Ostali sportovi

Any Given Tuesday: Životni filmovi

Matej Kačan • utorak, 13.10.2020.
Any Given Tuesday: Životni filmovi

Iza nas je i većina petog NFL tjedna. Kažemo većina jer je koronavirus jednu utakmicu odgodio na utorak navečer, a vedre teme i šaljiv ton u ovoj sezoni polako mijenjaju ozbiljne priče...

Kako ova sezona ide dalje, tako vrlo ozbiljne i teške, a nekad i lijepe životne teme počinju dominirati ligom, pa i ovim našim druženjima i tako će valjda biti narednih nekoliko tjedana. Tri su velike priče dominirale ovog tjedna i vjerojatno već svi znaju o čemu se radi.

Prva je (i dalje) koronavirus koji je opet odgodio neke utakmice. Tako je virus ušao u redove Patriotsa te Titansa i oni opet nisu igrali svoje utakmice. Tako Titansi ostaju na svojih 3-0 i s Billsima će igrati u noći s utorka na srijedu, dok su Patriotsi imali sreću i tjedan pauze pa bi do utakmice s Broncosima trebali biti spremni.

Druga je velika vijest strašna ozljeda Daka Prescotta. Quarterback Cowboysa je ove sezone nizao samo peh za pehom te zbog mnogih problema koji imaju i nemaju veze s NFL-om nije bio pravi. Prvo mu je momčad nalijepila franšizni tag i nije ga htjela nagraditi novim ugovorom, pa mu je brat počinio samoubojstvo, a onda je i sam Dak progovorio o tome i o svojoj borbi s depresijom.

Na sve se nadovezao taj lom gležnja koji je ponudio stvarno mučne scene stopala u potpuno neprirodnom položaju, a onda i Dakove suze dok su ga na nosilima iznosili s terena. Srećom, operacija je odrađena brzo i uspješno i sad je pred Prescottom proces oporavka koji bi trebao trajati od četiri do šest mjeseci pa ga ove sezone neće biti, ali bi morao biti spreman za sljedeću sezonu.

I bez njega su Cowboysi uspjeli preokrenuti i svladati jadne Giantse, a Daka je zamijenilo poznato iskusno ime - Andy Dalton je dočekao povratak na startnu poziciju koju bi trebao okupirati do kraja sezone.

Tu se otvara i vrlo zanimljiva priča oko NFC East divizije. Naime, od četiri ekipe, tu nitko ne ulijeva preveliko povjerenje i bit će zanimljivo popratiti koliko pobjeda će biti dovoljno za osvajanje divizije. Neke prognoze govore da bi čak i 6-10 ili 5-11 omjer mogao biti dovoljan jer ovakvi Cowboysi i Eaglesi, a da ne pričao o Giantsima i Washingtonu ne ulijevaju nikakvo povjerenje.

To nas dovodi do treće velike priče, one vrlo lijepe nakon godina muke. baš u dresu Washingtona se na teren vratio Alex Smith. Nakon dvije godine izbivanja nakon teškog loma noge, a onda i infekcije opasne po život je Smith istrčao na teren u porazu od Ramsa te je bacio nekoliko dodavanja.

Podsjećamo, Smitha je također pratila ogromna nesreća i borba. Nakon teškog loma noge bilo je upitno hoće li uopće moći zadržati nogu, prijetila je amputacija, a onda se dogodila i ta infekcija koja mu je ugrozila život. Stanje se poboljšalo, ali su prognoze govorile da uopće neće moći normalno hodati.

No, Smith se otarasio svega i izveo je povratak godine. No, na puno opterećenje će pričekati jer su iz Washingtona poručili da će Kyle Allen biti starter dokle god je zdrav. O ovom Washingtonu ove sezone će se jednog dana snimiti film jer uz Smitha se tu dogodila i promjena imena, a ne treba zaboraviti ni da Ron Rivera vodi momčad s blagim oblikom raka.

I Eaglesi su bili dio jedne velike priče kojom se napokon prebacujemo na onaj "pravi" sportski dio. Naime, Phila je imala tu čast da izgubi od Pittsburgh Steelersa koji su sad na 4-0 omjeru i vrhu AFC North divizije, po prvi put su tako krenuli od 1979. kad su i osvojili naslov i zaključili veliku dinastiju.

U istoj diviziji sjajne startove uživaju i Ravensi kod kojih je poraz od Chiefsa tek davna prošlost te Brownsi koji polako zatvaraju pogone u "Tvornici tuge" te su s 32:23 protiv Coltsa upisali četvrtu pobjedu u nizu te se sva ta silna ulaganja i pretumbacije polako počinju isplaćivati. Tako bi, suprotno svim dosadašnjim iskustvima i očekivanjima, prava makljaža mogla biti baš na sjeveru AFC-a.

Prvi poraz u sezoni su upisali prvaci Chiefsi. Oni su pali protiv Las vegas Raidersa koji na početku pokazuju dva lica, ali na momente stvarno izgledaju kao da bi mogli biti jako, jako zanimljiva priča jer su očito u stanju probušiti svakog kad imaju dobar dan.

