Ostali sportovi

Any Given Tuesday: Mete i odstojanja

Matej Kačan • utorak, 15.09.2020.
Any Given Tuesday: Mete i odstojanja

Sredinom rujna tradicionalno počinje nova NFL sezona, a manje tradicionalno to znači da se vraća naš tjedni pregled utorkom. Zašto manje tradicionalno? Pa, zato što je ovo prva sezona da krećemo od početka...

Dobar dan, evo nas opet. Krenula je nova NFL sezona i nastavljamo tamo gdje smo mislili da smo stali nakon Super Bowla, a zapravo smo stali tamo u ožujku dok za vrijeme koronavirusa nije bilo normalne sportske vijesti nevezane za virus osim odlaska Toma Bradyja.

Mnogo toga se izdogađalo u predsezoni, svašta što ima i nema previše veze sa zelenim terenom pa nećemo duljiti, a najzanimljivije pikanterije ćemo spomenuti kroz susrete. A prvi se u četvrtak odigrao onaj između Kansas City Chiefsa i Houston Texansa.

Oboje su bili aktivni bombastičnim potezima između sezona pa su Texansi zatresli tržište valjda najgorom razmjenom ikad koja je Deandrea Hopkinsa poslala u Arizonu za Judine škude u obliku Davida Johnsona i izbora četvrte runde drafta.

Chiefsi su nakon osvojenog naslova napravili jedini logičan potez: svojoj su 24-godišnjoj zvijezdi Patricku Mahomesu iskrcali šleper dolara u vrtu te su ga vezali "za cijeli život" desetogodišnjim ugovorom vrijednim gotovo pola milijarde dolara. Ne treba ni spominjati da je to najlukrativniji ugovor u povijesti.

Novost je i taj koronavirus zbog kojeg nije bilo ni predsezone pa je ovaj susret bio prvo od footballa što smo mogli vidjeti, a Chiefsi su pustili dio navijača na tribine. Pa su onda ti navijači zviždali na gestu potpore borbi za rasnu jednakost i što sve ne, pa se stvorila velika galama, ali to je priča za neke druge medije i druge teme.

Mi se držimo terena, a tamo su Chiefsi otpuhali Texanse koji se drže kao ekipa za doigravanje, ali će bez zvijezde poput Hopkinsa na poziciji hvatača teško zadržati raznovrstan napad uz herojstva Deshauna Watsona.

Počeli su Texansi polaganjem, a onda se zagrijao stroj prvaka i postigao 31 neodgovoren poen i tu je priči bio kraj, a Chiefsi su odmah najavili da im jedan naslov nije dosta i da idu po obranu, pa čak i ako Andy Reid poštovanjem epidemioloških mjera žrtvuje ikakav pogled na ono što se na terenu događa.

No, prave smo stvari dočekali u nedjelju kad smo imali ljepoticu za ljepoticom. Nažalost, onaj dvoboj od kojeg smo najviše očekivali nije ponudio neku rezultatsku dramu. Dvoboj djedica, dva najstarija QB-a u međusobnom dvoboju u povijesti lige otišao je na stranu Drewa Breesa koji nije trebao brutalnu partiju da bi svladao Toma Bradyja.

Tomica očito poštuje da u Tapa Bayju još živi duh Jameisa Winstona i red je da se neke stvari poštuju, poput prosjeka od jednog bačenog interceptiona na jedan TD. To je ispoštovao i Tom s dva polaganja i dva INT-a, od čega je jedan direktno otišao u end zonu Buccaneersa za pick-6

Nije se proslavio ni Brees sa samo 160 yardi i 18/30 kompletiranih dodavanja, ali je ispoštovao dva polaganja. Letio je zato Alvin Kamara koji je više hvatao nego trčao, ali je skupio po TD svakom tom vještinom i počeo je opravdavati svoju hrpu para, ipak nešto manju od Mahomesove.

