Ostali sportovi

Any Given Tuesday: Super zamjene i prve nevolje

Matej Kačan • utorak, 29.09.2020.
Any Given Tuesday: Super zamjene i prve nevolje

I treći tjedan NFL-a je obilovao preokretima, šokovima, fantastičnim potezima, ali i onim manje fantastičnim. No, sve je zasjenila situacija s koronavirusom koja sve stavlja pod upitnik...

K vrapcu. Trebali smo u ovotjedno izdanje naše male kolumne krenuti opijeni mnoštvom sjajnih utakmica i sunčanim vremenom koje je okupalo Zagreb nakon sto godina kiše, ali moramo ipak krenuti s ozbiljnim tonovima.

Naime, Tennessee Titansi su nastavili s dobrim ulaskom u sezonu te su s dva FG-a starog lisca Stephena Gostkowskog u četvrtoj dionici preokrenuli Vikingse koji su tako na očajnih 0-3, ali su Titansi to skupo platili.

Naime, u utorak je došla vijest da još osam članova franšize ima koronavirus nakon što ih nekoliko nije ni išlo za Minnesotu pa su zatvorene sve aktivnosti unutar kluba, a posljedično i unutar Vikingsa koji su bili prvi kontakt.

Do nedjelje je ostalo tek pet dana i pitanje je hoće li Titansi moći igrati susret sa Steelersima, a Vikingsi s Texansima kad ne znamo ima li pozitivnih i u drugoj ekipi i može li se klub osposobiti i pokrenuti u pet dana za pripremu utakmice i sigurno odigravanje.

Tako imamo prve ozbiljne probleme s koronavirusom u ligi i ostaje za vidjeti kako će liga i klubovi odraditi prvu krizu. Kad smo već spomenuli Steelerse i Texanse, hajde da to odmah "odradimo" i riješimo.

Baš su oni igrali međusobno u nedjelju i tu su Texansi tražili prvu pobjedu nakon teških ispita i poraza od Chiefsa i Ravensa. No, Teksašani će još malo biti u potrazi za prvim slavljem jer su Steelersi ostavili Watsona i družinu bez poena u drugom dijelu, zabili 11 i preokrenuli zaostatak na poluvremenu.

Opet taj napad Texansa ne izgleda dobro i moramo opet spomenuti tu odluku između sezona i odricanje od DeAndrea Hopkinsa koje ćemo valjda zazivati svakog tjedna dok Houston ne upiše prvu pobjedu jer ovo izgleda kao neka kozmička pravda za tu sramotu koju su izveli.

Spomenuli smo gore Ravense i Chiefse, pa onda i nešto kozmičko i sve nam se lijepo slaže kao prijelaz u utakmicu tjedna. Susret dvije mlade zvijezde i dvije momčadi koje pucaju na vrh AFC-a (opet) je završio dominacijom Chiefsa, a nakon susreta je Lamar Jackson zavapio da su Chiefsi "njihov kriptonit."

Možda bi to bilo točno da je Jackson Superman, ali ipak to nije i koliko god fantastičan bio, i dalje je tek "Action" Jackson. Da si Superman, onda bi imao jednu slabost, a u nastavku izjave je Jackson evocirao uspomene na prošlosezonski play-off, poraz od Titansa te je tako sam sebi skočio u usta, nije samo do toga što su Chiefsi prejaki.

Nestala je i ona igra bacanjem za Lamara koji nije skupio ni 100 yardi, dok je poslovično sjajna obrana dozvolila 34 poena prvacima koji su dokazali da to ipak nije ista klasa i da bi do obrane naslova mogli i lakše od očekivanog, eto vam i hot takea.

No dobro, idemo mi malo na NFC i na momčadi koje tamo oduševljavaju i koje bi mogle zapapriti Chiefsima u Super Bowlu. Na početku sezone to prije svega ide Seahawkse i Packerse. Seahawksi su svladali Cowboyse koje herojski preokret protiv Falconsa ipak nije trznuo, a vrijedi notirati da je Russell Wilson oborio jedan rekord koji bi bio još jači da nije bilo ovoga:

"DangeRuss" je bacio pet TD-a pa je došao do 14 u prva tri susreta i tako je oborio rekord lige za bacački početak sezone. Prošle je sezone počeo fantastično, kasnije malo pao i nije dobio nijedan MVP glas, ove sezone očekujemo pokoji, pogotovo nakon povijesnog starta i prosjeka od gotovo pet TD-ova po utakmici.

Seahawksi su na 3-0, a tamo su i Packersi koji su protiv Saintsa pokazali da i bez Davantea Adamsa mogu zabiti dovoljno kad je Aaron Rodgers raspoložen i ovaj napad Green Baya je očito druga pjesma u odnosu na prošlu sezonu i jaaako dobro podmazan stroj. Ipak, Packersi u četvrtom tjednu idu na Falconse i zakon velikih brojeva nalaže pobjedu Atlante.

Jer ovi su opet prosuli nemoguće, ali je tjedan bio toliko bogat da to nije glavna priča. Nekako su ispod radara prošli Bearsi koji su 26:10 pretvorili u 30:26 fantastičnom posljednjom četvrtinom i ukazanjem Svetog Nikole, a ispod radara je prošlo to da je Chicago na 3-0.

Tako je, Mitchell Trubisky je napokon posjednut na klupu i dovoljno govori to da je čovjek maknut u stranu za Nicka Folesa u trenutku kad je momčad imala dvije pobjede. Inače se quarterback mijenja kad sve "ode u Honduras", kako to veli Đole.

