Košarka

NBA liga želi početak sezone u prosincu, igrači u siječnju

Matej Kačan • subota, 31.10.2020.
NBA liga želi početak sezone u prosincu, igrači u siječnju

Polako ističe vrijeme za dogovor NBA lige i igrača oko datuma početka sezone, njenog trajanja i broja utakmica. Rok za dogovor je opet pomaknut...

NBA ligi i igračima polako ponestaje vremena za dogovor oko toga kako će izgledati nova sezona i kad će početi. Liga predlaže početak 22. prosinca, dok igrači žele početak sezone u siječnju. Ono što je sigurno, liga će završiti do "normalnog" datuma na ljeto jer svi žele izbjeći koliziju s OI.

Liga želi sezonu od 72 utakmice te da se liga završi prije srpnja, dok se Sindikat igrača opire tome i želi više vremena između dvije sezone pa je dao svoj prijedlog početka lige sredinom siječnja. No, liga se tome opire jer bi to značilo dodatni gubitak od milijardu dolara.

NBA već računa ogromne gubitke jer je pandemija koronavirusa u SAD i dalje veliki problem pa se u dvoranama ne očekuju navijači ni 2021. godine, a TV partneri uvjetuju to da ne bude kolizije s Olimpijskim igrama pa će se sigurno odigrati skraćena sezona, a to odnosi dodatnu zaradu od TV prava te je projicirani gubitak oko četiri milijarde dolara.

Najveća briga kod igrača je umor i pretreniranost jer bi po planu lige kampovi krenuli već prvog prosinca, samo sedam tjedana nakon kraja balona u Orlandu. Također, veliki kamen spoticanja je način na koji će se igračima smanjivati plaće zbog velikih gubitaka lige u prošloj sezoni, projiciranih za ovu sezonu te manjeg fonda utakmica.

Početak sezone u siječnju koji igrači traže bi sezonu uveo u debelo ljeto i u koliziju s OI što bi jako narušilo gledanost lige i to se pod svaku cijenu želi izbjeći pa je na stolu i opcija početka na Dan Martina Luthera Kinga, ali s tek pedesetak utakmica.

Najgori scenarij je opcija raskida kolektivnog ugovora između lige i igrača, a onda bi se trebalo krenuti u pregovore za novi i imali bi vjerojatni lockout. Ta opcija postoji zbog koronavirusa koji je aktivirao klauzulu više sile, ali je rok za aktiviranje te opcije odgađan i pomaknut već četiri puta, kao znak dobre volje u pregovorima oko početka nove sezone.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

KošarkaNBAKoronavirus
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!