Nogomet

Nogometni vikend: It's coming home!

Sportnet • petak, 19.06.2020.
Nogometni vikend: It's coming home!

Ovoga vikenda se na zelene terene vraća i najstarija liga na svijetu. Osim toga, bilježimo međusobne obračune kluba s vrha prvenstvene ljestvice u Španjolskoj, velike derbije Atene i Liverpoola, a vraćaju se i Rusi.

AUTOR: I.W.

TOTTENHAM – MANCHESTER UNITED

prva engleska liga, petak 21:15

Ako neki trener poznaje ovaj United, onda je to svakako njegov bivši trener Jose Mourinho. Međutim, možda bi i on ipak imao nekih problema s prepoznavanjem jer je United u razdoblju neposredno prije prekida čini se konačno pronašao svoj ritam: u ligi su pali City i Chelsea, prošlo se dalje u kupu, a raspoloženje je podignuto na još razinu više europskim peticama protiv Bruggea i LASK-a. Prekid im je došao baš u trenutku kada su se razmahali i kada se po tko zna koji put opet počelo razmišljati o Solskjaeru kao o čovjeku koji bi možda ipak mogao biti trajnije rješenje na klupi. Samom Mourinhu je prisilna duga pauza došla kao naručena jer je njegova ozljedama načeta momčad pala u veliku krizu: šest poraza u zadnjih sedam utakmica (a i ona jedna je bila samo remi protiv Burnleyja), uključujući dva neugodna šamara koje mu je u Ligi prvaka udijelio Leipzig. Što je bilo u veljači i ožujku ostaje u veljači i ožujku i zbog duge pauze nemamo pojma tko je u kakvoj formi, resetiralo se i obrisalo sve, pa je čak i Harry Kane opet na terenu. Krećemo zapravo ispočetka, s tim da United u završnicu sezone polazi s četiri boda više od Tottenhama.

SEVILLA – BARCELONA

prva španjolska liga, petak 22:00

Španjolci nastavljaju trećim kolom nakon pauze, a na Sanchez Pizjuan dolazi Barcelona. Zanimljiva je priča oko tog stadiona. Od dva kluba u Sevilli, onaj koji nosi ime grada je uvijek imao viši, aristokratski imidž i okupljao oko sebe navijače sličnog socijalnog profila. I predsjednici kluba su nerijetko bili članovi španjolske aristokracije. Ramon Sanchez Pizjuan je tridesetak godina bio alfa i omega Seville, od toga je 17 godina bio predsjednik kluba i baš u njegovo vrijeme je klub imao najviše domaćih uspjeha: prvo i jedino osvojeno prvenstvo 1946. godine, još tri druga mjesta i tri osvojena španjolska kupa. Zli jezici će tvrditi da su glavni razlog tadašnjih uspjeha izvanredno dobri odnosi Sanchez Pizjuana i Caudilla Franca. Grad Sevilla je i inače imao nešto posebniji položaj u Francovoj Španjolskoj: prvi je veliki grad koji je pao u Francove ruke, a klub je tijekom rata odigrao mnoštvo prijateljskih utakmica diljem Francovog dijela Španjolske. U svakom slučaju je predsjednik Seville uživao veliko povjerenje vlasti jer je četrdesetih vršio i dužnost potpredsjednika španjolskog nogometnog saveza. Sanchez Pizjuan je bio toliko umješan na predsjedničkoj funkciji da je doveo i čuvenog Helenia Herreru na klupu Seville, a kontakti među uglednim ljudima su mu omogućili da skupi novac za podizanje velikog stadiona kojeg je osmislio isti arhitekt koji je podigao Santiago Bernabeu u Madridu. Međutim, veliki predsjednik nikad nije doživio da vidi otvaranje novog stadiona jer je iznenadno umro 1956. godine, dvije godine prije završetka radova. Zbog ogromnih zasluga koje je imao za jačanje kluba je odlučeno da novi stadion ponese njegovo ime. Postoji tu još jedna tipična španjolska priča: Betisovi navijači vjeruju da su Sanchez Pizjuan i markiz od Contadera (gradonačelnik grada i bivši predsjednik baš Seville) namjerno zaustavili širenje tramvajske mreže točno na granici radničke četvrti Triana, utvrdi navijača Betisa i to samo zato kako bi Betisovi navijači morali pješačiti do svojeg stadiona. Brzi fast-forward u današnjicu: Sevilla što se trofeja tiče ima daleko više uspjeha u Europi nego u Španjolskoj, a tako je i ove sezone - u ligi jest visoko na trećem mjestu, ali pomalo vreba na novi uspjeh u svojem domaćem natjecanju, Europskoj ligi, gdje je došla do osmine finala.

