Automoto

21. INA Rally Poreč 2020. krenuo ceremonijalnim startom sa Žatike

Sportnet • subota, 10.10.2020.
21. INA Rally Poreč 2020. krenuo ceremonijalnim startom sa Žatike

Ceremonijalnim startom s parkirališta Žatika u večernjim je satima krenulo 21. izdanje tradicionalnog INA Rallyja Poreč 2020., što se ove godine odvija u specifičnim okolnostima ograničenim epidemiološkom situacijom kojom smo suočeni svakodnevnim življenjem...

Veliko zadovoljstvo organizatora Autokluba Poreč Motorsport i njihovih partnera AKORK Skok racing 1993 predstavlja pojavljivanje 65 posada iz četiri zemlje: Hrvatske, Slovenije, Italije i Austrije. Natjecateljski program sveden je na jednodnevnu vožnju tijekom subote 10. listopada kroz osam brzinskih ispita raspoređenih na četiri različite lokacije: Tar, Žbandaj, Flengi i Kanfanar, duž 263.76 km itinerera širim okruženjem Poreča. Rally je treće ovogodišnje bodovno natjecanje Međunarodnog zonskog prvenstva Hrvatske, te državnih prvenstava Hrvatske i Slovenije.

Posebno oduševljenje sudionika i malobrojnih ljubitelja brzina, obzirom da je manifestacija u rangu onih bez gledatelja, izazvala je pozdravna riječ predsjednika Hrvatskog auto i karting saveza Davorina Štetnera na svečanom otvorenju, koji je, zahvalivši organizatorima na izuzetnom trudu u pripremi rallyja i sudjelujućim posadama na dolasku u Poreč, priopćio i najveću vijest u oktanskom svijetu koju je osobno kroz audio snimku izrekao Jean Todt, predsjednik FIA, Svjetske automobilističke federacije. Naime, Hrvatska će u travnju 2021. godine biti domaćin WRC Svjetskog prvenstva u rallyju, poslije Formule 1 zasigurno najvećeg oktanskog spektakla što ga svijet u samo odabranim zemljama ima. Bit će to izvrsna čestitka za 115 godina automobilizma u Hrvatskoj.

Porečki rally tradicija je dulja od dva desetljeća, a favorit ovogodišnjeg izdanja je slovenski tandem Rok Turk-Blanka Kacin, u prestižnom R5 automobilu Hyundai i20 R5. Od domaćih asova za izdvojiti je Juraja Šebalja, Niku Pulića i Viliama Prodana, koji se uz svoje suvozače bore za prestiž na ovom natjecanju, ali i ovogodišnji naslov državnog prvaka. Poslije Poreča u kalendaru je još jedan nastup u susjednoj Sloveniji, Rally Idrija, kroz 15 dana.

Subotnji program kreće brzinskim ispitom Tar u 8,53 sati, a slijedi BI Žbandaj u 9,26 sati. Ponavljaju se još jednom od 10,59, odnosno 11,32 sati.

Poslijepodnevni dio rezerviran je za BI Flengi (start u 14,05 i 16,36 sati), te BI Kanfanar od 14,48 i 17,37 sati. Pobjedničku se posadu očekuje u 18,15 sati na Parkiralištu Žatika, koje je ove godine Servisni park i mjesto svih zbivanja izvan brzinaca. Podjela nagrada najboljima je u 21 sat.

Pokrovitelj natjecanja je Grad Poreč, a glavni sponzor INA Industrija nafte d.d.

Miroslav KRPAN

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!