jokićem, Raduljicom, Teodosićem, to je ekipa da ti pamet stane. To mi je u najljepšoj uspomeni, žao mi je zbog tog poraza, ali rado se sjetim svega."

Hrvatska je u ove kvalifikacije krenula dobro, s dvije pobjede.

"Ja još nisam bio unutra, ali vidim i te dečke koji su dio ekipe, prije tjedan dana sam bio s Mulom i jasno je da stvari idu prema gore. Dečki su odigrali odlično ove dvije utakmice, bitno je da nam se ne događaju stvari kao u prošlom ciklusu. Da se igrao turnir u Splitu, Bogdanović teoretski zbog ozljede ne bi igrao i pitanje je bi li prošli dalje bez njega,. Igrat će se sljedeće godine, siguran sam da ćemo ići samo prema gore. Svi će biti malo iskusniji, nije smak svijeta što je otkazano."

"Nekada nismo realni. Uvijek smo imali ekipu za 7-8 u Europi. Sad da li je to za Top 3, kada smo ispadali možda se moglo nekada poklopiti, ali nije se poklopilo. Bilo je svega, ali ne možeš opet reći da si loš ako si tako često u četvrtfinalu u sportu koji igraju svi. Nama je najviše žao što nemamo medalju, ali objektivno ispadali smo od jačih. Nekada zbog pehova, nekada i nešto drugo."

Hrvatsku vidi u europskom vrhu, a nijanse odlučuju koliko visoko.

Imamo dobru ekipu koja je u vrhu u Europi, da nam se nešto poklopi, otvori, ubacimo neki put, nemam pojma. Dobro je da se pojavljuju ti mladi igrači, imamo kvalitete, uvijek ćemo biti u vrhu i nadam se da ćemo osvojiti tu neku medalju i to skoro."

"Uvijek ćemo imati individualce. U klubovima je na žalost tako kako je. Nije lako, bore se s vjetrenjačama svaki dan. Tako i Stojko u Savezu svim silama pokušava neke stvari stabilizirati. Nije lagan proces, sigurno bi bilo lakše da smo financijski jači, ali treba izvući maksimum s obim što imamo."

FOTO: Dino Stanin/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!