Ostali sportovi

Sportska priča godine: Povratak Čeličnog Mikea

Ivona Hemen • srijeda, 16.09.2020.
Sportska priča godine: Povratak Čeličnog Mikea

58 mečeva, 50 pobjeda, 44 nokautom. No čini se da taj 44. Čeličnom Mikeu možda nije bio zadnji. Nakon 15 godina vraća se u ring u nikad boljoj formi nakon boksačke mirovine...

Do dan danas najmlađi je prvak svijeta u teškoj kategoriji s 20 godina, 4 mjeseca i 22 dana starosti. Vrlo brzo su ga mnoge krive odluke i teret slave dotukli, nakon čega se jedva izvukao iz toga ponora. Danas se i sam kaje zbog stvari koje je radio u mladosti i ističe kako je tada bio 'glupi klinac koji je u krivo vrijeme bio u krivome društvu'.

Danas je opet jedna od glavnih tema u sportskom svijetu jer se pod stare dane, točnije s 54 godine, Mike Tyson ponovno priprema navući rukavice. Nekima iznenađujuće, nekima ne, jer boksački svijet ne prati prvi puta borbu veterana. Sjetimo se samo Georgea Foremana, koji se posljednji put borio s 48 godina protiv Shannona Briggsa kad je upisao poraz.

A kolika je Mike Tyson ne samo boksačka, već i sportska ikona, dokaz je da je nakon relativno duge anonimnosti dovoljan bio samo jedan video s treninga da zapali internet jer njegove pripreme izgledaju kao da se bori za titulu. Bez sumnje, Tyson je postao boksačka ikona zahvaljujući izuzetno atraktivnom stilu boksa. Kombinaciju ekstremne brzine pokreta, legendarnih 'otklona' i frapantne snage udaraca upario je sa specifičnim peek-a-boo gardom kojeg je mu je od samih početaka usađivao njegov boksački trener i životni mentor Cus D'Amato. U većini mečeva djelovao je toliko nadmoćno da smo gotovo zaboravljali činjenicu kako je, govoreći u mjerama, riječ o 'poddimenzioniranom' teškašu od samo 178 centimetara i 100-tinjak kilograma.

Nešto kilograma 'natukao' je nakon odlaska u mirovinu, ali vratio se u formu i skinuo 45 kilograma. Sve to gledamo na njegovim snimkama koje redovito objavljuje i 'baca' teasere zbog kojih poklonici boksa jedva čekaju njegov povratak među konopce. Uzevši u obzir da Tyson i njegov novi protivnik Roy Jones zajedno imaju 105 godina, kakav meč možemo očekivati od dvojice umirovljenika?

Tyson je agresivniji, živčaniji i razorniji, dok je Roy pak mirno i staloženo rušio protivnike. I on je nokauter i nije ga lako pogoditi, ali Tyson će se pouzdati u svoju snagu udaraca. Roy se tek prije godinu i pol dana povukao iz boksa, dok Tyson u ring nije ušao 15 godina.

U svom naponu snage, Tyson je bio strašan udarač koji je natjerao odrasle muškarce da drhte pred njim. U ring je ulazio bez ikakvih kalkulacija i udarao silovito i nemilosrdno. Njegova odlika bili su eksplozivnost, brzina i jačina udaraca. Naravno, 15 godina nakon – ne možemo očekivati istog Tysona, ali zato i dalje ima onaj isti killer instinct koji se vidi čim uđe u ring.

'Moj boksački um funkcionira po pravilu - pronađi i uništi. Želim vratiti slavu kakvu sam imao. Ako se ukaže šansa - idem na nokaut', rekao je Tyson. Pravila su da će meč biti prekinut kod prve posjekotine bilo kojeg od boraca. Hoće li meč biti kao lakši sparing ili će Mike potegnuti lijevi kroše kao nekad? Iz organizacije su poručili da neće dozvoliti da jedan drugome kidaju glave, no sudeći po Tysonovim najavama, neće biti nimalo 'revijalno' i mogli bismo uživati u konkretnim udarcima dvojice veterana.

Možda Mike nema kondicije i izdržljivosti za meč s mlađima od sebe, ali u prve tri-četiri runde sposoban je učiniti puno toga jer u svoje najbolje vrijeme rušio je protivnike uglavnom u prvoj ili drugoj rundi. Kad danas gledamo kako zastrašujuće udara fokusere, nesumnjivo bi do četiri runde mogao odboksati s bilo kim. Ako koji udarac prema Jonesu 'prođe', ne piše mu se dobro.

Iako se radi o čovjeku koji je bliži starijoj, nego srednjoj životnoj dobi, publika svejedno jedva čeka vidjeti kako će izgledati 'novi' Mike, onaj koji je s godinama sazrio i iza kojeg su svi problemi koji su ga pratili u posljednjim godinama karijere.

Bivši neuništivi prvak oduvijek je bio pojam boksa i prva asocijacija na ovu plemenitu vještinu. Iako je Floyd Mayweather, koji je ujedno druga kategorija, bolji po statistici sa savršenim skorom 50-0, teško da ćete negdje čuti da netko kaže 'udaraš kao Mayweather', već 'udaraš kao Tyson'.

Kad su Leonarda Pijetraja jednom prilikom pitali pitali tko je za njega najbolji boksač svih vremena, Muhammad Ali ili Mike Tyson, rekao je da je Ali najveći, ali da je Tyson najbolji. Njegovi kritičari uvijek će reći da je najvažnije mečeve protiv Lennoxa Lewisa i Evandera Holyfielda izgubio, ali uz dužno poštovanje velikom prvaku Holyfieldu, za razliku od nekad, na videima s treninga danas ne izgleda ni upola dobro kao Tyson.

Boljeg eventa od borbe bivšeg boksačkog prvaka sigurno nema. Ako se netko i razočara i ako borba bude tehnički loša, neka uzme u obzir da su u ringu 50-godišnjaci. Alfa zvijer koja ne mari za norme želi pokazati da je i dalje neuništiva. Kakav god meč bio, gledanost će nesumnjivo biti velika, kao i zarada. Mike Tyson je sam po sebi dovoljna reklama i bit će zanimljivo vidjeti hoće li mu Jones Jr. uspjeti 'prodati' koju eskivažu i kontru ili će se naći na podu unutar prve runde kako je to Mike nekad radio.

Jedina opasnost koja ih može zadesiti je ozljeda, ali u ring se nakon ove ekshibicije svejedno ne vraćaju. Pojas ne mogu izgubiti, samo ponos.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!