Ostali sportovi

Any Given Tuesday: Napokon Jetsi!

Matej Kačan • utorak, 22.12.2020.
Any Given Tuesday: Napokon Jetsi!

Novi NFL tjedan, 15. po redu opet je obilovao uzbuđenjima i iznenađenjima, a izdvajamo prvu pobjedu Jetsa, ispadanje Patriotsa iz utrke za doigravanje nakon 11 godina i novi raspad Falconsa...

Ne prestaje nas iznenađivati ova godina. Nakon 13 vezanih poraza u 13 kola, pobjedu su napokon upisali NY Jetsi! I to ne bilo kakvu pobjedu, Jetsi su svladali nikog drugog doli Ramse kojima je ova pobjeda trebala i vjerojatno je već bila upisana u lovu na Seahawkse u NFC Westu. Jer da su Ramsi pobijedili, imaju bolji konferencijski skor i preuzimaju prvo mjesto divizije dva kola prije kraja.

No, nije se dogodilo jer je Sam Darnold odlučio "sabotirati" svoju momčad i sačuvati svoje radno mjesto. Naime, Jetsima je samo trebalo istankirati ostatak sezone i imati siguran prvi izbor na sljedećem draftu na kojem će prvi ići Trevor Lawrence, momak s Clemsona kojeg američki analitičari već smještaju u među najbolje QB-ove godinama unazad.

Naime, Jetsi su pobjedom došli na 1-13, koliko imaju i Jaguarsi koji su lako, s 40:14 pali protiv Baltimorea kojem se ipak vratio Dez Bryant, i ne samo to, već je i nakon preko 1100 dana napokon uhvatio TD. Toliko o tome da je gotov za ovu godinu. No, za razliku od Jetsa, Jaguarsi imaju procijenjeno slabiji raspored pa njihova jedna pobjeda "vrijedi manje" i trenutno se njih vrednuje kao posljednje u ligi.

To znači da Jacksonville do kraja samo ne smije pobijediti i imat će Lawrencea u momčadi, Gardnes Minshew će vjerojatno na klupu ili na tržište, a Darnold ostaje gdje je, osim ako Jetsi drugim izborom ne ubodu još neki veliki prospekt na toj poziciji.

Poraz Ramsa su iskoristili Seahawksi koji su u dvoboju vodećih u divizijama svladali Washington i izvrstan je ovo povod da opet malo bacimo pogled na playoff slike. Seahawksi su treća momčad u NFC-u koja je osigurala doigravanje i sad samo preostaje "zaključati" i diviziju.

Doigravanje sigurno imaju i Saintsi koji su u derbiiju kola poraženi od Chiefsa u nedjelju navečer pa su sad na 10-4 i divizija im nije sigurna jer su s dva poraza pokvarili svoje dionice, što su Tom Brady i njegovi Buccaneersi iskoristili s dvije pobjede.

Nova je došla protiv Falconsa i opet nam se javio neki poznat osjećaj. Znate ono kad Matt Ryan i Falconsi vode sa 17 razlike protiv momčadi Bradyja i Gronkowskog? Naravno da znate, vrte se filmovi iz Super Bowla 51. Doduše, tad je Gronkowski bio ozlijeđen, a Falsonsi su vodili 21:0 pa 28:3.

No, epilog je isti. Obrana Falconsa se raspala, Brady je dva TD-a bacio, a Leonard Fournette dvaput istrčao za preokret i 31:27 pobjedu. Velik trenutak iskupljenja je imao i Antonio Brown koji je uhvatio taj posljednji TD za pobjedu i Bucsi ostaju u lovu na diviziju, a doigravanje ne bi trebalo biti upitno jer su prva momčad "ispod crte" Bearsi koji samo teoretski mogu izbaciti Tampu.

Zasad su unutra i Cardinalsi koji su skočili na 8-6 pobjedom protiv Eaglesa pa bi, sukladno najavama i očekivanjima od najjače divizije, NFC West trebao dati tri momčadi. Ujedno su Cardinalsi olakšali Washingtonu koji je imao "besplatan" poraz jer su izgubili i Eaglesi i Giantsi, ali je Dallas svladao 49erse i s povezane dvije pobjede ide u lov u posljednja dva kola.

Stvar je što se tiče NFC Easta jasna: svi su na negativnom omjeru, u najboljem slučaju tek Washington može na polovičan omjer i samo osvajanje divizije vodi u doigravanje, drugi, treći i četvrti nemaju ama baš nikakve šanse. No, drama ne može biti veća jer su Dallas i Giantsi pobjedu di Washingtona, a Philadelphia "pobjedu i pol" jer ima remi uz 4-9.

U lovu prema omjeru su Bearsi i Vikingsi koji su odigrali međusobni susret koji je donosio dvostruku pobjedu jer su oboje bili na 6-7, a Bearsi su nekako opet pronašli napad za 33:27 pobjedu. Bolje rečeno, pronašli su Davida Montgomeryja koji je nosio loptu 32 puta za 146 yardi i dva polaganja.