RB LEIPZIG – BORUSSIA DORTMUND

prva njemačka liga, subota 15:30

Nijemci su prvi nastavili, pa će prvi i završiti. Ostalo je za odigrati još dva kola, a ovaj dvoboj dviju ekipa od kojih su gosti već osigurali nastup u sljedećoj sezoni Lige prvaka bi mogao biti obećavajući za gledatelje ispred malih ekrana: dvije vrhunske ekipe sjajnih igrača koje preferiraju visokooktanski nogomet u susretu bez prevelikog rezultatskog imperativa. Sancho, Brandt i Haaland s jedne, a Werner, Schick i sve bitniji Dani Olmo s druge strane. Nadajmo se nečemu otprilike kao što je bio prvi ovosezonski susret, a koji je završio rezultatom 3:3.

CSKA MOSKVA – ZENIT

prva ruska liga, subota 18:00

Nakon tri mjeseca pauze se i Rusi vraćaju nogometu. Nakon 22 odigrana kola, Zenit je uvjerljivo prvi s devet bodova prednosti ispred drugoplasiranog Lokomotiva. CSKA se nalazi na petom mjestu nakon loše serije od pet uzastopnih utakmica bez pobjede, a u međuvremenu su ispali i iz ruskog kupa i iz Europe, tako da se mogu posvetiti postizanju što boljeg plasmana u prvenstvu. Nikola Vlašić je prvi strijelac ekipe sa sedam golova i četiri asistencije, a nezaobilazan članak u igri Armejaca je svakako i Kristijan Bistrović. Zenit je posljednji preostali ruski klub koji u jednom prijelaznom roku može potrošiti desetke milijuna eura, tako da su i ove sezone potrošili čak 66 milijuna eura, od čega je dvije trećine otišlo na dovođenje Malcolma iz Barcelone. Statistički najdominantniji igrač gostiju je svakako ruski reprezentativac Artjom Dzjuba, s 13 postignutih golova i devet asistencija ujedno i najbolji strijelac i najbolji asistent lige.

EVERTON – LIVERPOOL

prva engleska liga, nedjelja 20:00

Ako postoji jedna momčad koja je presretna što se liga nastavlja, to je svakako Liverpool. Između svih ostalih viđenih i neviđenih zala, i svjetska pandemija je pokušala spriječiti prekidanje trideset godina dugog posta, ali izgleda da ni ona nije uspjela. Natjecanje će se kako-tako završiti, a Liverpool ima zalihu od čak 25 bodova prednosti ispred prvih pratitelja i naslov im može uskratiti još samo nezapamćeni potpuni kolaps. Još koračić-dva i neograničeno slavlje crvene strane grada može početi. S održavanjem razmaka dva metra i pridržavanjem ostalih higijenskih mjera, naravno.

OLYMPIAKOS – PANATHINAIKOS

prva grčka liga, nedjelja 20:30

Jedna od najvećih žrtava nogometa u sjeni korone je svakako jedan od najvećih derbija na svijetu. Umjesto zaglušujućeg pakla, prazan Karaiskakis će svjedočiti potvrdi još jednog naslova crveno-bijelih koji imaju čak 26 bodova prednosti ispred vječitog rivala. Do sredine devedesetih godina su bili otprilike izjednačeni u trofejima, a onda je Olympiakos dodao gas i u tom razdoblju ponizio Zelene omjerom 20:2 u osvojenim naslovima prvaka. Umjesto linka na video pobjedničke atmosfere u Pireju, pripremio sam nešto sasvim drukčije, a opet nešto što pripada u ovu priču: u filmu "Nikad nedjeljom", grčka glumica Melina Mercouri izvlači iza ormara skriveni poster ekipe Olympiakosa i pjeva im pjesmu Djeca Pireja. Slatko. Pazite suze ganuća u očima dok gleda Yfantisa, Kotridisa, Papazogloua, Stefanisa, Simandirisa i ostale junake Pireja iz 1960.

REAL SOCIEDAD – REAL MADRID

prva španjolska liga, nedjelja 22:00

Vječita je rasprava tko je tu Real, a tko samo Madrid. U mondeni San Sebastian dolazi klub koji je u ostatku svijeta poznat kao Real. Borba za naslov još uvijek traje, a u njoj se sve osim tri boda iz Baskije smatra neuspjehom. Dočekuje ih Real u jednoj od svojih veselijih faza u povijesti jer se nalaze na vrlo dobro petom mjestu i u neočekivanoj borbi za ulazak u Ligu prvaka. Okupili su mladu poletnu ekipu s Willianom Joseom u samoj špici napada (zamjena mu je visoki Šveđanin eritrejskog porijekla Alexander Isak), a oko njega nadiru Mikel Oyarzabal, Martin Odegaard (na posudbi iz Reala) i Adrian Januzaj, dok su nešto dublje u terenu Mikel Merino i Igor Zubeldia. S izuzetkom Williana i Januzaja, nitko nije stariji od 23 godine. Posljednji međusobni susret je odigran u Madridu prije četiri mjeseca i Real je senzacionalno pobijedio s 4:3, započevši crnu seriju Madrida u kojoj je od sedam utakmica dobio samo dvije.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!