Ostali sportovi

Any Given Tuesday: Moj sokole

Matej Kačan • utorak, 22.09.2020.
Any Given Tuesday: Moj sokole

Drugi tjedan NFL karavane je obilježila još jedna epska sramota Atlanta Falconsa, ali i netipično puno ozljeda za jedan vikend u kojem smo izgubili nekoliko velikih zvijezda za cijelu sezonu...

Još se mnogi sjećaju tog siječnja 2017. i 51. Super Bowla. Atlanta Falconsi su imali 28:3 protiv zloglasnih New England Patriotsa i svi su bili spremni naslađivati se nad porazom Imperije i slaviti duo Matta Ryana i Julija Jonesa kao novog zvjezdanog QB-WR para.

No, u drugom poluvremenu se sve srušilo. Patriotsi su krenuli u ludu seriju, došli do produžetka i naposljetku izveli najveći preokret u povijesti Super Bowlova, a postepeno degradiranje Falconsa je do vrhunca došlo prošle sezone kad su u sezonu ušli s 3-9 uz šest uzastopnih poraza.

Završili su s četiri pobjede u nizu i činilo se kako će u novoj sezoni doći bolji dani, a opravdanim se mogao i nazvati i poraz u prvom kolu od Seattle Seahawksa. No, ovo što se dogodilo u drugom tjednu spada u rubriku "daj me nemoj".

Krenula je Atlanta s 20:0, na poluvremenu imala 29:10, a nakon slabe treće je opet bilo 29:24. I četvrta dionica kreće dobro, s 10 vezanih poena za 39:24 i sve je ružičasto. Nema drame ni nakon TD-a Dallasa jer ne uspijeva konverzija za dva poena i imaju Falconsi prednost od dva posjeda.

Dak Prescott se ušuljao za TD i jedina nada je onside kick kojim bi Cowboysi opet osvojili loptu i pokušali doći do poena. Zuerlein je loptu lagano udario, ona se morala kotrljati bar 10 yardi i onda su je na šok svih kraj mlitavih (da ne upotrijebimo koju jaču riječ) Falconsa uhvatili - Cowboysi.

Svaki žitelj Atlante i onaj kojemu su Falconsi u srcu vjerojatno je zaustio: "Ajme, ne opet", jer Cowboysima treba samo FG. Ipak je ostala nada da će obrana natjerati goste na 3&out, ali je Dak dovoljno približio napad već prvim dodavanjem i stvar je riješena, Zuerlein je nepogrešiv za 40:39.

Stvarno više nemamo riječi za aproksimiranje onoga kako se jadni Ryan osjeća kad mu napad ide fantastično, on skupi 273 yarda i četiri TD dodavanja, a u povijesti će ostati zapamćen ne po jednoj, već dvije epske sramote i preokreta.

Što se Cowboysa tiče, njima bi ovo mogao napokon biti onaj prekidač da stvari krenu kako treba nakon godina ulaganja i razočarenja. Ekipa je skupa i po imenima sjajna i samo treba da sve klikne i krene, iako na klupi povjerenje baš i ne ulijeva Mike McCarthy.

No dobro, nije ovo jedina utakmica. Druga stvar koja je obilježila vikend bila je poduža lista ozljeda, i to mnogo onih teških i bolnih. Proći ćemo zato tom listom pa kazati što o pokojoj utakmici.

Najgore su prošli 49ersi koji su ostali bez ključne osobe u napadu i obrani. Za narod su pali Jimmy Garoppolo i nick Bosa koji je strgao ligamente i neće ga biti ove sezone, a sreća u nesreći je da su igrali protiv toliko jadnih Jetsa da je i izvjesni Nick Mullens uspio u napadu privesti susret kraju za 31:13. Pali su i Raheem Mostert te Tevin Coleman kao trkači, ali njihove ozljede ne bi trebale imati veće posljedice.

Svijet oplakuje i Saquona Barkleyja koji je taman krenuo u svoju zvjezdanu karijeru i trebao je biti onaj koji će Giantse povesti iz blata užasa, ali mu je protiv Chicago Bearsa također otkazao ligament i mladu zvijezdu nećemo više vidjeti ove sezone, a to nam oduzima i one zadnje razloge da uopće gledamo Giantse.

Gležanj je stradao Christianu McCaffereyju koji je vjerojatno i najbolji RB lige i teško će Panthersi bez njega, a to su osjetili odmah. Tamba Bay i Tom Brady su došli do prve pobjede, iako je Brady odigrao novu blijedu partiju nakon koje drži omjer TD-a i INT-a na 3-3 i tu borbu za održavanje naslijeđa Jameisa Winstona ćemo pozorno pratiti ove sezone.

Sreće nema ni Drew Lock. Čovjek koji je nova nada Broncosa je ozlijedio za bacača najosjetljiviji dio tijela, rame pa je protiv Steelersa (još nismo dobili odgovor jesu li čeličari ili što?) odradio tek pet bacanja, a Denver upisao drugi poraz.

Packerse će posebno zaboljeti ozljeda Davantea Adamsa. "Tae" je prošle sezone muku mučio s ozljedom nožnog palca, ove je sezone krenuo silovito s napadom Packersa koji djeluje zastrašujuće, a onda je stradala loža u drugom poluvremenu protiv Lionsa. Srećom, Packersi imaju još dva premijska talenta u dvojcu Aarona pa su Jones i Rodgers zatrpali Detroit s čak 42 poena.

