Nogomet

Dinamo može na jako teškog protivnika, Cluj je vrlo ozbiljna momčad

Jan Šneler • ponedjeljak, 10.08.2020.
Dinamo može na jako teškog protivnika, Cluj je vrlo ozbiljna momčad

U drugom pretkolu Lige prvaka, zagrebački Dinamo ići će vjerojatno na noge rumunjskom prvaku Cluju, a da stvar bude gora, o pobjedniku će se odlučivati u Rumunjskoj...

Ova godina specifična je po mnogo toga pa će se u novoj europskoj sezoni, drugo i treće pretkolo Lige prvaka igrati na jednu utakmicu. To je prilično težak udarac mnogima jer u jednoj utakmici, kao što se više puta u povijest pokazalo, svaka momčad može izgubiti ili dobiti.

Dinamo će u drugom pretkolu Lige prvaka na noge boljem iz ogleda rumunjskog Cluja i malteške Floriane. Premda se susret igra na Malti, ne sumnjamo da će Cluj proći prvu prepreku što znači da Modre čeka početak europske sezone u Rumunjskoj.

Cluj je aktualni prvak Rumunjske i momčad koja je prošle sezone pokazala da se radi o jako kvalitetnoj ekipi. Došli su do posljednje prepreke prije ulaska u grupnu fazu Lige prvaka i na putu svladali Astanu, Maccabi Tel Aviv i Celtic. Ispali su od Slavije Prag.

U Europskoj ligi našli su se u jako teškoj skupini sa Celticom, Lazijom i Rennesom i uspjeli proći dalje s 12 osvojenih bodova. Izgubili su samo od Celtica i Lazija u gostima. Dodatno, u nokaut fazi su namučili Sevillu koja je prošla dalje zbog pogotka u gostima.

Sve te informacije, premda se radi o prošloj sezoni, govore da nema opuštanja iako je riječ tek o drugom pretkolu. Ovo je protivnik dostojan play-off faze, a ne u ovako ranom terminu.

Što se tiče same momčadi, obzirom na to da su još u fazi transferi, teško je reći hoće li se i u kojoj mjeri pojačati ili oslabjeti. S klupe ih vodi Dan Petrescu, jedan od velikih rumunjskih igrača koji je imao solidnih rezultata i kao trener.

Ujedno mu je ovo treći uzastopni naslov prvaka Rumunjske s Clujom. To dovoljno govori o iskustvu momčadi, ali i činjenici da Cluj bez obzira na velike promjene u momčadi koje se događaju gotovo svake sezone, ima kontinuitet rada. Momčad je premrežena stranim igračima, a lako prepoznati možemo i dva domaćoj publici poznata imena.

U sredini terena standardan je Damjan Đoković koji je proveo neko kratko vrijeme u Rijeci prije par sezona, a igrao je za čitav niz drugoligaških europskih momčadi. Drugo je bivši Dinamov vratar Grzegorz Sandomierski koji se nije predugo zadržao na Maksimiru, a nedavno je njegovo ime osvanulo i u hrvatskim medijima zbog pozitivnog testa na koronavirus.

Na početku godine došao je u Cluj, međutim odigrao je samo jednu utakmicu i vjerojatno je da neće nastupiti protiv Dinama. Prema specijaliziranom portalu Transfermarkt najvrjedniji igrači Cluja su Billel Omrani i Yacouba Sylla.

Omrani je dijete Olympique Marseillea u kojem je igrao do 2016. godine međutim bez previše nastupa. Tada prelazi u redove Cluja za koji redovito nastupa i nerijetko je među najboljim strijelcima. Što se tiče Sylle, on je također poznato ime Dinamovim navijačima.

Prije tri godine trebao je iz redova Rennesa prijeći u Dinamo, no zapelo je na liječničkom pregledu. Kapetan Malija nije došao u Zagreb, ali je preko Belgije i Norveške prije godinu dana završio u Cluju. Nije se naigrao u rumunjskom prvaku, ali riječ je o solidnom i iskusnom igraču.

Cluj je prepun takvih igrača koji pojedinačno ne izgledaju fenomenalno, ali u cjelini djeluju prilično dobro i organizirano. Radi se o vrlo dobroj momčadi, organiziranoj i stabilnoj koju Dinamo neće moći pobijediti isključivo na ime.

Ostaje još malo više od dva tjedna za vidjeti kako će se razvijati transfer i kako će izgledati pojačanja, ali opreza već sada mora biti.

FOTO: CFR Cluj

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!