Nogomet

Stanković: 'Najvažnija utakmica u posljednjih dvadeset godina stiže u jako čudnom vremenu za sport'

Mihaela Bradovski, hns.family • petak, 06.11.2020.
Stanković: 'Najvažnija utakmica u posljednjih dvadeset godina stiže u jako čudnom vremenu za sport'
Foto: Pixsell

Hrvatska futsalska reprezentacija u subotu u dvorani Višnjik u Zadru od 19 sati protiv Češke igra prvu utakmicu doigravanja za nastup na Svjetskom prvenstvu, uzvratni susret na rasporedu je 10. studenoga u Brnu.

Hrvatski izbornik Mato Stanković suočio se uoči okupljanja s velikim brojem prinudnih otkaza igrača uslijed koronavirusa, a u proteklom tjednu zbog ozljede je ostao i bez još jednog bitnog igrača (Daničić), ali ne pada mu na pamet zbog toga tražiti alibi uoči dvoboja s Česima.

"Na prvotnom popisu bilo je 25 igrača, od kojih su devetorica bili pozitivni, uz liječnika i trenera vratara. S druge strane, nositelji kvalitete koji igraju u inozemstvu ostali su pošteđeni pa je situacija na kraju ipak ispala podnošljiva. Međutim, sve to je daleko od optimalnog. Neki igrači su se priključivali iz samoizolacije, nekima je prvenstvo prekinuto prije mjesec, nekima prije deset dana, a nekima je još uvijek trajalo pa je teško bilo dozirati treninge. Međutim, svi su u istoj situaciji, očito je došlo takvo vrijeme", kaže Mato Stanković, koji žali što hrvatska futsalska reprezentacija najvažniju utakmicu u novijoj povijesti dočekuje u teškim okolnostima.

"Tako je, na žalost, ispalo. Najvažnija utakmica u posljednjih dvadeset godina stiže u jako čudnom vremenu za sport. Evo, nama se dogodilo da su u posljednjem prvenstvenom kolu igrali Novo vrijeme i Olmissum, koji su imali po jednog pozitivnog igrača u momčadi, poslije čega su se skoro svi zarazili. Ludo vrijeme, baš ludo. Međutim, ne želim plakati, nastojimo se maksimalno prilagoditi novonastaloj situaciji i biti optimistični."

Hrvatska će za protivnika imati vrlo nezgodnu češku momčad.

"S Česima smo se u povijesti puno puta sastajali i posljednjih godina dobro prolazili. Međutim, od 2000. do 2010. godine s Česima smo u četiri navrata igrali kvalifikacijske utakmice i u svima su oni bili uspješniji. Zadnjih godina mi imamo bolje međusobne rezultate, ali, realno govoreći, sve su te utakmice bile vrlo neizvjesne. Česi su bolji kao kolektiv, a mi individualno. Češka je tipična šematska momčad koja čeka kontru i polukontru, vrlo agresivna i brza. U igri Čeha nema puno improvizacije i nepoznanica, analizirali smo sve njihove utakmice u posljednjih godinu dana. Sve u svemu, ne priželjkujem, ali mislim da će to biti dvije izjednačene utakmice u kojima će presuditi detalji. Nastojat ćemo pružiti maksimum, odigrati najbolje što možemo i biti na gornjoj granici naših mogućnosti pa što bude", zaključio je Stanković.

Podsjetnika radi, Hrvatska će se s Češkom boriti za jedno od preostala dva europska mjesta na svjetskoj smotri u Litvi, a doigravanje je osigurala osvajanjem drugog mjesta na kvalifikacijskom turniru skupine C Elitnog kola u Osijeku zahvaljujući pobjedama nad Azerbajdžanom (2:0) i Slovačkom (3:2), uz poraz od Rusije (3:4) koja je ostvarila izravan plasman.

Češka je bila drugoplasirana momčad skupine D, pobijedivši Sloveniju (3:1) i Rumunjsku (4:0), uz poraz od prvoplasiranog Kazahstana (2:5). Drugi par europskog doigravanja čine Srbija i Finska, a nastup na Svjetskom prvenstvu uz domaćina Litvu, izborili su Portugal, Španjolska, Rusija i Kazahstan.

FOTO: Davor Javorović/PIXSELL

SuperSport HMNL

1Square 1857:41+1637
2Stanoinvest Futsal Pula 1875:56+1931
3Futsal Dinamo 1852:41+1131
4Olmissum 1862:55+729
5Novo Vrijeme 1852:48+427
6Torcida 1856:58-223
7Crnica 1852:58-622
8Vrgorac 1851:58-719
9MNK Osijek 1863:75-1219
10Uspinjača Gimka 1856:86-3011

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometFutsal
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!