Ostali sportovi

Any Given Tuesday: Dvostruki program

Matej Kačan • utorak, 01.12.2020.
Any Given Tuesday: Dvostruki program

Nakon tjedan dana izbivanja, vraćamo se tjednom pregledu NFL dogodovština, a iza nas je tjedan Dana zahvalnosti koji je tradicionalno najveći NFL dan uz Super Bowl nedjelju...

Uz isprike za prošlotjedno izbivanje (objektivni, životni razlozi, ipak moramo malo i studirati) vraćamo se NFL događanjima i zanimljivostima. Imamo mnogo posla jer bio bi red malo spomenuti i prošli tjedan pa imamo dvostruki program, a ulazimo i u onaj period sezone kad je tablica sve važnija pa uvodimo i novi način pregleda.

Idemo po ljestvici i omjerima te gledamo što su ekipe radile u protekla dva tjedna uz nadu da ćemo pričajući o ovim jačima i zanimljivijima usput i neprimjetno odraditi i one bljutave na kojima se inače ne bi zadržavali.

AFC

Vrh AFC-a i same lige i dalje drže Pittsburgh Steelersi. Oni su na 10-0 te su u 11. tjednu imali jako lagan posao protiv Jaguarsa (1-10) koji su riješili lakoćom i čekao se veliki dvoboj s Ravensima na Dan zahvalnosti (prošli četvrtak). No, tu kreću problemi. Još jednom je Steelersima odgođena utakmica, i to ne njihovom krivicom.

Pojavio se koronavirus u Baltimorea i Steelersi su lišeni prilike da pred najvećim auditorijem na tradicionalni NFL blagdan nastave savršeni niz. Bilo je i pomalo ljutitih izjava iz redova Pittsburgha jer je početkom sezone za njih bye-week premješten zbog odgode susreta s Titansima.

Sve u svemu, situacija u Ravensima ne izgleda bolje i u posljednjih nekoliko dana Ravensi svaki dan imaju po jedan novi pozitivan nalaz, a "pao je" i Lamar Jackson. Utakmica je odgođena više puta, a po najnovijem bi se planu trebala igrati u noći sa srijede na četvrtak, gotovo tjedan dana nakon prvotnog rasporeda.

Na drugom mjestu konferencije s 10-1 te utakmicom viška sjede Chiefsi koji su upisali dvije nimalo bezvezne pobjede. Prvo su u 11. tjednu u napucavanju prepucali Raiderse s 35:31, a onda su slavili protiv Tampa Baya, i to zahvaljujući povijesnom prvom poluvremenu Patricka Mahomesa i Tyrekea Hilla.

Mahomes je u prvom poluvremenu imao nevjerojatnih 359 bačenih yardi i dva polaganja, oba za Hilla koji je susret završio s 13 uhvaćenih lopti za 269 yardi i tri polaganja te mnooogo fantasy poena. Mahomes je u drugom poluvremenu usporio pa se zaustavio na 462 yarda i tri polaganja, sva tri za Hilla, a Bucsi su se približili s 20:7 na konačnih 27:24, ali bolje nisu mogli.

Iza ova dva izrazita favorita našla se hrpa solidnih, od kojih se izdvajaju tri ekipe na 8-3. Riječ je o Titansima, Billsima i, ne biste vjerovali, ali Brownsima. Titansi su uzeli dvije, baš ono ogromne pobjede. Prvu nad Ravensima u produžetku gdje je i zadnjoj osobi postalo jasno da Lamar i Baltimore neće ponoviti prošlosezonsku sezonu i uspjeh te da to ipak (još) nije to, dok su u 12. tjednu pošteno našamarali Coltse.

Bio je to direktan dvoboj dvije 7-3 ekipe u koji su Coltsi došli osokoljeni velikom pobjedom nad Packersima (u kojoj su zastavice toliko letjele, a Coltsi toliko držali protivnike da se činilo kao da se i suci i Coltsi i svi trude da Packersi okrenu, osim samih Packersa tj. njihove obrane), ali je Derrick Henry objasnio svima par stvari. Uvjerljivo najbolji RB lige još je jednom pokazao tko je i što je te je u 27 nošenja natukao čak 178 yardi i tri polaganja u 45:26 gaženju.

Billsi su pak bili slobodni u 11. tjednu i to su iskoristili za malo odmora i pripreme za Chargerse koji su ipak bili lak zalogaj. Brownsi su iskoristili lakši set pa su se i oni pogostili na užasu od Eaglesa, a onda su mnogo teže od očekivanog s 27:25 čupali protiv Jaguarsa, ali su ipak odradili posao i pokazali da postaju jedna od onih ekipa koje dobiju slabijeg i kad nije sve idealno, što je svakako pohvalno za donedavnu "Tvornicu tuge".

Na 7-4 su opjevani Coltsi te Dolphinsi koji su radili sve i svašta. U možda i najslabijoj partiji sezone protiv Broncosa su "kaznili" svog Tuu i posjeli ga na klupu,a uveli Fitzpatricka, da bi onda protiv Jetsa Tua opet startao i odradio posao protiv jedine ekipe koja je još bez pobjede.

Svakako u AFC-u vrijedi istaknuti dvije ekipe koje nemaju pozitivan omjer, ali su zavrijedile pažnju. Texansi su pokazali rast forme pobjedama nad Patriotsima, a onda i nad Lionsima za Dan zahvalnosti u utakmici u kojoj su navijači Lionsa bili toliko zahvalni Deshaunu Watsonu da su donirali za njegovu humanitarnu udrugu.

