Nogomet

Kako riješiti problem ponavljanja izvođenja jedanaesteraca?

Ante Jukić • četvrtak, 08.10.2020.
Kako riješiti problem ponavljanja izvođenja jedanaesteraca?
Foto: Pixsell

Uvođenje VAR-a nesumnjivo je promijenilo nogomet. Iako je tehnologija sa sobom donijela dosta toga dobroga, neke situacije i dalje se iz dana u dan provlače kroz medije i izazivaju prijepore. Jedna od tih stvari je izvođenje jedanaesteraca, koje sve više postaje glavna tema nogometnih razgovora.

Iako su pravila kod izvođenja jedanaesteraca poprilično jasna, svako njegovo ponavljanje sa sobom donosi rasprave i usporedbe s nekom prethodnom situacijom u kojoj suci nisu imali isti kriterij. I dok je prije uvođenja VAR- to bilo donekle razumljivo, sad, kad kamere sve vide, ovakvih nedoumica više ne bi trebalo biti. Problem nepropisno izvedenog/obranjenog jedanaesterca može se riješiti na dva načina. Prvi način je jednostavan – striktno se pridržavati pravila koja su trenutno na snazi, koliko god to ponavljanja zahtijevalo. To bi sigurno dovelo do brojnih ponavljanja jedanaesteraca, no kriteriji bi barem bili jednaki, nitko se ne bi mogao žaliti da je zakinut, a s vremenom bi vjerojatno i igrači konačno shvatili što smiju, a što ne smiju, pa bi i takvih slučajeva bilo sve manje. Svi koje prate nogomet to sigurno znaju, no spomenimo samo ukratko pravila koja trenutno vrijede kod izvođenja kaznenog udarca – izvođač se na svom putu prema lopti ne smije zaustavljati, vratar u trenutku udarca mora barem jednom nogom biti na crti, a niti jedan igrač (osim izvođača, naravno) ne smije ući u kazneni prostor prije nego je udarac upućen.

Prijedlog rješenja "problema jedanaesterac"

1. Dozvoliti vratarima napuštanje linije

2. Dozvoliti igračima ulazak u šesnaesterac ili jedanaesterac tretirati kao izdojeni slučaj nakon kojeg nema igre

Drugi način kojim se može riješiti problem koji očito postoji nameće se sam od sebe – jednostavno, promijeniti pravila. Mišljenje autora ovog teksta je kako je od striktne primjene trenutno važećih pravila bolje ista jednostavno ukinuti ili eventualno modificirati. Recimo, što se tiče preranog izlaska vratara s linije, to se može riješiti tako da se golmanima dozvoli izlazak do pet metara (slično kao u rukometu), pa da se eventualni izlazak izvan peterca rigorozno kažnjava, a meni osobno najbolje rješenje bi bilo da nema nikakvog ograničenja. Pa neka onda vratari rade što hoće, neka izlaze dokud ih volja, ako misle da će tako imati više šanse obraniti jedanaesterac. Dolazak bliže lopti s jedne strane sužava kut izvođaču, ali s druge strane i oduzima vrataru vrijeme za reakciju, tako da je upitno koliko bi pretjerani golmanima zapravo pomogao. Uostalom, to nije ni tema ovog teksta, naglasak je na tome da više ne bi bilo nedoumica oko toga je li vratar prerano napustio liniju i pitanja zašto je sad ovaj penal ponavljan, a onaj jučer nije, iako je i tad vratar napustio liniju prije izvođenja.

Kad govorimo o preranom ulasku igrača u šesnaesterac, i to se može vrlo lako riješiti. Kao što je slučaj i s preranim napuštanjem linije vratara, i ovdje se može jednostavno ukinuti ograničenje i dozvoliti igračima nesmetano kretanje čim sudac da znak za izvođenje penala. Zbog polukruga na vrhu šesnaesterca, izvođač će u svakom slučaju moći neometan izvesti udarac, i to je najbitnije. Sve ono što se događa poslije, više nije toliko važno i dojma smo kako je bolje ukinuti pravila koja samo unose kontroverze i podgrijavaju nervozu koja ionako postoji zbog činjenice da imamo kazneni udarac. Što se tiče preranog ulaska igrača u šesnaesterac, postoji još jedna mogućnost rješenja ovog problema, a ona podrazumijeva da se kazneni udarac tretira kao onaj koji se izvodi u raspucavanju, što znači da nakon njega nema igre. Dakle, ako bude gol, sve je jasno, ako vratar obrani ili izvođač promaši vrata, izvodi se lopta s peterca. Kad bi se jedanaesterci ovako izvodili, ulaska igrača u kazneni prostor više ne bi ni bilo, pa bi i kontroverze oko ovog pravila nestale.

Na kraju ovog malog razmišljanja o slučajevima ponavljanja izvođenja jedanaesteraca, možemo reći sljedeće. Nogomet, gledamo li ga općenito kao business ili striktno promatramo samo pravila igre, sigurno ima i većih problema od izvođenja kaznenih udaraca, ali to ne znači da se i ovakvim stvarima vodeći nogometni dužnosnici ne bi trebali baviti. Štoviše, u vremenima kad se donose odluke za koje su potrebne velike analize i nemali financijski izdaci, prava je šteta ne učiniti male stvari koje zaista ne zahtijevaju sate i sate rasprava, ne koštaju ništa, a mogu unaprijediti igru i sve ljubitelje najvažnije sporedne stvari na svijetu lišiti bespotrebnih rasprava koje slušamo iz tjedna u tjedan.

FOTO: Goran Stanzl/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik08.10.2020. u 13:16
    Jedanaesterci često presuđuju utakmice,naročito ako s njima ide i crveni karton. Pravila trebaju biti jednostavna tako da ih je sucima teško zloupotrebljavati. U nogometu je danas veliki novac,samim tim i korupcija. Problem je i igranje rukom koje se često kažnjava jedanaestercem iako je lopta... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Pope John Paul II08.10.2020. u 11:26
    Najbolje bi bilo potpuno ukinuti jedanaesterce jer zbog bilo kakve neoprezne situacije unutar 16( vrlo često potpuno slučajne ili bezazlene) protivnik ima čistu šansu za gol pa bi iz tih razloga najbolje bilo i prekršaj unutar 16 tretirati kao i bilo koji prekršaj van 16 pa bi se u tom slučaju... [više na forumu]
    Pope John Paul II