Rukomet

Šoštarić: 'Želimo rukomet s ljudskim licem, osmjehom i da bude normalno'

Branimir Korać • petak, 11.12.2020.
Šoštarić: 'Želimo rukomet s ljudskim licem, osmjehom i da bude normalno'

Dan nakon pobjede Hrvatske protiv Rumunjske, četvrtog slavlja u isto toliko utakmica, Nenad Šoštarić ne skriva sreću što ima mogućnost raditi s ovim kadrom. Naporan rad se isplaćuje...

Nenad Šoštarić proživljava zlatne dane trenerske karijere, puno toga je prošao, ali sve ovo što se događa u Danskoj je najbolja potvrda dobrog rada.

Pala je i Rumunjska i to je svladana sa stilom. Hrvatska je odradila vrhunsku utakmicu, tešku, ali sa sretnim epilogom.

"Nismo očekivali da će ići tako up and down, ali smo očekivali tešku utakmicu. To je ekipa koja je očekivala medalju, ženski rukomet kod njih je državni projekt, a koliko mu pšažnje posvećuju pokazuje i to koliko ih je neopisivo puno ovdje. Mi čak nismo krenuli toliko loše koliko smo promašili zicere, imali smo par greskica u obrani u zatvaranju Neagu, ali vidjeli ste i sami, cure vjeruju. Vjeruju u sebe, svoju snagu, ono što su radile. Mi smo ekipa koja mora kretati od obrane, dosad je bila priča da se igračice prodaju na ovakvim natjecanjima, najbolje se to vidi i na muškom rukometu. Cure rade pošteno, uživaju, vjerujemo si međusobno i imamo kemiju. Isključivo vjerujem u sport s ljudskim naličjem, gdje smo prije i poslije utakmice dobri prijatelji. No kada se radi na treningu i na utakmici, zna se tko što radi."

Slijedi Norveška, strašno težak protivnik, reprezentacija koja je pokazala najviše na ovom Prvenstvu.

"Norveška nikad neće igrati s pola gasa, oni to nemaju u svom genu. Kada vidite koje igračice im sjede sa strane, jedna od boljih golmanica Bundeslige, Marta Tomac također, nemaju na golu ni Silje Solberg, onda vidite koja je to kvaliteta i mašinerija. Ako možemo trčati s Norveškom, možemo i igrati. Trčanje, vraćanje u obranu, trčanje i u drugom smjeru, dobra obrana, u konačnici samo u trenutku realizacije da bude dobra koncentracija. Nebitno nam je onda tko im je na golu, da radimo najbolje što znamo i donosimo prave odluke."

Hrvatska ženska reprezentacioja igra moderan rukomet, puno agresije, trčanja, to je ono što je Šoštarić uveo.

"Inzistiram na trčanju otkako sam preuzeo Lokomotivu, posebno zadnjih par godina, od 2017., možda i malo ranije kada je Ivandija preuzeo Zagreb. Imao sam svoju viziju, da moramo biti agresivni u obrani, trčati i to sam htio prenijeti i na reprezentaciju. Ono što je dobro, trebamo preuzeti od drugih, učili su i u Norveškoj od nas, nigdje nije bilo njihove muške reprezentacije do prije devet godina. Odlučili su onda ići drugim smjerom i graditi akipu koja će puno i brzo trčati, oko Sagosena su već sa 17-18 godina gradili i njemu dodavali one koji mogu odgovoriti. Prvog su pivota imali i to Myrhola, ali tražili su i drugog koji može isto tako trčati. Moderan rukomet je potenciranje sportske inteligencije, u najmanjem mogućem vremenu donijet najbolju odluku."

Reprezentaciji će se priključiti Dejana Milosavljević koja dolazi već danas i vidjet će se koliko i u kakvoj mjeri može pomoći.

"Dejana ne dolazi kao spasitelj nego kao još jedan back up koji nam sigurno treba u ovim utakmicama. Nitko nije razmišljao da ćemo Prvenstvo završiti 18. ili 20. nego 9. Ovisno o situaciji, ozljedama, bit ćemo zadovoljni da imamo još jednog igrača više, vidjet ćemo, može nam se priključiti 13. popodne ako sve prođe dobro. Kada je vidimo u treningu i u kojem je ritmu, onda ćemo odlučiti dalje."

Šoštarić je prezadovoljan suradnjom sa svom stožerom koje ne naziva pomoćnicima nego suradnicima.

"To su moji suradnici, a ne pomoćnici. Prije tri godine smo krenuli na ovaj rollercoaster, u početku svi su postavljali pitanje koliko će dugo izdržati Petika i Šoštarić zajedno, to će puknuti. Ali nije jer se cijenimo, tri godine dijelimo dobro i zlo, i od onih ružnih vremena u Francuskoj pa do ovih lijepih. Mi se sastajemo i dogovaramo, odluku na kraju moram reći ja, ali jako puno dobrih ideja dolazi sa strane Snježane Petike, isto tako i Matije Bilušića koji priprema golmane. Ogroman posao rade i fizioterapeuti i Ljerka Vresk koja radi sve oko cijele papirologije. Od prvog dana smo kliknuli, poštujemo se i to je najbitnije."

Teu Pijević izbornik predobro poznaje i jako je cijeni.

"Davno sam rekao da je Tea Pijević golmanica za velike pozornoce, nju motiviraju velike utakmice i nisam sreo puno takvih igračica. Ona se kao hepo kocka pali na te utakmice, u Metzu, Fehervaru još više je to potencirala. Poseban tip golmana, a osim toga je i moja kolegica jer je završila trenersku školu."

Rezultat u sportu ne dolazi preko noći i sve je ovo plod napornog rada.

"Oni koji misle da bilo koji sportski rezultat nastaje preko noći, oni to ne razumiju. Sport je kontinuitet, rada, napora i vjerovanja. Nije uvijek lagano vjerovati ako ne vidiš rezultat rada, ali cure su takve jer su pozitivne, mi to sve radimo kao rukomet s ljudskim licem, osmjehom i željom da bude normalno. Mi smo prijatelji u slobodno vrijeme, djevojke koje završavaju psihologiju, molekularnu biologiju, ne možete ne poštovati akademske građane koji vam daju svoje slobodno vrijeme. Ovdje su uglavnom igračice iz hrvatske lige. Primiti od jedne Rumunjske 20 golova, zabiti u zadnjoj sekundi cepelin, to je samo znak da vjerujemo i radimo dobar posao."

FOTO: HRS / Stanko Gruden / kolektiffimages

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!