Nogomet

Na današnji dan: Dvije godine bez Špace

Matej Kačan • četvrtak, 24.12.2020.
Na današnji dan: Dvije godine bez Špace
Foto: Bruno Karadža

Na današnji dan prije dvije godine je u 80. godini života preminuo legendarni trener Hajduka, Osijeka te nakratko i reprezentacije Stanko Poklepović...

Na badnjak 2018. su hrvatski nogomet i hajduk ostali bez jednog od velikana. Tada je u 80. godini života preminuo Stanko Poklepović koji je prije toga dugo imao zdravstvenih problema.

Nakon ne baš blistave igračke karijere u RNK Splitu i Jadranu iz Kaštel Sućurca, Poklepović se bacio u trenerske vode gdje je usko surađivao i učio od Tomislava Ivića te je s njim uveo mnoge avangardne stvari u način treniranja i vođenja momčadi.

Svoj je trenerski put počeo u juniorima Hajduka, a prvu momčad preuzima 1984. u doba velike generacije Hajduka predvođene braćom Vujović, Blažem Sliškovićem i ostalima. Vodio ih je do 1986., a nakon toga odlazi u Budućnost, Borac iz Banja Luke i APOEL.

Vraća se u Hajduk ratne 1991. te potpisuje prvu titulu u samostalnoj Hrvatskoj 1992. godine. Radio je u mnogim klubovima, u dva navrata je vodio Osijek, bio je izbornik Irana, a na četiri utakmice je vodio i hrvatsku reprezentaciju.

U Hajduk se vraćao još dva puta. 2010. je uveo momčad u skupine Europske lige i to je posljednji takav Hajdukov uspjeh, a još je jednom pomogao u nevolji u turbulentnoj 2015. kad su se treneri mijenjali "kao na traci". To mu je bio i posljednji posao u karijeri.

Iako je mlađim generacijama ostao upamćen i simpatičan po nekonvencionalnim izjavama i terminologiji, popularni "Špaco" je zasigurno jedno od najvećih trenerskih imena u povijesti splitskog i hrvatskog nogometa.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!