Pravu malu dramu su odradili Arizona Cardinalsi i prošlosezonski finalisti San Francisco 49ersi. Ninersi su prošle sezone najduže odolijevali kao jedina neporažena ekipa, ali je ove sezone tome kraj u prvom kolu jer je gore spomenuti Hopkins s 14 uhvaćenih lopti za 151 yard učinkom karijere pokazao što su to Texansi poslali za ništa.

Izostao je TD kod njega, ali se za to brinuo Kyler Murray koji je dodao za jedan, sam postigao još jedan i uz jedan trčanjem Kenyana Drakea odveo Cardinalse do pobjede 24:20 preokretom u posljednjoj četvrtini.

Dvije ekipe su krenule u nove ere, i to poprilično uspješno. Washington Football Team zove se momčad kojoj smo se prošle sezone rugali pod imenom Redskinsa, ali ove sezone nema sprdnje. Ron Rivera je posložio dobru obranu koja je u prvo kolu ostavila uvijek razočaravajuće Eaglese na 17 poena i ponijela prvu pobjedu pod novim imenom.

Raidersi su također promijenili dio imena, ali onaj koji se odnosi na grad. Gusari iz Oaklanda sad pljačkaju brodice i piju rum u Las Vegasu, a za dobar početak nove ere pobrinuo se Josh Jacobs s čak 25 trčanja za 93 yarda i tri polaganja u pobjedi nad Carolina Panthersima koji su također krenuli u novu eru, onu bez Cama Newtona.

Nekadašnju veliku zvijezdu i čovjeka koji ih je odveo do Super Bowla više nisu trpjeli s velikim ugovorom i stalnim ozljedama, pa je ovaj spakirao kofere i otišao biti novi

padawan u Imperiji. Je li Cama nekom crnom magijom od starta hranio Bill Belichick ne znamo i vrijeme će pokazati, ali početak obećava.

Cam je bacao malo, ali precizno za 15/19 i 155 yardi, ali prava je vijest igra trčanjem i tu smo vidjeli onog starog Cama, preteču nove generacije QB-ova. Newton je sam postigao dva TD-a i nosio je loptu čak 15 puta, gotovo jednako kao i broj bacanja što je čudno za jednog QB-a. I obrana je šljakala pa su Dolphinsi ostali na tek 11 poena.

Kad smo kod malog broja poena, pa tko se ne sjeća svima nam milih Titansa koji su plijenili ljepotom dekadencije u doigravanju. Nije se mnogo toga promijenilo u Tennesseeju koji je naplatio obje zvijezde, a Ryan Tannehill i Derrick Henry su to vratili novim dobrim napadačkim partijama u valjanju u blatu za 16:14 protiv Broncosa.

Potpuno oprečnu partiju smo gledali u Minnesoti gdje su i Vikingsi dali svoju gestu rasnoj jednakosti tako što su ugostili obitelj ubijenog Georgea Floyda, a onda su ih GB Packersi propisno natamburali. Zadnjih sezona Packersi se uvijek muče s Vikingsima u susjedskim derbijima, prošle sezone ni napad nije išao kako može kroz sezonu, ali ovo je druga priča.

Aaron Rodgers je podsjetio da stari kao vino i da Packersi možda i nisu trebali draftati njegovu zamjenu za budućnost i isporučio je 32/44 dodavanja za 364 yarda i četiri polaganja, a većina toga je išla "limunu Rodgersovom pelinu", Davanteu Adamsu koji je podsjetio da je možda i u pet hvatača lige. Packersi su tako postigli 43 poena i ni 34 primljena nisu bili problem.

Baltimore Ravensi i Lamar Jackson su također nastavili gdje su stali, barem što se tiče regularne sezone. Pomoglo im je i što su Brownsi također nastavili na istoj meti i istom odstojanju, u kompletnom jadu. Baker Mayfield je promašio 18 od 39 dodavanja, bacio je po TD i INT za tek šest poena Brownsa, dok je Lamar malo vježbao ruku pa je više dodavao nego trčao i vodio svoju ekipu do 38 poena i lagodne pobjede.

