Nogomet

Na današnji dan: Leo Messi osvojio je svoju prvu Zlatnu loptu

Mihaela Bradovski • utorak, 01.12.2020.
Na današnji dan: Leo Messi osvojio je svoju prvu Zlatnu loptu

Na današnji dan 2009. godine Lionel Messi osvojio je svoj prvi trofej Ballon d'Or ostavivši iza sebe Cristiana Ronalda...

Te godine Barcelona je dominirala, a Messi je postao prvi Argentinac koji je osvojio ovu nagradu. U sezoni 2008/2009 Messi je nosio Barcelonu do prve trostruke krune u povijesti španjolskog nogometa, Barca je osvojila naslov prvaka Španjolske, Kup kralja i Ligu prvaka.

1961. godine Omar Sivori je osvojio Zlatnu loptu, ali već je uzeo talijansko državljanstvo te se vodio kao talijanski igrač stoga je Messi službeno prvi i jedini Argentinac sa Zlatnom loptom.

Nikada nitko prije njega nije osvojio tako visok poostotak mogućih bodova, osvojio je 473 od 480 što je 98.54 posto mogućih bodova, dotad je Michel Platini bio najuspješniji s 98.46 posto osvojenih bodova iz 1984. godine.

Godinu ranije trofej je odnio Cristiano Ronaldo koji je ovdje ostao daleko iza Messija s tada rekordnim zaostatkom od 240 bodova.

Među prvih sedam osim Messija iz Barcelone su bili i Xavi na trećem mjestu, Andres Iniesta bio je četvrti, Samuel Eto'o peti te Zlatan Ibrahimović sedmi.

Messiju je to prva od šest osvojenih Zlatnih lopti, a ukupno 29 igrača dobilo je bodove u izboru te godine. Među njima nije bilo hrvatskih igrača. Jedini koji je bio nominiran, a nije dobio nijedan bod je Karim Benzema.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!