Nogomet

Dambrauskas: 'Želim promijeniti taj mentalitet malog kluba koji se brani 90 minuta'

Mihaela Bradovski • petak, 05.06.2020.
Dambrauskas: 'Želim promijeniti taj mentalitet malog kluba koji se brani 90 minuta'
Foto: Pixsell

Valdas Dambrauskas već se udomaćio u Gorici i igrači ga počinju sve bolje pratiti. Litavski stručnjak ipak vjeruje da će se plod rada osjetiti tek krajem ove sezone...

I Goričani su napokon dočekali početak sezone i kraj ovog razdoblja opće karantene. Oni će nastavak sezone otvoriti u Koprivnici, a Valdas Dambrauskas iskoristio je ovo razdoblje kako bi još bolje upoznao momčad.

"U petak ćemo pratiti prvu utakmicu u nastavku sezone u Prvoj HNL, a u subotu slijedi naš trenutak. Za sve je ovo bila teška situacija, ali polako dolazimo k sebi. Meni je čak dobro došla stanka jer sam imao više vremena kako bih upoznao igrače i razumio cijelu momčad te igračima prenio neke svoje ideje. Mislim da napredujemo iako smo tek na početku našeg puta. Odigrali smo samo tri prijateljske utakmice u kojima neki igrači nisu niti igrali 90 minuta. Moramo ići polako i zdravlje igrača staviti na prvo mjesto. Protiv Istre svi su igrali po 45 minuta, protiv Dinama neki su dobili nešto veću minutažu dok smo protiv Varaždina igrali tri poluvremena, ali su izmjene izvršene prije 90. minute. Nitko u Hrvatskoj ne zna tko je u kakvoj formi jer ova situacija nije normalna i uobičajena. Netko će ući u formi prije, netko kasnije, a mi vjerujemo da ćemo igrati dobro od početka."

Dambrauskas u ulogu favorita stavlja Slaven Belupo zbog domaćeg terena, ali i zbog činjenice da ima već ima jednu utakmicu u nogama.

"Slaven je u prednosti, igra doma i ima već jednu službenu utakmicu što je ipak razlika u odnosu na prijateljske utakmice. U službenim utakmicama boriš se i zubima, prolijevaš krv i znoj za rezultat. Iz tog razloga mislim da će Slaven Belupo biti i blagi favorit. To je vrlo dobra i organizirana momčad s jasnim sustavom igre. Igra 5-3-2, brani se duboko s dvije linije u kojima je osam igrača. Naprijed ostaju dvojica koji pokušavaju napraviti presing, uzeti loptu i dočekati suigrače. Gledao sam nekoliko njihovih utakmica kao i ovu protiv Lokomotive, imali su lijepu priliku za ulazak u finale, zabili su gol te imali još dvije dobre prilike, a Lokomotiva bi teško dostigla 2:0 ili 3:0. Dogodilo se što se dogodilo, ali sada je to prošlost i gledamo samo naprijed."

Dambrauskas je unio određene novitete u igri, Gorica igra otvorenije, ofenzivnije i hrabrije-

"Ako govorimo o novom stilu, dosta je tu pretjerivanja i o tome ćemo moći govoriti tek nakon ovih deset utakmica. Prijateljske i službene utakmice ne mogu se usporediti jer u prijateljskim utakmicama dosta eksperimentirate i mijenjate pozicije igračima. Neki igraju više, a neki manje i moramo puno toga dokazati i sebi i navijačima. Moramo pokazati da možemo igrati nogomet, da možemo biti pozitivniji s drugačijim mentalitetom i polako rasti kao klub. Želim promijeniti taj mentalitet malog kluba, odnosno razmišljanje da ćemo se braniti 90 minuta pa ćemo vidjeti što će se dogoditi. Moramo biti hrabri i pozitivni i isprovocirati da se nešto dogodi."

Igranje pred praznim tribinama muči i litavskog stručnjaka.

"Mislim da to nije dobro za nikoga. Uvijek bih radije igrao pred 15 tisuća protivničkih navijača nego pred praznim tribinama. Naravno, za domaće momčadi to je veliki nedostatak, pogotovo one s navijačima, ali loše je i za goste jer svi žele pune tribine. Zbog cijele Hrvatske nadam se da će sve ovo brzo proći."

FOTO: Igor Kralj/PIXSELL

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3162:20+4271
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3152:41+1145
5Lokomotiva 3141:32+944
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3129:40-1135
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!