40 poena su Raidersi isporučili prvacima, briljirali su Derek Carr s tri TD dodavanja i Josh Jacobs s 23 trčanja za 77 yardi i dva TD-a za vrlo raznovrstan napad Raidersa koji je preživio i 32 poena Chiefsa.

Neporaženi su i dalje Seahawksi koji su protiv Vikingsa krenuli dosta slabo. Točnije, Minnesota je u prvom dijelu odigrala fantastičnu obranu kojom je Seattle limitirala na nula poena, a Russa Wilsona na manje od 50 yarda. No, briljantna treća četvrtina bila je dovoljna za preokret i slavlje 27:26, a Wilson je ipak dogurao do tri TD dodavanja uz 217 yardi. Omiljena meta opet je bio fantastični DK Metcalf koji je primio dva TD-a, a sveukupno gotovo 100 yardi.

Nakon tjeranja redatelja filmova katastrofe Billa O'Briena, Texansi su prodisali i upisali su prvu pobjedu. Doduše, pomoglo im je to da su po rasporedu dobili još jadnije Jaguarse koji su uspjeli postići tek po jedan TD u drugoj i četvrtoj četvrtini, i to bi bilo to. Deshaun Watson je gađao svugdje pa je imao tri TD dodavanja, ali i dva INT-a, ali je bilo dovoljno.

Sličan efekt pokušat će postići Atlanta Falconsi koji su otpustili svog redatelja koji možda ne radi filmove katastrofe, ali radi one s velikim obratom pred kraj. Danu Quinnu je poraz od Panthersa bio i posljednji na klupi Falconsa čiji je pad nakon ONOG Super Bowla naprosto nevjerojatan.

I prošle sezone su dugo bili bez pobjede pa su pred kraj pokazali neke natruhe optimizma, ali je ova sezona krenula s 0-5, od čega su neki porazi već detaljno obrađeni u svojoj tragikomičnoj maniri. Falconsi će s novim trenerom na Vikingse koji su na 1-4, pa eto i njima prilike da pozitivnim šokom upišu prvu pobjedu.

Muku muče i prošlosezonski finalisti San Francisco 49ersi koji ipak imaju neke objektivne razloge. Ozljede su zahvatile svaku ključnu liniju momčadi, a prvi se od svoje oporavio Jimmy Garoppolo. No, on se protiv Dolphinsa nije proslavio te je zamijenjen pri 30:7 nakon što je pogodio tek sedam od 17 bacanja, a od ostalih 10 su dva završila kao presječene lopte.

Vidjeli su u Ninersima da je vrag odnio šalu pa su ljepotana lijepo posjeli na klupu, a utakmicu je završio C.J. Beathard. Službeno objašnjenje je bilo to da žele sačuvati Garoppola koji je i dalje načet, ali teško se oteti dojmu da je u ovoj zamjeni bilo i pokojeg odgojnog elementa.

Uglavnom, Dolphinsi još čekaju debi svog Tue Tagovailoe s kojim očito mogu biti strpljivi jer Ryan Fitzpatrick trenutno prolazi kroz onu svoju godišnju fazu remisije kad izgleda kao pravi startni QB na nekoliko utakmica. Tako je Miami na šokantne dvije pobjede, a prošle sezone elitnoj obrani Ninersa su zabili čak 43.

Chicago Bearsi i dalje nastavljaju kopati oči svojim navijačima kad gledaju taj napad, ali tko te pita kad se pobjede nižu, a pobjeda je četiri nakon slavlja nad Buccaneersima. Poraze zato nižu Jetsi koji sami imaju svoju internu dramu jer je netko uhvatio Le'Veona Bella koji redom lajka tweetove koji kritiziraju napadačke sheme Jetsa. Svašta.

Pravu malu dramu za kraj tjedna su odigrali LA Chargersi i NO Saintsi koje također veže mala zanimljivost i životna pričica. Saintsi su slavili u produžetku s 30:27, a kod Chargersa je prava priča Justin Herbert koji je izabran šestim pickom i na početku sezone briljira.

Sjajan ulazak u sezonu, dapače povijestan ulazak u sezonu koji je ravan onom Patricka Mahomesa od prije tri sezone je Herbert nadogradio s četiri TD dodavanja od ukupno 20 pogođenih za 264 yarda i nula presječenih lopti.

S druge je strane Drew Brees bacački bio slabiju, ali je vukao momčad do zona dovoljnih za tri FG-a, uključujući i onaj u produžetku za pobjedu. Ah da, životna priča? S njom ćemo završiti.

Naime, sad već davne 2005. je Brees igrao svoju posljednju utakmicu za Chargerse. Tad su i Brees i Chargersi još stanovali u San Diegu, a Drew je s terena izišao zbog ozljede ramena nakon koje ga se Chargersi odriču, a on odlazi u Saintse gdje stoluje i danas. Zanimljivost je ta da je njegov protivnik ovog tjedna s druge strane Herbert tada imao čak šest godina.

Shodno tome, ovog se tjedna odmičemo od žanra našeg tjednog glazbenog broja pa umjesto dancea i elektro popa danas imamo jedan melankoličniji broj uz koji vas pozdravljamo do sljedećeg tjedna:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!