Nogomet

Nogometni vikend: Povratak Talijana i Španjolaca

Sportnet • petak, 12.06.2020.
Nogometni vikend: Povratak Talijana i Španjolaca

Ovoga vikenda se na travnjake vraćaju Španjolci redovitim kolom i Talijani uzvratnim utakmicama polufinala Kupa. U neposrednom susjedstvu nas očekuje možda ključni dvoboj za prvaka.

AUTOR: I.W.

JUVENTUS – MILAN

polufinale talijanskog kupa, petak 21:00

Nakon puna tri mjeseca, nogometu se vraća nacija koja ga shvaća najozbiljnije. Uvod u postupnu normalizaciju (nema pune normalizacije bez punih stadiona) i nastavak prvenstva je odigravanje uzvratnih utakmica kupa ovog vikenda. U prvom susretu prije četiri mjeseca je na San Siru bilo 1:1. Milan je dugo vodio golom Ante Rebića, da bi u sudačkoj nadoknadi izjednačio Cristiano Ronaldo s bijele točke. Domaćima će zadatak biti dodatno otežan izostankom Zlatana Ibrahimovića zbog ozljede. Moral u redovima crveno-crnih je dolaskom na trening pokušao podignuti glavni operativac kluba Ivan Gazidis, ali ga igrači, suočeni sa odlukom kluba da će za travanj dobiti 50 posto manju plaću, nisu baš najtoplije dočekali. Milan već deset utakmica čeka pobjedu protiv juventina.

VALENCIA – LEVANTE

prva španjolska liga, petak 22:00

Ima priča kako je prije 800 godina pobjednička vojska aragonskog kralja Jaimea el Conqueridora u svečanoj povorci ušetala u Valenciju tek oslobođenu od vladavine Saracena. Odjednom se pojavio šišmiš i sletio na zlatnu krunu na glavi aragonskog kralja. Od tada je šišmiš kao znak pobjede postao jedan od simbola aragonskog kraljevstva. Zato i ova dva kluba iz Valencije imaju šišmiša na grbu, osim ako ne pitate DC Comics, koji će pokušati u cijelu ovu storiju upetljati i Batmana, ali to je već neka druga priča. Iako se prvi Derby Valenciano odigrao prije točno sto godina, međusobno su odigrali samo 33 službene natjecateljske utakmice. Razlog je taj što je Levante, iako stariji klub u gradu, većinu svoje povijesti bio drugoligaš i odigrao je tek 14 sezona u prvoj ligi, dok je Valencia jedan od najjačih španjolskih klubova, tako da su se redovito počeli susretati tek u zadnjih desetak godina, kada se Levante nekako uspio situirati među prvoligašima. U samom gradu je situacija bitno ravnopravnija nego što bi se reklo uzimajući u obzir ugled dvaju klubova, tako da nekoliko puta veći klub Valencia ima 40.000 sociosa, a mali Levante 22.000, što i nije neka prevelika razlika. Ove sezone je Valencia u svojoj uobičajenoj borbi za europske pozicije, a Levante se čvrsto drži sredine ljestvice.

OLIMPIJA – CELJE

slovenska prva liga, subota 18:00

Slovenci su došli do 27. kola. Olimpija na prvom mjestu i nije neko veliko iznenađenje, ali Celje na drugom s pet bodova zaostatka itekako je. Pod imenom Publikum su bili dijelom slovenskog prvoligaškog društva već od prve sezone 1992. godine. Većih uspjeha nisu imali do 2005. godine, kada su osvojili kup. Stadion Z'dežele s kapacitetom od 13.500 mjesta je respektabilno zdanje za ovaj dio Europe. Imaju samo četiri poraza u ligi, posljednji još u studenom i to baš od Olimpije. Čakovčanin Dario Vizinger s 18 postignutih golova je prvi strijelac lige, a bilježi i osam asistencija. S devet postignutih golova se u redovima Celjana ističe i Vinkovčanin Ivan Božić (na posudbi iz Dinama II) s devet golova. Veznim redom dirigira bivši dinamovac Karlo Plantak, a da dinamovaca ne bi bilo malo se pobrinuo Josip Čalušić, zapovjednik celjske obrane. S druge strane, ni Zmajčeki ne oskudijevaju što se tiče hrvatskih igrača: sinjski dijamant Ante Vukušić dijeli prvo mjesto na listi strijelaca slovenske lige baš s Vizingerom. Luka Menalo (na posudbi iz Dinama) se upisao devet puta među strijelce, isto kao i još jedan igrač izašao iz Dinamove škole: Endri Cekici. U sredini je još jedan dinamovac, Bojan Knežević. Uz Vizingera u dresu Celja, Riječani u zelenoj boji Olimpije mogu pratiti redom Mirala Samardžića, Matica Črnica i neprežaljenog Romana Bezjaka. Uglavnom, slovenska liga puna poznatih lica.

