Rukomet

Predstavljamo sudionike SP-a: Slovenci u Egipat dolaze po odličje

Mihaela Bradovski • utorak, 22.12.2020.
Predstavljamo sudionike SP-a: Slovenci u Egipat dolaze po odličje

Od 13. siječnja pozornost rukometne javnosti bit će usmjerena prema Egiptu gdje je na rasporedu Svjetsko prvenstvo. Prvi put u povijesti 32 reprezentacije bit će na velikom natjecanju, a Slovenija je među onima koje sanjaju medalju...

Nakon završetka Europskog rukometnog prvenstva za žene, okrećemo se svjetskoj smotri rukometaša. Domaćin SP-a bit će Egipat, domovina predsjednika IHF-a Hassana Moustafe. Moustafa je veliki optimist oko same organizacije i već je najavio kako se Prvenstvo neće igrati pred praznim tribinama već će određeni dio kapaciteta biti popunjen.

Hoće li to doista biti tako, vidjet će se, no situacija u Egiptu se polako pogoršava, broj zaraženih i preminulih polako raste, što nije dobra vijest uoči ovog Svjetskog prvenstva.

Organizatori poručuju kako održavanje nije pod znakom upitnika, pripremaju se oni, pripremaju se izbornici, a pripremamo se i mi za onaj glavni dio. Bit će ovo prvo Prvenstvo s čak 32 reprezentacije, a mi ćemo vam kroz pojedinačne tekstove predstaviti svaku od njih.

Rijetki će u Egipat doći s najjačim kadrom, u ovoj nenormalnoj godini nitko nije niti blizu nekih barem pristojnih uvjeta za normalno funkcioniranje. Logično to dovodi i do brojnih ozljeda, ali i straha dijela igrača od putovanja u Egipat i odvojenosti od obitelji na duže vrijeme. Iz tog razloga neki su već i otkazali nastup.

Slovenija

Vratari: Klemen Ferlin (Erlangen), Urh Kastelic (Goppingen), Miljan Vujović (Celje PL)

Desna krila: Dragan Gajić (Limoges), Blaž Janc (Barcelona), Gašper Marguč (Veszprem)

Lijeva krila: Darko Cingesar (Trimo Trebnje), Tilen Kodrin (Celje PL), Tadej Mazej (Celje PL)

Desni vanjski: Nejc Cehte (Hannover Burgdorf), Jure Dolenec (Barcelona)

Srednji vanjski: Dean Bombač (Szeged), Domen Makuc (Barcelona), Staš Skube (Meškov Brest), Rok Ovniček (Nantes), Miha Zarabec (Kiel)

Lijevi vanjski: Nik Henigman (Szeged), Borut Mačkovšek (Szeged)

Pivoti: Blaž Blagotinšek (Veszprem), Matej Gaber (Szeged), Matic Suholežnik (Benfica)

Mi ćemo krenuti sa Slovenijom, reprezentacijom koja ima pojedinačnu kvalitetu o čemu svjedoči podatak da ima čak šestoricu igrača na predstojećem Final Fouru Lige prvaka. Tako će tamo igrati Jure Dolenec, Blaž Janc i Domen Makuc u dresu Barcelone, Miha Zarabec s Kielom te Blaž Blagotinšek i Gašper Marguč s Veszpremom.

Ljubomir Vranješ vratio je u reprezentaciju i iskusne Staša Skubea i Dragana Gajića, tu je i oporavljeni Matej Gaber, na okupu ima niz kvalitetnih pojedinaca koje treba posložiti u kvalitetnu momčad.

Vranješ je reprezentaciju preuzeo neposredno prije početka Europskog prvenstva, sjećamo se kako su se Slovenci zahvalili Veselinu Vujoviću koji je trebao voditi reprezentaciju na europskoj smotri, ali 27. studenog uručen mu je otkaz zbog ispada prema Aleksu Vlahu tijekom dvoboja između PPD Zagreba i Meškova u SEHA ligi.

Odmah su se počela spominjati brojna velika imena, ime Ljubomira Vranješa nije "u prvom naletu" bilo u medijima, ali se vrlo brzo iskristalizirao kao glavni kandidat. Vremena za upoznavanje nije imao previše, ali uspio je posložiti reprezentaciju na način na koji je želio i u kratkom roku ostvariti dobar rezultat.

Slovenija je na Euru dogurala do polufinala, pobjeđivala je Švedsku, Poljsku, Švicatrsku, Island i Portugal, ali u nokaut fazi je dva puta posustala i ostala bez odličja. U polufinalu su bolji bili Španjolci, a u susretu za treće mjesto Norvežani.

U Egipat dolazi kao prvi favorit svoje skupine, kvalitetnija je od Južne Koreje, Rusije i Bjelorusije, ali opet ima u skupini tri reprezentacije protiv kojih nema opuštanja jer su sposobne kazniti te. Ipak, kvaliteta je na strani Slovenije koja ne bi smjela propustiti priliku kao prvoplasirana s prenesenim bodovima proći dalje.

"Mislim da smo složili dobru reprezentaciju, na popis sam uvrstio nešto više igrača nego što sam želio iz razloga što živimo u čudnom vremenu i moramo biti na sve spremni. Naša glavna snaga bit će momčad koja će igrati kao jedan, mislim da će to na Svjetskom prvenstvu biti najvažnije. Bit će vrlo važna naša obrana, u napadu ćemo probati igrati kreativno sa što više različitih taktičkih varijanti. U susretima s Nizozemskom koji će prethoditi odlasku na Svjetsko prvenstvo vidjet ćemo koliko smo spremni. Ako nam se sve poklopi i budemo spremni, u Egiptu se možemo potući za najviša mjesta", rekao je Vranješ.

Dosad su Slovenci najbolje nastupe imali na svjetskim prvenstvima 2013. godine u Španjolskoj kada su završili na četvrtom mjestu te 2017. godine u Francuskoj kada su uzeli broncu i to na način koji nikada nećemo zaboraviti. Hrvatska je ispustila visoku prednost i izgubila utakmicu za treće mjesto te je Slovenija ostvarila svoj najbolji rezultat ikad na svjetskim prvenstvima.

I Dolenec je poput Vranješa optimist i vjeruje u dobar rezultat. Cilj mu je nadmašiti plasman s prošlog Europskog prvenstva, u prijevodu - želi medalju.

"U Švedskoj smo igrali dobro, ali susret protiv Španjolske vječno će me proganjati. Sposobni smo za više i to ćemo pokazati. Danas imamo više snažnih i visokih igrača nego je to bio slučaj ranije. To nam je pomoglo da poboljšamo igru u obrani i dobijemo više laganih kontranapada. Znamo da nam neće biti lako, ali ne trebamo bježati od činjenice da smo favoriti skupine H. Naš cilj je jasan - fokusirani smo na pobjede u svim utakmicama", samouvjereno će Dolenec.

Njegove riječi donekle i imaju pokriće. Slovenija ima kvalitetnu reprezentaciju koja može ostvariti veliki rezultat. Na klupi je i kvalitetan stručnjak, pokazali su već da nisu bezazleni i svakako spadaju među reprezentacije koje mogu u borbu za odličja.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!