Nogomet

Nogometni vikend: Šok i nevjerica na El Madrigalu

Sportnet • petak, 03.07.2020.
Nogometni vikend: Šok i nevjerica na El Madrigalu

Ovoga vikenda su u pogonu dva olimpijska stadiona, pratimo rasplate u Engleskoj i Španjolskoj, a imamo i dvostruki program u Hrvatskoj i Turskoj.

AUTOR: I.W.

WOLVERHAMPTON WANDERERS – ARSENAL

prva engleska liga, subota 18:30

Ova dva kluba su u trenutku pisanja ovog teksta bili susjedi na tablici. Vukovi su skupili šest bodova više i imaju niz od čak osam utakmica bez poraza, a u zadnje tri su osvojili maksimalnih devet bodova. Ako je prošla povratnička sezona bila jako uspješna sa zaključnim sedmim mjestom, ova je na rubu senzacije jer su trenutno na samo tri boda od trećeg mjesta. U Europi su na korak od plasmana u četvrt-finale Europske lige. Radi se zapravo o jednoj latino momčadi u engleskom prvenstvu, a koju mudro vodi čovjek koji izgleda kao posebni agent Španjolske inkvizicije na tajnom zadatku u heretičkoj Engleskoj, prerušen u nogometnog trenera. Nuno Espírito Santo (punim imenom vjerojatno Nuno Espirito Santo de Santissima Trinidad y de la Santamaria Nuestra Senora de Guadaloupe) je u igračkoj karijeri bio najpoznatiji kao vječiti drugi golman i rezerva Vitoru Baii u Mourinhovom šampionskom Portu. Trenerski početci su mu bili na tragu Velikog Moa jer je radio čuda s malim Rio Aveom, ali kasnije epizode u Valenciji i Portu nisu ostale upisane kao upečatljive. Bilo kako bilo, izgleda da se trenerski našao i vrlo dobro snašao u Engleskoj. Arsenal je u svojoj uobičajenoj sezoni jer skupe dve pobjede, pa se nadaju svijetlim sutrašnjicama, pa zaredaju s dva poraza, pa su najgori na svijetu.

BAYER LEVERKUSEN – BAYERN MÜNCHEN

finale njemačkog kupa, subota 20:00

Olimpijski stadion u Berlinu će opet ugostiti finale DFB-Pokala. Bayer će pokušati iznenaditi favorizirane Bavarce i na taj način probati isprati veliko razočaranje konačnim petim mjestom u ligi, zbog čega su ostali bez Lige prvaka sljedeće sezone. Do sada su samo jednom osvojili kup, 1993. godine i gubili su još dva puta u finalima. Bayern je uvjerljivo osvojio ligaški naslov i ukupno dvadeseto osvajanje kupa bi im dobro došlo kao točka na i još jedne dominantne domaće sezone i prva pripremna utakmica za brzopoteznu završnicu Lige prvaka koja slijedi za mjesec dana. Iako je Bayern uvjerljivi favorit, do finala nisu baš došli uvjerljivim rezultatima i više je to bio energetski štedljiv "jedan gol više" stil. Redom su dobijali Energie 3:1, Bochum 2:1, Hoffenheim 4:3, Schalke 1:0 i u polufinalu Eintracht 2:1.

LAZIO – MILAN

prva talijanska liga, subota 21:45

Evo prave poslastice u kasnu subotnu ljetnu večer. Nebeskoplavi su u zadnjih devet mjeseci izgubili ravno jednu utakmicu – prije tjedan dana od Atalante - i zasluženo s drugog mjesta pomno prate prvoplasirani Juventus s četiri boda zaostatka. Simone Inzaghi – onaj slabije poznati Inzaghi, "brat od pravog Inzaghija" – nakon četiri godine ubire plodove svojeg rada i nakon nekoliko tijesnih neuspjeha će ove sezone konačno osigurati svojoj momčadi minimalno nastup u sljedećoj sezoni Lige prvaka. Za klub kao što je Lazio je to dobrodošla injekcija financija, samopouzdanja i prestiža. Milan je daleko od toga i pretvorio se u tipičnu momčad sredine ljestvice koja niže nastupe od blijedog do dobrog, ali se na pogon Ante Rebića ipak još uvijek bori za mjesto koje vodi barem u utješnu Europsku ligu. Na teren se vratio Grande Ibra kako bi odigrao posljednje utakmice u Italiji i u kombinaciji s Rebićem će to biti već solidna opasnost u napadu. Po svemu navedenom bi domaćin trebao biti jasni favorit, ali zbog kartona su ostali bez fenomenalnog Cire Immobilea (29 golova), a iz istog razloga neće biti niti drugog klupskog strijelca, Ekvadorca Felipea Caiceda. Možda je ovo utakmica u kojoj će se prvenstvo definitivno okrenuti na jednu stranu.