NAPOLI – INTER

polufinale talijanskog kupa, subota 21:00

I drugi polufinalni par nudi dvoboj dva velika imena talijanskog nogometa. Prva utakmica u Milanu prije četiri mjeseca je završila minimalnom pobjedom Napolitanaca od 1:0. Prva sezona Conteovog Intera je počela s velikim nadanjima, u većem dijelu sezone je Inter djelovao kao vrlo ozbiljan suparnik, ali posljednja dva vezana poraza prije prekida prvenstva su ga udaljila od samog vrha, tako da u nastavak kreće s devet bodova zaostatka za prvoplasiranim Juventusom. Do kraja ima još podosta, trinaest kola, ali talijanska liga nije jedna od onih u kojoj favoriti lako gube bodove, tako da je trenutni zaostatak ipak značajan. Napoli je također optimistično krenuo u novu sezonu, ali nakon dva mjeseca se sve raspalo, prestalo se pobjeđivati i klub je bio u slobodnom padu. Kormilo je preuzeo Gennaro Gattuso, polako stabilizirao ekipu i vratio ih u borbu za europska mjesta. Kup bi i jednima i drugima dobro došao kao utješna nagrada, stoga očekujemo da će na San Paolu frcati perje.

ATHLETIC BILBAO – ATLETICO MADRID

prva španjolska liga, nedjelja 14:00

Ovo je jedan od klasika španjolske lige, klubovi koji su po ugledu i rezultatima odmah iza nedodirljivih blizanaca Reala i Barcelone. Athletic je bio elita španjolskog nogometa prvih pedeset godina, učio ostatak zemlje kako se igra nogomet i klub je koji je davao daleko najviše reprezentativaca Španjolske. Imao je prste i u osnivanju Atletica jer su baskijski studenti u Madridu u napadu nostalgije za domom osnovali klub istog imena, te je tako prvih petnaestak godina svojeg postojanja madridski Atletico bio filijala baskijskog Athletica. Nakon toga su im se klupski putevi razišli, ali neka povezanost je uvijek ostala. Atletico je ušao u sezonu sa standardnim ciljem disati Barceloni i Realu što više za vratom i čekati na njihove kikseve. Umjesto toga se odigralo previše nula, izgubilo previše bodova remijima sa slabijim suparnicima, ispalo se neugodno rano iz kupa i zapravo je jedina svijetla točka sezone izbacivanje europskog prvaka Liverpoola u velikom stilu, nekoliko dana prije nego što je korona prekinula igranje nogometa. Simeoneova ekipa će napraviti sve da se domogne časnog trećeg mjesta u prvenstvu, ali fokus bi se mogao okrenuti prema jednom drugom, do sad neostvarenom cilju: Velikom ušatom. Naravno, ako Real ispadne prije finala. Baski su odlično krenuli u prvenstvu i nakon petog su kola držali prvo mjesto, da bi uslijedio prvo blagi, a onda i strmi pad niz ljestvicu (10 utakmica bez pobjede). Želja je napasti mjesto koje vodi u Europsku ligu, ali vrhunac sezone za njih će svakako biti finale španjolskog kupa, a koje će odigrati protiv lokalnog baskijskog suparnika, Real Sociedada.

CFR CLUJ – FCSB (STEAUA)

prva rumunjska liga, nedjelja 19:00

I Rumunji se vraćaju na terene nakon tromjesečne pauze. U tijeku je doigravanje za prvaka u kojem će šest klubova kroz deset kola odlučiti o naslovu prvaka zemlje. Prije prekida su odigrana prva dva kola, tako da nas čeka još osam. CFR Cluj – popularni Čefere - je dominirao ligom cijele sezone, nakon nekoliko kola sjeo na čelo ljestvice i više ga nije ispuštao, te tako da drži sjajnu startnu poziciju za osvajanje trećeg naslova u nizu. Odigrali su i vrlo dobru Europu, prošli dalje u izrazito teškoj skupini EL i onda s ukupnih 1:1 časno ispali od Seville. Na klupi im sjedi nekadašnji reprezentativac Dan Petrescu, a ekipa je prava rumunjska: malo domaćih veterana, malo nekih starih Portugalaca, igrača koji su se očešali i o HNL (Mateo Sušić, Damjan Đoković, Grzegorz Sandomierski), razni Francuzi afričkog porijekla i naravno Lamina Traore, čovjek zbog kojeg su se nekada ispisivali čekovi u vrijednosti desetak milijuna eura. Vrlo iskusna ekipa s beton-obranom koja je u 28 utakmica probijena samo 17 puta. Klub nekad poznat pod imenom Steaua je imao vrlo turbulentnu sezonu, čemu svjedoči to da su u zadnjih godinu dana promijenili četiri trenera. Sezona je krenula očajno i Steaua je nakon 12 utakmica bila na niskom desetom mjestu. S vremenom su se uspjeli stabilizirati, zaredali s pozitivnim rezultatima i sada su na samo četiri boda zaostatka iza Čeferea. Steaua je ekipa u kojoj dominiraju dva sjajna mlada krila, budućnost rumunjskog nogometa: Florinel Coman i Dennis Man. Uspiju li iščeprkati nešto u Transilvaniji u nedjelju navečer, liga bi odjednom mogla postati vrlo zanimljiva jer u prikrajku na svoju priliku čeka i Universitatea Craiova.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!