Što se tiče bacača koji su krenuli dobro, imali smo i jedno ozbiljno pripetavanje Russella Wilsona i Matta Ryana čiji su se Falconsi podigli u drugom dijelu sezone. Obojica su odigrala sjajno, ali su ipak Wilson i njegovi Seahawksi bili jači i slavili 38:25.

Ostala nam je tek ona hrpa utakmica prosječnih ili ispodprosječnih ekipa koje tek ovlaš spomenemo. Dosta smo prostora lani davali LA Ramsima i Dallas Cowboysima, ponajviše jer su bili ogromna razočaranja nakon visokih očekivanja. E, pa nema više toga i samo spominjemo da su Ramsi u međusobnom dvoboju slavili 20:17.

I drugi LA klub je bio uspješan, Chargersi su u eru bez Phillipa Riversa krenuli s minimalnih 16:13 protiv Bengalsa kod kojih je prvi izbor Joe Burrow pokazao da ima nešto u njemu s 23/36 za 193 yarda, ali i da ima mnogo pure papati s nula TD i jednim INT.

Billsi su s urednih 27:17 sredili Jetse kod kojih je Leveon Bell pružio glavobolju svim svojim fantasy vlasnicima, uključujući i potpisnika redaka. E pa tako mi i treba kad biram po zvučnim imenima, mogao sam i Antonija Browna odabrati.

U divizijskom dvoboju su Lionsi gazili Bearse pune tri četvrtine i Mitch Trubisky je opet izgledao sramotno, ali se onda nešto dogodilo, Lionsi su se epski raspali i Truba veže tri polaganja za 21 neodgovoreni poen i preokret s 23:6 na 27:23.

Rivers je nakon stolovanja u Chargersima preselio u Coltse koji su očito odlučili da im je baš to rješenje na QB poziciji koja je ostala upražnjena lanjskim umirovljenjem Andrewa Lucka. Možda nakon "Sreće" baš i nemaju sreće jer je prošle sezone izgledalo kao da je to posložen stroj kojem samo QB fali za napad na titulu, ali početak ove sezone dolazi porazom od tek solidnih Jaguarsa i očito će trebati da sve to klikne.

Poslovično loše su krenuli i NY Giantsi koji i dalje vjeruju Danielu Jonesu, a vjeruju i Saquonu Barkleyju koji je imao vrlo frustrirajuć početak. Uzeo je Barkley loptu da trči ak 15 puta, ali je u tih 15 puna skupio tek šest yardi i uglavnom je išao unatrag. Razlog je taj što su rudari iz Pittsburgha postavili svoj radnički zid, a vratio se "Big Ben" Roethlisberger koji je dodao tri polaganja za 229 yardi i dobar početak za "čeličare"? Jesu čeličari uopće riječ? Kako prevodimo Steelers? Samo "radnici u čeličani"?

Nema veze, ako itko ima prijedlog ili pravi prijevod, neka nam isporuči u komentarima ispod. Naravno, bolje da umre selo nego običaji, pa nastavljamo i s listanjem hrvatskih dance i trash hitova devedesetih:

NFL, prvi tjedan:
KC Chiefs - Houston Texans 34:20
Atlanta Falcons - Seattle Seahawks 25:38
Baltimore Ravens - Cleveland Browns 38:6
Buffalo Bills - NY Jets 27:17
Carolina Panthers - LV Raiders 30:34
Detroit Lions - Chicago Bears 23:27
Jacksonville Jaguars - Indianapolis Colts 27:20
Minnesota Vikings - GB Packers 34:43
NE Patriots - Miami Dolphins 21:11
Washington FT - Philadelphia Eagles 27:17
Cincinnati Bengals - LA Chargers 13:16
NO Saints - TB Buccaneers 34:23
SF 49ers - Arizona Cardinals 20:24
NY Giants - Pittsburgh Steelers 16:26
Denver Broncos - Tennessee Titans 14:16

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!