Nogomet

Na današnji dan: Francuska probudila Hrvatsku iz sna u sjajnom finalu na Lužnjikiju

Branimir Korać • srijeda, 15.07.2020.
Na današnji dan: Francuska probudila Hrvatsku iz sna u sjajnom finalu na Lužnjikiju
Foto: Pixsell

Hrvatska nogometna reprezentacija 15. srpnja postala je druga reprezentacija svijeta. U finalu Svjetskog prvenstva u Rusiji poražena je od Francuske s 4:2, ali ponos je bio velik kao da je uzela titulu...

Od toga da je malo nedostajalo da Hrvatska niti ne vidi dodatne kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo pa sve do velikog finala na Lužnjikiju protiv Francuske.

Tko je nakon onog susreta na Rujevici s Finskom vidio Hrvatsku u finalu Svjetskog prvenstva? S Finskom protiv koje je Hrvatska bila stjerana u bunker u završnici i panično izbijala lopte pokušavajući zadržati 1:0. vodstvo. Nije uspjela, Finci su izjednačili u zadnjoj minuti, Ante Čačić dobio je otkaz i krenulo se u hitnu potragu za novim izbornikom.

Kada je potvrđen Čačićev odlazak, defetizam je zavladao, činilo se kako je počinjena nenadoknadiva šteta jer reprezentacija bez samopouzdanja putovala je u goste odličnoj Ukrajini i morala je pobijediti. Sve to znajući, Zlatko Dalić ipak je prihvatio poziv Davora Šukera i doslovno u zračnoj luci preuzeo reprezentaciju.

Ostalo je povijest.

Ona krasna povijest koja se pisala u Ukrajini, protiv Grčke i zatim u Rusiji. Hrvatska je pod Dalićevim vodstvom odigrala neke od svojih najboljih utakmica, prvo poluvrijeme protiv Grka, drugo protiv Argentine, prvo protiv Francuske u finalu i Dalić i njegovi igrači donijeli su Hrvatskoj ujedinjenje i sreću kakva se dugo na ovim prostorima nije osjetila.

Na današnji dan prije dvije godine Hrvatska je prvi put u svojoj povijesti osjetila kako je to igrati finale velikog natjecanja. Bila je blizu 1998., ali Lilian Thuram nije dozvolio, sada je uspjela, došla do završnog susreta, ali ponovno su Francuzi stajali s druge strane i na kraju se radovali.

Potpuno iscrpljena i unakažena brojnim ozljedama, istrčala je pred 78 tisuća ljudi u Moskvi na Lužnjikiju. I takva je pružila dobar otpor, u prvom poluvremenu bila i bolja iako je gubila 2:1. Sva ona sreća koja ju je pratila do finala, u finalu je nestala i otišla na stranu Francuske.

U 18. minuti Francuzi su poveli autogolom Marija Mandžukića koji je dovoljno skrenuo loptu da prevari Subašića i ona završi u mreži. Tom ubačaju Griezmanna prethodila je pogreška Nestora Pitane koji je nasjeo na glumu danas Barceloninog napadača i dosudio nepostojeći prekršaj Brozoviću.

Deset minuta kasnije Hrvatska se vraća. Luka Modrić je ubacio, lopta je došla do Ivana Perišića koji je šalje u mrežu za 1:1.

Embed from Getty Images

Hrvatska je zasluženo došla do prednosti, ali nije dugo bila u egalu. U jednoj bezopasnoj situaciji u 16 metara lopta je pogodila u ruku Perišića i Pitana je na inzistiranje Massimiliana Irratija pokazao na 11 metara. Griezmann pogađa za nezasluženih 2:1. na odmoru.

Embed from Getty Images

U drugom poluvremenu Hrvatska je počela padati, noge su bile teške i Francuska je preko Pogbe i Mbappea pobjegla na 4:1. Malu nadu vratio je Mandžukić koji je u 69. minuti ukrao loptu pred golom Hugu Llorisu, ali do kraja susreta Hrvatska ipak nije uspjela vratiti neizvjesnost i Francuska je odnijela titulu svjetskih prvaka.

Embed from Getty Images

Luka Modrić proglašen je najboljim igračem Svjetskog prvenstva i tu je započeo žetvu individualnih trofeja, odnio je nakon toga sve što je mogao odnijeti. Hrvatska je bila druga na svijetu, ali doček kakav je priređen Vatrenima dan kasnije u Zagrebu pa nakon toga i u ostalim gradovima bio je nenadmašan. Čak niti Francuzi nisu doživjeli takvu euforiju i takvo slavlje kao Hrvati.

Embed from Getty Images

FOTO: Igor Kralj/PIXSELL

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!