Nogomet

UEFA će suspendirati financijski fair play kao pomoć klubovima

Matej Kačan • četvrtak, 18.06.2020.
UEFA će suspendirati financijski fair play kao pomoć klubovima

UEFA će privremeno suspendirati financijski fair play kako bi olakšala saniranje dugova klubovima koji su izgubili zaradu uslijed krize zbog koronavirusa...

Vlasnici klubova u Europi će privremeno moći uložiti višak novca u svoje klubove kako bi se nadoknadili gubici zbog koronakrize, odluka je to Uefe koja tako neko vrijeme neće provoditi pravila financijskog fair playja koja nalažu da klub smije trošiti koliko i zarađuje.

UEFA je to objavila u sklopu "hitnih mjera" te tako priznaje da klubovi koji se natječu u Ligi prvaka i Europskoj ligi te moraju "doći na nulu" ne mogu to napraviti ove sezone zbog duge pauze i nemogućnosti dolaska navijača na stadione.

To u principu znači da klubovi mogu zabilježiti gubitak veći od propisanih 30 milijuna eura kroz tri sezone, a vlasnici smiju iz svog džepa nadoknaditi taj gubitak. Ipak, UEFA naglašava da se to mora provoditi pod pametnim vođenjem financija te da je ova mjera uvedena isključivo kao alat za pokrivanje gubitaka, a ne za nova luda ulaganja.

Prema tim mjerama, fiskalna 2020. godina se uopće neće zbrajati u sklopu trogodišnjih razdoblja u fair playju, već će se voditi pod 2021. i te dvije godine će se gledati zajedno, kao jedna godina.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!