Naime, poraz Lionsa je bila kap koja je prelila čašu i Detroit je adresirao zahvalnicu i otkazno pismu na ime Matt Patricia. Raketni inženjer s olovkom iza uha tako nastavlja dugu lozu sjajnih Belichickovih pomoćnika koji imaju očajne samostalne karijere kao glavni treneri.

Broncosi su pak svladali Dolphinse, pa izgubili od Saintsa, ali su bili hit iz drugih razloga. Naime, prije utakmice sa Saintsima su zbog izolacije otpala sva tri quarterbacka u Denveru. Drew Lock, Brett Rypien i Jeff Driskel nisu mogli igrati pa su se Broncosi bacili u potragu za rješenjem. Spominjao se jedan od trenera, neki su govorili da bi dobro došao i Nikola Jokić, a izbor je pao na izvjesnog Kendalla Hintona.

Hvatač s practice squada odradio je nužno te je protiv Saintsa bacio loptu tek devet puta, od čega dva puta u ruke obrane, a pogodio je samo jedno dodavanje. Broncosi su gotovo pa isključivo trčali i dotrčali tek do tri poena, a Saintsi koji su i sami bez startnog QB-a su lako slavili s 31:3. Što nas dovodi i do NFC-a.

NFC

Jer prva ekipa NFC-a su baš Saintsi koji su na mjesto bacača umjesto očekivanog Jameisa WInstona instalirali Taysoma Hilla dok je Drew Brees na prisilnom bolovanju. Iskoristili su to u dva tjedna protiv slabijih protivnika sa svojim objektivnim problemima pa su protiv Falconsa i već spomenutih Broncosa "ušparali" dvije pobjede i dva tjedna te su izbili na vrh s 9-2, ali zapravo i dalje je tu više jednakih.

Prvi u redu su zasad Packersi i Seahawksi koji i dalje pokazuju promjenjivu formu. Packersi su protiv Coltsa, a onda protiv Bearsa još jednom zapravo dokazali da mogu izgubiti od svakoga, ali da mogu i razbiti svakog, poput obrane Bearsa kojoj su zabili čak 41 poen, dok su protiv Coltsa u drugom dijelu radili neshvatljive greške i u završnici prosuli šansu za pobjedu koju su im Coltsi dali, iako je nisu zaslužili.

Seahawksi su se pak malo pribrali i u velikom dvoboju u četvrtak u 11. tjednu svladali Cardinalse, a onda se pogostili na Eaglesima, i pravo je vrijeme da se preselimo na istok NFC-a gdje se događa ono što nitko ne bi očekivao.Ne biste vjerovali da vam je netko rekao lani ili na početku ove sezone, ali u doigravanje bi mogli Giantsi ili Washington.

Naravno, preko Wild Carda tj. samog omjera nijedna od ove dvije ekipe nema šanse, kao ni Eaglesi ili Cowboysi, ali netko tu prokletu diviziju treba i osvojiti. Washington je istaknuo kandidaturu s dvije vezane pobjede, onom nad Bengalsima i na Dan zahvalnosti kad se cijela Amerika smijala Cowboysima i onome što izvode u gotovo pa nestvarnoj utakmici koja je završila 41:16 za Washington.

Svega je tu bilo, Football Team je stalno imao neko manje vodstvo koje je Dallas hvatao i držao se, sve do posljednje četvrtine kad Washington otvara s dva TD-a, a onda Dalton baca pick-6 za 21:0 u posljednjoj dionici i veliku pobjedu Washingtona za skok na 41-16.

Na 4-7 su i Giantsi koji su nakon slobodnog tjedna također imali poklon bon u vidu Bengalsa koji su iskoristili i eto ih na vrhu divizije, i to bez Saquona Barkleyja koji je out odavna s ozljedom ligamenata do kraja sezone.

Kad smo kod ozljeda, svoju bolnicu polako prazne 49ersi koji su skočili na 5-6, ali su i dalje posljednji u daleko najjačoj diviziji lige, NFC Westu. Zapad je suprotan istoku, a dobre dionice drže LA Ramsi koji su derbiju 11. tjedna svladali Bucse koji gube novu bitnu utakmicu protiv jakog protivnika.

No, Ramsi su to pokvarili porazom baš protiv 49ersa koji će za sljedeća dva tjedna morati "iseliti" iz svog doma jer San Francisco zbog koronavirusa zabranjuje sve sportske aktivnosti na svom području (nema I. i II. kategorije, ovih i onih liga iznimaka kao... khm... negdje) pa će Ninersi otići kod divizijskih susjeda u Arizonu kod Cardinalsa koji su već postavili kućni red.

I to bi zapravo bilo to. Bucse smo u dva poraza od jačih ekipa opjevali, Cardinalse otprilike isto, Vikingsi i Bearsi su to što jesu, a Lionsi će valjda s novim štabom na bolje. Bacite još jednom pogled na tablicu i šokirajte se: Falconsi i Lionsi koji su predmet sprdnje i ekipe u velikim krizama imaju isti omjer kako Giantsi i Washington koji imaju vrlo realne šanse za doigravanje. To vam je 2020. u jednoj rečenici.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!