Nogomet

Na današnji dan: Početak dominacije, Ronaldova prva Zlatna lopta

Branimir Korać • srijeda, 02.12.2020.
Na današnji dan: Početak dominacije, Ronaldova prva Zlatna lopta

Na današnji dan 2008. godine Cristiano Ronaldo osvojio je svoju prvu Zlatnu loptu i započeo je razdoblje u kojem će ovim izborom dominirati on i Lionel Messi...

Kada je Kaka odnio Zlatnu loptu 2007. godine, nitko nije mogao predvidjeti kako će čak deset narednih godina Ballon d'Or odlaziti u ruke isključivo dvojice igrača - Cristiana Ronalda i Lionela Messija.

Ronaldo je otvorio niz 2. prosinca 2008. godine osvojivši trofej ispred Messija čime je njihov rivalitet podignut na još višu razinu.

I ranije su se mnoge nogometne priče zaustavljale na ovom dvojcu, rivalstvo je već stvoreno, a Ronaldo je bio prvi koji je uzeo ovaj veliki trofej.

Te 2008. godine bio je najbolji strijelac Premier lige, osvojio je Zlatnu kopačku, bio izabran i za najboljeg igrača Premier lige drugu sezonu zaredom, bio je i prvi strijelac Lige prvaka, a s Manchester Unitedom osvojio je naslov prvaka Engleske, Ligu prvaka, Svjetsko klupsko prvenstvo te očekivano na kraju i Ballon d'Or.

Pobjedu je odnio s 446 bodova dok je iza njega na drugom mjestu ostao Messi s 281 bodom. Treći je bio Fernando Torres koji je tada nosio dres Liverpoola. Branitelj naslova Kaka bio je tek deveti s 29 bodova.

Koliko je Ronaldo značio Manchester Unitedu, pokazuje i podatak da unatoč sjajnoj sezoni Crvenih vragova nitko osim Ronalda nije bio u Top 10. Wayne Rooney dobio je 11 bodova, Nemanja Vidić tri, a Edwin van der Sar dva.

Ronaldo će do danas posvojiti ukupno pet Zlatnih lopti, jednu manje od Messija.

RTLplay donosi biografsku dramu o nogometnom geniju Diegu Maradoni.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!