Košarka

Vranković: 'Mnogo ulažemo u domaću ligu i mlade igrače, o strancu ne razmišljamo'

Matej Kačan • ponedjeljak, 23.11.2020.
Vranković: 'Mnogo ulažemo u domaću ligu i mlade igrače, o strancu ne razmišljamo'
Foto: Pixsell

O mnogim aktualnostima vezanim za košarku u vrijeme koronavirusa i reprezentativne obveze je za HRT progovorio predsjednik HKS-a Stojko Vranković...

Bliži se novi reprezentativni prozor u košarci, a to znači ponovnu aktivaciju muške reprezentacije koja će u balon u Tursku. Svoj balon je odradila i ženska reprezentacija, a unatoč problemima s koronavirusom se nastavljaju natjecanja u domaćoj klupskoj košarci.

O svim tim temama je za HRT govorio predsjednik HKS-a Stojko Vranković.

"S obzirom na situaciju ne mogu reći da je bolje nego što je bilo, ali u svakom slučaju mislim da je ipak bolje da se igra nego da sjedimo doma i čekamo kako će se situacija razvijati. Mi smo u stalnom kontaktu s Ministarstvom sporta i sa Stožerom, tako da s njima pratimo situaciju. Mi smo u košarci imali nekih odgađanja utakmica s obzirom na pozitivne igrače, ali zasad se ipak nekako borimo s tom situacijom i pokušavamo uz te promjene i nadopune nekako održati prvenstvo", kazao je čelni čovjek Saveza.

Što se reprezentativnih kvalifikacija tiče, košarka je jedini sport u kojem se one održavaju u balonima, dok kod ostalih sportova to ide na klasičan način, kod kuće i u gostima.

"FIBA se povela situacijom koju je odradila NBA liga, s obzirom na to da su oni odradili završnicu prvenstva i cijeli play-off u 'balonu' u Orlandu i u neku ruku to se pokazalo u ovoj situaciji dobrim. Nisu imali nikakvih pozitivnih situacija glede Covida-19 tako da smo i mi u toj situaciji da moramo ići u Istanbul. Da je bilo po regularnom sistemu, igrali bi s Turskom doma i Švedskom u gostima, no situacija se promijenila globalno, ne samo u Hrvatskoj nego u cijelom svijetu, tako da moramo ispoštovati ta pravila."

Hrvatska je prvi prozor odradila uspješno s 2-0 i u Tursku dolazi kao prva na ljestvici. Dobar rezultat u sljedeće dvije utakmice riješio bi pitanje plasmana, ali Vranković ne želi reći je li Hrvatska blizu Eurobasketa.

"To je teško reći, prvo Bogu hvala da su svi testovi koje smo morali odradili apsolutno svi negativni. Čeka nas još jedno testiranje kad dođemo u Istanbul i ako nastavimo tradiciju koju smo zacrtali prije nekih godinu dana, i koju smo odradili prije dva ljeta u Americi, tri turnira u Kini, zatim kvalifikacijske utakmice koje smo dobili doma protiv Švedske i na strani protiv Nizozemske, i ako se tako postavimo, mislim da možemo očekivati plasman na Europsko prvenstvo."

Postavlja se pitanje regularnosti kvalifikacija po konceptu balona jer su prvi prozori odigrani po principu kod kuće-u gostima pa će neke zemlje domaćini balona imati domaćih utakmica viška u odnosu na druge.

"Realno gledajući, teško je sada nešto normalno ocijeniti. Situacija je takva kakva jest. FIBA je izašla s tim pravilima oko organizacije 'balona' koji ima prednost. Oni su uglavnom gledali ekipe koje bi u ovom ciklusu bile gostujuće, imali su prednost organizacije 'balona', nažalost, kod ženske košarke to nismo bili u mogućnosti. Za iduće 'balone', koji bi se trebali igrati u drugom mjesecu mi ćemo se kandidirati. Mi smo se čak planirali kandidirati za ovaj 'balon', međutim, Turska je tu ispred nas, i Nizozemska, tako da moramo prihvatiti situaciju kakva je, otići u Istanbul, odigrati što je bolje moguće da upišemo nove bodove i primaknemo se EP-u."

Za balon u kvalifikacijama za EP se prijavila Turska, ali će i Hrvatska po svoj prilici trebati organizirati jedan. Riječ je o kvalifikacijama za OI koje bi se trebale održati krajem lipnja.

"Što se tiče financijske situacije vezane uz organizaciju balona, tu su troškovi nešto malo veći nego da ideš u goste u balon, jer sve ekipe plaćaju svoj smještaj i prijevoz. Skuplje je to što domaćin mora organizirati testove, koji su mislim na dnevnoj bazi, za sve sudionike, ne samo igrače, već i za trenere, suce, osoblje u dvorani. Što se tiče Olimpijskih igara, zasad je informacija da će se one održati, a samim time i mi ćemo biti u prilici organizirati taj predolimpijski turnir krajem šestog mjeseca."

Povuklo se i uvijek aktualno pitanje o strancima u reprezentaciji, ali predsjednik Saveza je još jednom ponovio poznat stav o takvoj opciji te smatra da i bez stranaca Hrvatska ima dobre šanse za EP i u muškoj i ženskoj konkurenciji.

" Mi dosta ulažemo u našu domaću ligu i naše mlade igrače, to nam je primarno, o strancu trenutno ne razmišljamo. Zasad imamo dobar skor, u zadnje dvije utakmice upisali smo dvije pobjede. Sad nas očekuju utakmice protiv Turske i Švedske. Protiv Švedske smo pokazali da možemo dobro i kvalitetno igrati uz agresivnu obranu, koja je nekako postala zaštitni znak ove generacije. Nadam se dobrom rezultatu, a prije svega dobroj atmosferi. Uz igrače koje imamo i uz formu koju pokazuju u svojim klubovima, mislim da imamo realne šanse", završio je Vranković.

FOTO: Marin Tironi/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!