Košarka

Kukoč: 'Što Warriorsi igraju danas, to smo mi igrali u Bormiju'

Matej Kačan • četvrtak, 04.06.2020.
Kukoč: 'Što Warriorsi igraju danas, to smo mi igrali u Bormiju'
Foto: Pixsell

Gostujući na Sportklubu, Toni Kukoč je iz svog doma u Chicagu progovorio o gotovo svim poglavljima iz svoje bogate i trofejne košarkaške karijere...

U razgovoru za Sportklub je u gotovo sad vremena mnoge teme pretresao legendarni Toni Kukoč koji se, kako sam kaže, našao u većoj pažnji novinara nego ikad u proteklih 20 godina. Razgovor je počeo s načinom na koji provodi svoje dane, a to je od završetka karijere upravo golf.

"Golf mi je sad prvi i jedini sport, jedina rekreacija jer sam limitiran kretnjama. Ljeta su ispunjena golfom, a zime s Bullsima, treninzima i utakmicama. Drukčiji je to sport od košarke, individualan je i sam si moraš pomoći", progovorio je Kukoč o svojoj drugoj ljubavi.

Prva tema je morao biti dokumentarac o Michaelu Jordanu i tim Bullsima koji su u sezoni 1997/98 krenuli u pohod na svoj šesti naslov, a hrvatski se košarkaš prisjetio na dane kad je ideja o dokumentarcu začeta i kako je sve krenulo.

"Nakon što se počelo pričati da bi nam to mogla biti zadnja sezona je 'NBA inside stuff<' došao s idejom da ekipa od tri-četiri kamermana prati nas u svlačionici, treninzima i utakmicama kroz sezonu pa da imaju dokumentaciju i da se napravi nešto u vezi toga ako sezona bude dobra i ako se osvoji naslov. To je bila super vizija s njihove strane, ali je bilo lakše imati viziju nakon pet naslova. Ipak, dalo je to poseban pečat na tu zadnju sezonu."

Kontroverze oko dokumentarca su počele gotovo odmah, kad je na promocijskom posteru uz Jordana, Pippena i Dennisa Rodmana tu bio Steve Kerr, a ne Kukoč koji je kao igrač bio važniji za tu ekipu.

"Ne vjerujem da je razlog to što nisam Amerikanac, ja živim u SAD više nego dolje. Steve je aktualan jer je trener Warriorsa, često je u medijima pa je sve skupa značajnije za gledatelje jer je netko koga se poznaje. On je sam rekao da bih na posteru trebao biti ja, ali to je potpuno nevažno. Ja nemam potrebu nametati se, mislim da sam svoje napravio za vrijeme igranja", jasan je bio Kukoč.

Mnogo je pažnje dobio odnos Kukoča i Scottieja Pippena koji ga je od starta uzeo na pik zbog odnosa s operativcima u Bullsima. Poznat je i incident iz doigravanja 1994. kad Pippen nije htio igrati zadnji napad jer je šut išao na Kukoča, ali Hrvat o Pippenu misli sve najbolje.

"Pippen mi je pomogao najviše od svih suigrača u Chicagu. On je nesebična i dobra osoba. Ja sam doveden kao igrač Jerryja Krausea koji je mene hvalio i volio, a Pippen je imao netrpeljivost prema njemu pa su neke stvari izašle, ali nikad nisam osjetio da Scottie ima nešto protiv mene."

Toni je izdvojio jednu stvar koju bi htio vidjeti istaknutiju u dokumentarcu, a nije se moglo ni izbjeći pitanje o tome jesu li ti njegovi Bullsi i najbolja NBA momčad ikad.

"Mene bi možda više interesirao način na koji smo igrali košarku, s koliko smo je zadovoljstva igrali s obzirom na tu svu dramu. Teško je uspoređivati generacije i sve velike ekipe, ali mislim da bi nam najviše problema zadali Lakersi iz sredine osamdesetih s Jabbarom, Magicom i ostalima. Imali su visinu, brzinu i sve košarkaške kvalitete."

No Kukoč je sa svime počeo u Splitu i reprezentaciji Jugoslavije. Generacija rođena 1967. i 1968. bila je zajedno kao reprezentacija od samog početka i medalja na kadetskim prvenstvima. No sigurno svi pamte prvenstvo u Bormiju o kojem je snimljen i dokumentarac, a ekipa je pomela konkurenciju.

"Ako pogledate kakvu smo košarku igrali u Bormiju, vjerojatno su Warriorsi najbliži tome. Moderna košarka bez mnogo driblinga, s mnogo dodavanja, protrčavanja i kretanja. Tražila bi se dva igrača koji će napraviti razliku taj dan, ostale ekipe su bile na milost ili nemilost nama. Danas govore o modernoj košarci Golden Statea, a mi smo to igrali osamdesetih."

No sve je krenulo iz Splita i Jugoplastike koja je poharala Europu. Radilo se mnogo, ali je Kukoč u tim godinama uživao.

"Ja svoje dane u Jugoplastici mogu objasniti samo jednom riječi - sreća. Možemo reći da smo mnogo radili, ali možeš trenirati koliko želiš ako se ne poklopi prava generacija i pravi trener koji će ekipi staviti glavu na ramena. To se dogodilo u Jugoplastici i kad sam mislio da mi se više neće poklopiti, dogodilo mi se opet u Chicagu", kazao je Kukoč.

Goran Kovačić/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!