Dakle, pojavio se Nick Foles, poznatiji kao "Najbolja Zamjena Ikad Koja Nije Fitzmagic" te je pogodio 16 dodavanja uz tri TD-a i 188 yardi za novi ludi preokret i Falconsima će vjerojatno prije trebati sportski psiholog nego novi trener.

Na 3-0 su još i Buffalo Billsi koji su nanijeli prvi poraz LA Ramsima. Odigrali su Billsi fantastično prvo poluvrijeme s 21:3, razbili Ramse koji su se pokušali vratiti u drugom dijelu i bili su blizu, ali su ostali kratki za jedan od dva TD-a koja su Billsi ipak dohvatili u drugom poluvremenu.

Billsi nastavljaju kao i lani. Nisu spektakularni, o njima se ne priča, ali tiha voda brege dere i ta momčad predvođena Joshom Allenom trenutno predvodi AFC East, za razliku od prethodnih godina kad se borila da bude prva među jednakima iza Patriotsa.

Patriotsi su u ovom ogromnom društvu u ligi na 2-1, a tamo su nakon poraza od njih i Las Vegas Raidersi. Pravo muški je obrana New Englanda ostavila Raiderse na 10 poena do posljednje četvrtine, ostavila napadu da odradi ono svoje trčanjem i završila s 36:20 za poprilično rutinsku pobjedu.

Prvi izbor drafta 2020. Joe Burrow se požalio kako nikad prije nije bio u situaciji kao u Bengalsima da se ne bori za vrh, već je u gubitničkom nizu pa ga je presjekao. Dobro, ne baš pobjedom, ali i jedan čvrsti remi se vrijedi, pogotovo protiv momčadi renomea Eaglesa koji i dalje razočaravaju svakog tko pokaže nadu u njih te su sad bez pobjede uz dva poraza i remi.

Burrow je ovaj put pokazao nešto zreliju igru i, iako je puno bacao (čak 44 puta), ostao je bez presječene lopte i uz dva polaganja te je dovukao svoju ekipu do prve utakmice koja nije završila porazom. Bolji dani se naziru i za Brownse koji su upisali čak drugu pobjedu u nizu i to protiv NK Washingtona kojem je dobra igra u prvom kolu valjda bila iznimka, a ne pravilo.

U dvoboju ranjenih su 49ersi pokazali da ipak imaju mnogo više širine i oružja od Giantsa koji su poni s jednim trikom, a bez Saquona Barkleyja i s nula trikova. Nije bilo Garoppola i Mosterta, ali su svejedno Ninersi zabili 36 pogubljenim Giantsima za drugu pobjedu.

I drugi tim iz New Yorka se nastavio sramotiti pa su Jetsi od Coltsa primili isto toliko poena, ali su zabili dva manje i putuju nekim svojim putem. Vrijedi napomenuti da su do prve pobjede došli Panthersi koji i dalje muku muče s neuvjerljivim Bridgewaterom, ali su imali te sreće da su naletjeli na još neuvjerljivijeg Justina Herberta u Chargersima.

Tom Brady i njegovi Bucsi istih inicijala iskorištavaju seriju slabih protivnika kako bi si uštimali instrumente i toliko novih igrača pa nakon lošeg starta to izgleda bolje svakim vikendom. Pomoglo je i to što Broncosi neće biti nikakav faktor u ligi. Brady je malo opustio ruku pa se dobacio do gotovo 300 yardi uz tri TD-a i nula INT-a pa više ne drži poznatu "Winstonovu konstantu".

Na rubu toga da dođu do 3-0 su bili i Arizona Cardinalsi, ali su u posljednjoj četvrtini ostali bez poena i prosuli prednost protiv Lionsa kojima se negdje valjda moralo vratiti nakon sedam godina nesreće u svakoj završnici. Kyler Murray je odigrao jednu revolverašku partiju gdje je ipak pritegnuo na stranu protivnika s čak tri presječene lopte.

Za kraj, poslastica. Miami Dolphinsi su se i službeno izbacili iz konkurencije momčadi s kojima ćemo se ove sezone sprdati jer su vrlo rano došli do svoje prve pobjede. Nesretnici su bili Jaguarsi, a Najbolja Zamjena Ikad Koja Je Fitzmagic je briljirala pa je Ryan Fitzpatrick promašio tek dva od 20 dodavanja za 2TD-a bacanjem i jedan vlastiti trčanjem.

Do sljedećeg tjedna imamo dosta neriješenih pitanja. U četvrtak otvaramo El Tragicom Broncosa i Jetsa i netko će ipak upisati prvu pobjedu, dok ista sudbina čeka i sretnika iz susreta Texansa i Vikingsa, ako se odigra. Pod upitnikom je i susret Steelersa i Titansa u kojem je jedna od dvije ekipe trebala ispasti iz društva neporaženih.

No dobro, dosta je svakom danu (ili tjednu) zla njegova. Ovo je odjava, a bonton nalaže glazbenu numeru za kraj:

NFL, treći tjedan:
Jaguars - Dolphins 13:31
Falcons - Bears 26:30
Bills - LA Rams 35:32
Browns - Washington FT 34:20
Vikings - Titans 30:31
Patriots - Raiders 36:20
Giants - 49ers 9:36
Eagles - Bengals 23:23
Steelers - Texans 28:21
Colts - NY Jets 36:7
LA Chargers - Panthers 16:21
Cardinals - Lions 23:26
Broncos - Buccaneers 10:28
Seahawks - Cowboys 38:31
Saints - Packers 30:37
Ravens - Chiefs 20:34

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!