Nije tu ozljedama kraj, lista je poduža, ali idemo se mi pozabaviti s još par utakmica pa da završimo za ovaj tjedan.

Sviće li nova zora u Clevelandu? Vjerojatno ne, ali je lijepo vidjeti da postoje ekipe koje mogu biti jadnije od Brownsa. Možda nećemo to dugo moći govoriti za Bengalse koji se ufaju u Joea Burrowa, ali momak ima stvarno vatreno krštenje. Ispalio je Burrow čak 61 loptu i pogodio 37 za tri TD-a u sustavu koji se svodi "napravi što možeš" i očito će sam morati izmišljati rješenja.

Podsjeća to na najmračnije dane Rodgersovih herojstava i soliranja, ali za pobjede nije dovoljno. Tako su Bengalsi izgubili i drugi susret, ovaj put od Brownsa kod kojih je povukao Nick Chubb sa 124 pretrčane yarde i dva polaganja uz tek solidnog, ali ne i sjajnog Bakera Mayfielda.

Sreće s rasporedom nemaju Texansi koji bi trebali biti ozbiljna momčad za doigravanje, ali kako su pali protiv Chiefsa, a sad i Ravensa bez ispaljenog metka ne sugerira da će sve to otići na dobro. 16 poena znači da napad ne šljaka, vrlo šokantno kad prodaš ponajboljeg skill igrača za vreću žbuke i ispadneš kao naivni Englez koji traži opojna sredstva po Splitu dok je Ultra.

Znamo da je u hrvatskim medijima bio zaposlen dan kad nismo gdje imali priliku pročitati najavu "HRVATSKOG DVOBOJA U SEATTLEU: CARROLLOVI SU IZ ŠIBENIKA, A BELICHICK NA KUĆI IMA HRVATSKU ZASTAVU!!!" Ipak se susret Patriotsa i Seahawksa odigrao, a Seattle je stare znance uspio zadržati u posljednjem napadu za očuvanje 35:30 i pobjede.

Ipak, svakog navijača Patriotsa će veseliti što radi Cam Newton koji je bacio gotovo 400 yardi, ali je i pretrčao 47 za dva polaganja. Zamislite samo ako ovo do kraja klikne i Belichick u svoje ruke dobije dozu nepredvidljivosti kakvu imaju Ravensi s Lamarom, to će biti fantazija.

Vrijedni napomenuti da vrlo ozbiljno izgledaju Cardinalsi koji su upisali drugu pobjedu i nanijeli prvi poraz NK Washingtonu, dok možemo početi i šaputati o povratku Ramsa koji su nakon Cowboysa svladali i drugu NFC East ekipu, Philadelphia Eaglese o kojima nećemo i ne dajemo im nade.

Chiefsi su pokazali da neće svaku večer biti dominantni, ali da pravi prvaci pobjeđuju i "na guzove", kad gubiš osam razlike nakon tri četvrtine i moraš se vaditi u produžetku. Novotarija je da Andy Reid na svoj vizir dodaje nove dosege tehnologije i tako nastavlja svoj put prema tome da postane Darth Vader NFL galaksije, ako je već Belichick Imperator Palpatine.

Dobro su nastavili i Billsi te Titansi koji su vjerojatno ne svojom voljom i s mnogo gunđanja zaigrali efikasnije pa je Ryan Tannehill radio malo prekovremeno s četiri dodavanja za TD u 33:30 pobjedi nad Jaguarsima.

Sjajne igre Packersa možda moramo malo staviti u perspektivu kad vidimo kako su to Vikingsi odigrali protiv Coltsa koje smo malo oribali prošlog tjedna. Vikinzi se iz Indiane sa šljemovima pognutih rogova i tužnim brkom jer u Indiani nije bilo plijena, samo porcija kopita od 28:11. Kirk Cousins je ponovio partiju kao u prvom dijelu protiv Packersa pa je u 26 bacanja uspio pogoditi samo 11 i baciti tri presječene lopte.

A krenula je i jedna nova era u NFL-u. Las Vegas Raidersi su krstili svoj novi stadion u novom gradu, i to na najljepši mogući način. New Orleans Saintsi su došli osokoljeni pobjedom nad Bradyjem i Bucsima, ali ih je oprao hladan tuš.

"Šaptač quarterbackovima" Jon Gruden je odšaputao nešto vrlo motivirajuće Dereku Carru pa je ovaj dirigirao igrom crnih i razmontirao Saintse koji bi se propisno osramotili da Alvin Kamara nije nastavio pravdati svoje dolare radeći ama baš sve u napadu.

Tako nakon dva tjedna kao najveća razočaranja možemo izdvojiti Texanse i nekog poput Eaglesa ili Vikinga, ali to ovisi i o tome kakva smo očekivanja postavili prije sezone. Imamo lijepu družinu ekipa na 1-1 i nekoliko momčadi koje se ističu, ali više o tome zna Stephen A. Smith:

Ako niste znali, ovih se dana obilježava i 30 godina od izlaska gangsterskog remek-djela "Dobri momci" Martina Scorsesea, a mi se opraštamo do sljedećeg tjedna uz taktove sličnog naslova, ali s Mineinim pogledom na stanje stvari:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!