U ključnim trenucima kad su Vikingsi hvatali 30:27 i imali napad je posao odradio Sherrick McManis koji je presjekao loptu i dao svojoj ekipi napad iz kojeg je pogodila za 33:27 i osiguravanje pobjede. U NFC Northu, a i u cijeloj diviziji su nam od releventnih ekipa ostali Packersi koji su protiv Caroline odigrali jednu od onih "svojih" utakmica.

Krenuli su silovito i zabili iz prva tri napada, ali su pri 21:3 na poluvremenu stali i dopustili približavanje Panthersa, umjesto da Aarn Rodgers malo nabilda statistiku koja je presudna u izboru za MVP-a. Knjiga se tu svela na dva slova, najkorisniji igrač će biti ili Rodgers ili Patrick Mahomes.

Mnogo je poveznica i između njihovih ekipa jer i Chiefsi ove sezone nekako pobjeđuju "s pola gasa", tako da u prvom poluvremenu naprave razliku i onda to održavaju na autopilotu. Tako je bilo i protiv Saintsa kod kojih je Brees odigrao sjajno za tri TD-a i 234 yarda, ali povratak nije uspio jer je u ključnim trenucima zakazala obrana.

Chiefsi su cijedili sat i svaki put bi u ključnoj akciji dobili prvi down, uglavnom kad bi Mahomes pronašao Travisa Kelcea te su uspjeli s 32:29 dovesti vrijeme do kraja i ne dozvoliti Saintsima uopće napad za pobjedu i produžetak.

Dakle, u AFC-u su Saintsi sigurni, a sigurni su i Billsi koji su još jednom odigrali autoritativno i zgazili Broncose. Sjećate se kako smo govorili o Steelersima kao o neporaženima, ali da im ne vjerujemo da su najbolja momčad lige? E, pa počelo se obistinjavati.

Pittsburgh je izgubio i treću utakmicu u nizu, ovaj put od Bengalsa koji igraju bez Joea Burrowa i nemaju za što igrati pa već možemo pričati i o laganom raspadu Steelersa u ključnim trenucima. Više nije sigurna ni divizija jer u AFC Northu Brownsi prijete te su pobjedom nad Giantsima na 10-4 i imaju teoretske šanse za uzeti diviziju, dok su u lovu na doigravanje i Ravensi koji s tri pobjede u nizu imaju isti omjer kao i Dolphinsi koji su trenutno "unutra".

AFC izgleda mnogo pravilnije u raspodjeli jer trenutno iz svake divizije po dvije ekipe idu u doigravanje. Uz tri sigurna, sigurni bi trebali biti i Titansi, Brownsi i Coltsi, od čega će se Coltsi i Titansi do kraja boriti za naslov divizije, a nitko prema rasporedu nema prednost. Možda malu prednost dajemo Coltsima koji idu na Steelerse u padu pa Jagurase, dok Titansi moraju na Packerse pa Houston.

Obje su momčadi ostvarile pobjedu, a posebno uvjerljivi su bili Titansi kod kojih se u pravo vrijeme budi Ryan Tannehill. Uz već standardno fantastičnog Derricka Henryja, Tannehill je bio nestvarno dobar s 21727 dodavanja za 273 yarda i tri polaganja bacanjem, a skupio je i dva trčanjem.

Coltsi su pak imali više problema s Texansima, iako se nije tako činilo nakon 14:0 i prve dionice. Proradio je Deshaun Watson i na otvaranju četvrte doveo Texanse do 20:20, ali je ipak u sljedećem napadu Phillip Rivers bacio TD za Pascal i 27:20, dok je posljednji napad Texansa završio fumbleom.

I za kraj, poslastica. Dolphinsi su svladali Patriotse s 22:12 te su na 9-5 omjeru, ali to je mizerna priča. Druga posljedica ovog rezultata je povijesna, a tiče se Patriotsa. 11 godina zaredom smo gledali Imperiju u doigravanju, od čega su Patriotsi diviziju osvajali svaki put u tih 11 godina.

I taj je niz gotov, a Bill Belichick je ispustio doigravanje u prvoj sezoni bez Bradyja za kormilom. Ne čudi zato da je i Cam Newton nakon poraza kazao kako "Nije opravdao standarde Patriotsa." Ovo će biti i sedma od osam Belichickovih trenerskih sezona (ne samo u Patriotsima) bez Bradyja da nije ušao u doigravanje, a Patriotsi bi i po prvi put od Bradyjevog ustoličenja mogli završiti sezonu na omjeru ispod 50 posto.

Novi prvaci divizije su tako Billsi koji su imali sjajan tjedan jer su uz svoju pobjedu i poraz Patriotsa vidjeli i poraz Steelersa pa su stigli nadomak osiguravanja druge pozicije za doigravanje, što znači domaći teren u polufinalu. Dakle, tko želi do Super Bowla, mora kroz Buffalo i Kansas City.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • danchy22.12.2020. u 17:46
    Samo mala ispravka, 2. seed ne nosi slobodan tjedan u wild-card rundi ove godine jer 7 ekipa ide u playoff. Odlican tekst!
    danchy