Automoto

Iva Damarija najbolja sportašica Pule za 2019. godinu

Sportnet • četvrtak, 03.12.2020.
Iva Damarija najbolja sportašica Pule za 2019. godinu

Tradiciju u bilo kojem pogledu ruši – korona. Proglašenje sportaša pojedine sredine uobičajeno se održava u prvim danima, tjednima ili mjesecima naredne godine, a ove je godine sve, pa i to naopako.

No, nikad nije kasno, a vrijedne rezultate ne smije se zaboraviti, dostignuća se moraju prezentirati široj javnosti. Proteklih je dana tako bilo i u Puli, gdje je Sportska zajednica Grada Pule proglasila svoje najuspješnije sportaše za 2019. godinu. Proljetni događaj iz ožujka zbog pandemije preseljen je u ove kasne jesenje dane 2020., a zaniljivost predstavlja proglašenje najuspješnije sportašice najvećeg istarskog grada.

Rijetke su sredine, najčešće one manje, u kojima prednost pred nekim razvikanim ili u širem okruženju zapaženijim sportovima, dobiju upravo oktanski sportovi. No, vrhunski rezultati jedne iznimne žene, najuspješnije hrvatske automobilistkinje posljednjeg desetljeća, konačno su prepoznati i u njenoj sredini, njenom gradu, gradu kojem se, sa svakog natjecanja u kojem sudjeluje, vraća s jedim, dva, tri pehara, pobjedom, naslovom prvakinje.

Jednostavno – ona je jedinstvena i nezaobilazna.

Najboljom sportašicom Grada Pule za 2019. godinu proglašena je Iva Damarija, vozačica Autokluba Pula-Rovinj. Svečanost dodjele priznanja, u pomalo neuobičajenim i daleko skromnijim od standardnih, održana je u pulskom Domu Braće Ribar, domicilnim prostorima Sportske zajednice Grada Pule, a čestitari su bili i gradonačelnik Pule Boris Miletić i predsjednik asocijacije Milan Sead Soldatić. Časnu poziciju prve dame sporta Pule zauzela je Iva Damarija, trofejna automobilistkinja, prva među brojnima, naj-naj bolja u godinama za nama, žena kojoj je volan radno sredstvo kojim ostvaruje nemoguće. Uz sve, vrijedi podsjetiti da je Iva i predsjednica Komisije sportaša Hrvatskog auto i karting saveza, tijela koje okuplja svih 700-tinjak licenciranih vozačica i vozača u Hrvatskoj.

Te protekle 2019. godine Iva Damarija bila je najuspješnijom vozačicom hrvatskog prvenstva autoslaloma, kao i nizom prethodnih godina, istovremeno je bila u klasi 4 drugoplasirana, ali i sedma u ukupnoj konkurenciji, uključujući i sve daleko brojnije muške kolege. Sve je to u hrvatskom prvenstvu, ali svoju potvrdu kvalitete dokazivala je i u međunarodnim vodama izvrsnim rezultatima i pobjedom u konkurenciji vozačica FIA CEZ Prvenstva Srednjeeuropske zone. Iva je, nakon te 2019. godine, još jednom, nizom proteklih, u okvirima HAKS-a proglašena najuspješnijom hrvatskom automobilistkinjom.

I, konačno, prepoznata je i u sredini u kojoj živi, radi, u kojoj doprinosi desetljećima dugoj tradiciji matičnog Autokluba Pula-Rovinj, koji je i na ovoj svečanosti nagrađen posebnom plaketom za ostvarene vrhunske rezultate u auto sportu 2019. godine.

Za domicilni dnevni list Glas Istre Iva je neposredno po primanju laskave titule izjavila:

"Iskreno, nisam očekivala ovu nagradu, jer ipak je automobilizam sport koji nije toliko popularan i oni koji se njime bave ne nađu se često na ovakvim dodjelama. Nezasluženo, ali jednostavno je tako. Imala sam ja i ranije dobrih rezultata, uostalom ovo mi je deveta nagrada za najuspješniju vozačicu Hrvatske, ali prošle 2019.godine sam definitivno puno toga osvojila, bili smo na puno utrka u inozemstvu i stvarno je bila top godina."

Iva u automobilističkom svijetu nije sama. Stup sigurnosti uz nju zasigurno je i suprug Nenad i sam vrhunski automobilist, poun trofeja i pobjeda, koji brine i o njihovom trofejnom, zasigurno najpoznatijem sportskom automobilu u Hrvatskoj, zelenku Autobianchiu 112 Abarth, kojim su zajednički, po stazama Hrvatske, ali i dijela Europe, osvojili toliko toga, da se niti pobrojati ne može.

Iva je jedna od rijetkih vozačica u Hrvatskoj. U muškom je, lavljem društvu, ali ...

"Muškarci vole misliti da je to njihov svijet, ali ja smatram, da ako radiš ono što voliš i usto si uspješan u onome čime se baviš, nije bitno jesi li muško ili žensko. Činjenica je da je manje žena u automobilizmu, te ga samim tim muškarci vole svojatati, no ja se s time ne bih složila, što sam i pokazala na način da sam mnoge već pobijedila", kazala je Iva.

Ovogodišnju sezone Ivi i Nenadu obilježila je korona u svakom sportskom pogledu. U hrvatskom prvenstvu autoslalom je izostao, nije održano prvenstvo, no želju za pobjedama upotpunili su nastupima u inozemstvu, po dva nastupa u Češkoj i Mađarskoj, gdje su Iva i Nenad osvojili prvo i drugo mjesto divizije II, a četvrti je puta upravo ona upisala naslov najuspješnije vozačice FIA CEZ Srednjeeuropske zone. Prije koji dan imali su namjeru stići na završnicu sezone kronometra na Grobniku, ali zelenko je pred polazak – otkazao poslušnost.

Iva Damarija vjeruje u novu 2021.sezonu, povratak na staro, tempo vikend za vikendom i nove uspjehe, svoje, ali i supruga Nenada, sve uz neminovnu i upečatljivu podršku obitelji bez koje bi teško opstao kontinuitet ljubavi prema oktanima, naslijeđenim od oca, i samog nekadašnjeg automobiliste.

Pula je u svijetu brojnih sportskih grana prepoznala automobilizam. Na redu se neki drugi, manji i veći gradovi, općine, županije. Možda ih korona, u razmišljanjima, promijeni.

Miroslav KRPAN

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!