Ostali sportovi

MLB ruši barijere, zaposlena prva žena na mjesto generalnog menadžera u povijesti

Matej Kačan • subota, 14.11.2020.
MLB ruši barijere, zaposlena prva žena na mjesto generalnog menadžera u povijesti

Momčad Miami Marlinsa iz američke MLB lige zaposlila je Kim Ng na mjesto generalnog menadžera ekipe, postavši tako prva bejzbol momčad koja je tu poziciju dala ženi, ali i osobi azijskog podrijetla...

U doba kad se u SAD vodi velika borba za sve vrste jednakosti, a najviše za onu rasnu, velik korak po pitanju jednakih prava i prilika za žene i rasne manjine učinili su Miami Marlinsi. Naime, ta je bejzbol franšiza na mjesto generalnog menadžera zaposlila ženu.

Kim NG tako je postala žena s najvišim statusom zaposlenja u ligi, a ktome je postala i prva žena na mjestu GM-a u ijednoj ekipi američkog profesionalnog sporta u povijesti. GM je u američkom sportu osoba koja je zadužena za sportsku politiku kluba, mjesto slično europskom sportskom direktoru.

Također, Kim je i prva osoba azijskog podrijetla koja je dobila tu poziciju u bejzbolu koji je inače dosta zatvoren i konzervativan pa je uglavnom ograničen na bijelce i države latinske Amerike.

Kim svakako ne dolazi bez iskustva i samo zbog svog spola jer ima preko 30 godina iskustva u bejzbolu. Radila je u White Soxima, Yankeesima i Dodgersima, nekim od najvećih organizacija, a u Yankeesima je kao dio sportske politike surađivala i s legendarnim Derekom Jeterom koji je danas predsjednik Marlinsa i osoba zadužena za davanje posla Kim.

Marlinsi su prošlu sezonu završili kao šesta momčad NL konferencije i druga u NL East diviziji, dok su u doigravanju svladali Chicago Cubse u prvoj rundi, a ispali od Atlante u drugoj. Aktualni MLB prvaci su LA Dodgersi, bivši poslodavac novo generalne menadžerice Marlinsa.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!