HAJDUK – OSIJEK
RIJEKA – DINAMO

prva hrvatska liga, nedjelja 18:55 i 21:05

Tradicionalna velika četvorka hrvatskog nogometa će ove nedjelje u dvostrukom programu pokušati dati bar dio odgovora na pitanje svih pitanja: tko će biti drugi? Dinamo je uvjerljivo prvi i zahvalan je kineskim laboratorijima što im korona nije pobjegla recimo mjesec dana ranije jer bi se onda i prvenstvo prekinulo mjesec dana ranije i Bjelica bi otišao mjesec dana ranije i tko zna da li bi u šest kola koja su inače se odigrala neposredno prije korone osvojili 15 bodova i što bi onda bilo s prvenstvom jer trenutno Dinamo izgleda svakako, samo ne šampionski. Preostala trojka se stisnula na četiri boda međusobnog razmaka i napetost svakim kolom raste. U zadnje vrijeme je najviše bodova osvojio Osijek, ali on ima i teoretski najteži zadatak, gostovanje na Poljudu (doduše praznom) kod nervoznog Hajduka. Rijeka se tu možda nameće iz drugog plana kao netko tko bi se mogao osladiti ove nedjelje, ali ona je u groznoj formi jer je od posljednjih 15 bodova na raspolaganju osvojila samo dva. I kako to obično ide, dok se trojica bore, četvrti koristi priliku: Lokomotiva dočekuje posljednji Inter i sve osim tri boda bi bilo veliko iznenađenje.

GALATASARAY – TRABZONSPOR

prva turska liga, nedjelja 20:00

Turci su evergeen ovih najava. Galata se u prošlom kolu vratio s bodom nakon 1:1 kod prvoplasiranog Bašakšehira i sada dočekuju konkurente s Crnog mora. Trabzonspor je držao prvo mjesto veći dio proljeća, ali su u zadnjim kolima malo zapeli, zaredali s remijima i tako prepustili prvo mjesto već navedenom Bašakšehiru. Pet kola je do kraja, ekipa Fatiha Terima zaostaje osam bodova za prvim mjestom, šest za drugim i sad stvarno, ali ovaj put zaozbiljno, uistinu i za istač mora prekinuti niz od pet utakmica bez pobjede.

VILLARREAL – BARCELONA

prva španjolska liga, nedjelja 22:00

U nekim uobičajenim okolnostima, ovu utakmicu se ne bi ni najavljivalo: što tu imaš za najavljivati, doći će Barca i natamburati ih s tri razlike (domaćini su zadnju pobjedu na svom terenu protiv Barce zabilježili prije trinaest godina). Međutim, ovo su malčice drugačije okolnosti: kao prvo, Villarreal se preporodio nakon prisilne pauze i u šest utakmica osvojio čak 16 bodova, te izbio na peto mjesto, samo tri boda iza Seville na četvrtom. Njihova forma je dakle top. S druge strane, Barca je u zadnje četiri utakmice tri puta remizirala, prepustila Realu prvo mjesto i krenula je panika & histerija, pa je trener na rubu odlaska, Messi je ljut, pobuna u svlačionici, Mundo Deportivo riga vatru, ništa ne valja, VAR krade. I bogati plaču.

KAYSERISPOR – BEŠIKTAŠ

prva turska liga, ponedjeljak 20:00

I opet Turci. Kayseri je krajem godine bio otpisan kao klub koji je siguran putnik u drugu ligu jer su do tada u cijeloj polusezoni uhvatili ukupno tek dvije pobjede. I onda se na njihovoj klupi pojavio Robert Prosinečki. Preko zime su doveli dva-tri igrača i Veliki Žuti je polako počeo skupljati bodove. U zadnjih recimo osam utakmica imaju pet pobjeda, remi i samo dva poraza, što je zapravo senzacionalan poduhvat za momčad koja je bila već prežaljena. Ekipa u kojoj u rotaciji nastupaju Zoran Kvržić i Mario Šitum je u posljednjem kolu u gostima dobila trećeplasirani Sivasspor s 2:0. Loša stvar u svemu je da im je taj sjajan niz dovoljan toliko da su tek sad uhvatili bodovni priključak s momčadima koje drže pozicije koje osiguravaju opstanak, tako da će u posljednjim kolima morati sakupiti još nekoliko bodova. Dolazi im Bešiktaš koji igra neku toplo-hladnu sezonu, daleko od neke superiorne forme i pozicije.

Premier liga

1Arsenal 3482:26+5677
2Manchester City 3380:32+4876
3Liverpool 3475:34+4174
4Aston Villa 3370:49+2165
5Tottenham 3165:46+1960
6Manchester United 3351:50+153
7Newcastle 3369:54+1550
8West Ham  3454:63-948
9Chelsea 3261:57+447
10Bournemouth 3449:60-1145
11Brighton & Hove 3352:54-244
12Wolverhampton 3446:54-843
13Fulham 3347:54-739
14Crystal Palace 3444:56-1239
15Brentford 3351:57-635
16Everton (-8)3436:48-1233
17Nottingham Forest 3341:59-1829
18Luton Town 3346:74-2824
19Burnley 3436:69-3321
20Sheffield United 3433:92-5916

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!