Automoto

Nova dominacija Hamiltona u Mađarskoj, Verstappen iz mrtvih do drugog mjesta

Matej Kačan • nedjelja, 19.07.2020.
Nova dominacija Hamiltona u Mađarskoj, Verstappen iz mrtvih do drugog mjesta

Novu zanimljuv utrku Formule 1 gledali smo na VN Mađarske u Hungaroringu. Mercedes je opet dominirao s prvim i trećim mjestom, ali će svi pamtiti veliki podvig mehaničara Red Bulla i drugoplasiranog Maxa Verstappena...

Velikom dominacijom od prvog do posljednjeg kruga Britanac Lewis Hamilton pobjednik je treće ovosezonske utrke Formule 1 koja se održala u mađarskom Hungaroringu. Hamilton je krenuo prvi na startu te je uz iznimku dva kruga kad se odlazilo u boks bio vrlo dominantan.

Već na samom startu smo dobili veliko miješanje karata i brzo startne pozicije nisu vrijedile puno. Staza je bila mokra jer je ujutro padala kiša, ali je kiša stala i staza se počela sušiti uz najavu nove kiše koja zapravo do kraja nije pala u punom smislu.

Zato smo u prvih nekoliko krugova imali mnogo odlazaka u boks gdje su se mijenjale gume i to je potpuno poremetilo startni poredak, a stvar je dodatno zakomplicirao loš start Valtterija Bottasa koji je s druge pozicije imao "jump start" te je na startu ranije krenuo i stao.

Tako je do drugog zavoja pao na sedmo mjesto, ali se vratio do trećeg. Između dva Mercedesa se smjestio pobjednik dana, a to je Red Bullov Max Verstappen. On se vratio iz mrtvih jer je na izlaznim krugovima prije utrke razbio ovjes i prednji kraj bolida samo deset minuta prije utrke.

No njegovi mehaničari su napravili pravo čudo te su bolid popravili u samo pet minuta pa je Verstappen startao normalno sa svoje sedme pozicije te je napravio fantastičan posao na startu i odmah je izbio na drugo mjesto koje je sačuvao do kraja. Napadao ga je Bottas koji je bio vidno brži, ali je Max sve obranio.

Nije pomogla ni taktika s tvrdim gumama za Bottasa koji je u zadnjih 20 krugova skinuo preko 20 sekundi zaostatka za Verstappenom, ali na kraju ostaje treći i sam može žaliti za svojom greškom na startu koja ga je stajala boljeg rezultata.

Četvrti je do cilja stigao lance Stroll u Racing Pointu, dok je Alexander Albon u drugom Red Bullu bio peti. Sebastian Vettel i njegov Ferrari su opet imali mnogo problema s gumama i taktikom pa je šesto mjesto i dobar rezultat, ali njegov kolega Charles Leclerc ostaje bez bodova na 11. mjestu.

Hamilton je drugom pobjedom sezone ostao na vrhu poretka vozača, a Mercedes dominira u poretku konstruktora. Hamiltonu je ovo treća pobjeda u Mađarskoj u nizu i osma u Hungaroringu ukupno te je time izjednačio rekord pobjeda na jednoj stazi koji uz njega drži Michael Schumacher s osam slavlja u Magni Coursu.

Sad slijedi vikend pauze, a F1 karavana se seli u Veliku Britaniju gdje će se u Silverstoneu voziti dvije utrke zaredom.

Formula 1, VN Mađarske:
1. Lewis Hamilton (Mercedes)
2. Max Verstappen (Red Bull) +8.702
3. Valtteri Bottas (Mercedes) +9.452
4. Lance Stroll (Racing Point) +57.579
5. Alexander Albon (Red Bull) +78.316
6. Sebastian Vettel (Ferrari) KRUG ZAOSTATKA
7. Sergio Perez (Racing Point) KRUG ZAOSTATKA
8. Daniel Ricciardo (Renault) KRUG ZAOSTATKA
9. Kevin Magnussen (Haas) KRUG ZAOSTATKA
10. Carlos Sainz (McLaren) KRUG ZAOSTATKA

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!