Košarka

Pregovori o novcu traju: NBA liga i igrači opet pomakli rok za raskidanje kolektivnog ugovora

Matej Kačan • subota, 07.11.2020.
Pregovori o novcu traju: NBA liga i igrači opet pomakli rok za raskidanje kolektivnog ugovora

Nakon što su igrači ipak prihvatili početak NBA sezone 22. prosinca, nastavljaju se pregovori oko financijskih i ostalih detalja, a shodno tome je opet postignut dogovor o odgodi roka za raskidanje kolektivnog ugovora...

Kolektivni ugovor između NBA momčadi i igrača neće se raskinuti, bar ne još dok traju pregovori oko početka sezone 2020/21. Igrači su prihvatili plan po kojem sezona počinje 22. prosinca i nastavljaju se razgovori oko utanačenja detalja.

Zbog toga je pomaknut rok po kojem obje strane mogu raskinuti trenutni kolektivni ugovor i dogovorenu podjelu zarade od 50-50 vlasnicima i igračima koja važi po trenutnom ugovoru. Ovaj dogovor ostavlja mogućnost raskidanja ugovora otvorenom, ali nije izgledno da će itko posegnuti za tom opcijom.

Podsjećamo, zbog pandemije se aktivirala klauzula po kojoj bilo koja od strana u ugovoru može dati obavijest o raskidanju ugovora 45 dana prije. Raskid bi bio opcija samo ako se liga i igrači ne uspiju dogovoriti oko financijskih detalja uslijed koronavirusa unutar postojećeg ugovora i bude trebalo dogovoriti novi.

"Ovaj kolektivni ugovor nije napravljen za dugotrajnu pandemiju. Ne postoji mehanizam koji radi dobro za postavljanje salary capa kad imamo toliko nesigurnosti i ne znamo hoće li nam zarada biti deset milijardi dolara, ili šest, ili manje", kazao je NBA povjerenik Adam Silver.

Najveći je problem to što neće biti navijača, bar za početak pa liga početkom u prosincu pokušava kompenzirati tako da ostvari zaradu iz TV prava, doigra dovoljan broj utakmica i završili do OI u Tokiju, ali je kod nekih igrača strah od premale pauze između dvije sezone.

Također, raspravlja se i o salary capu za momčadi, ali i o smanjenju plaća za igrače pa se spominjalo oko sedam posto manje novca. No, nova točka u pregovorima je opcija po kojoj bi se smanjenje rasporedilo kroz nekoliko sezona kako igrači ne bi sve gubitke osjetili odjednom.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

KošarkaNBAKoronavirus
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!