Košarka

Ivanovićeva Baskonia prvak Španjolske nakon šokantne završnice!

Matej Kačan • utorak, 30.06.2020.
Ivanovićeva Baskonia prvak Španjolske nakon šokantne završnice!
Foto: Pixsell

Košarkaši Baskonije uspjeli su osvojiti naslov španjolske ACB lige. Na pogon Lucasa Vildoze koji je zabio i posljednji koš, košarkaši Duška Ivanovića su svladali Barcelonu sa 69:67 u finalu...

Po prvi put nakon 2010. kad je također na klupi bio Duško Ivanović, košarkaši Baskonije iz Vitorije su osvojili naslov španjolskog košarkaškog prvaka i to opet protiv Barcelone u finalu koja čeka na naslov od 2014.

Baskonia je u turnir u Valenciji krenula sporo, ali je polako hvatala formu te je u polufinalu svladala domaćina turnira, a u finalu i favoriziranu Barcelonu. No i u ovom susretu je izgledalo kao da je Baskonia na koljenima, ali se izvukla.

Nakon početnih 15:9 za Baske, Barcelona na pogon Thomasa Heurtela radi 16:2 na prijelazu iz prve u drugu dionicu i pretvara to u 26:17. Do kraja poluvremena se razlika održava na nekih pet-šest poena prednosti za Barcelonu i tako je sve do početka i polovice treće dionice kad Baskonia radi 14:4 i prelazi u vodstvo.

Do kraja će sve ostati u egalu koji svoj vrhunac dostiže polovicom treće. Pri 64:64 Baskonia zabija tricu, a u sljedećem napadu Oriola pogađa samo jedno slobodno bacanje za -2. Nisu igrači Duška Ivanovića iskoristili sljedeći napad, a na drugoj strani Oriola opet ima bacanja, gađa oba i izjednačava.

No sjajna akcija iz auta je otvorila prostor Lucasu Vildozi da ostane sam ispod koša i pogodi za 69:67, a zadnji je napad tricom pokušao riješiti Corey Higgins, ali je promašio i Baskonia slavi naslov.

Vildoza je bio i prvi strijelac pobjednika sa 17 poena i bitne dvije trice u povratku uz posljednji koš, a 14 je uz mnogo promašaja 4/14 iz igre), ali i veliku borbu dodao Toko Šengelija. 21 je kod Barcelone ubacio Heurtel, a 14 je uz posljednji promašen šut zabio Higgins.

Ante Tomić je kao kapetan poraženih za samo 17 minuta uputio jedan šut i pogodio ga je za 2 poena, a dodao je šest skokova. Vrijedi napomenuti da je momčad Baskonije u sezonu poveo Velimir Perasović, ali ju je preuzeo i do naslova doveo Ivanović koji je kao igrač briljirao u splitskoj Jugoplastici.

ACB liga, finale:
Baskonia - Barcelona 69:67

FOTO: Igor Kralj/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!