Rukomet

Predstavljamo sudionike SP-a: Za Angolu je svaka pobjeda veliki uspjeh

Branimir Korać • nedjelja, 27.12.2020.
Predstavljamo sudionike SP-a: Za Angolu je svaka pobjeda veliki uspjeh

Angola će na predstojećem Svjetskom prvenstvu u Egiptu igrati u skupini s Hrvatskom, Japanom i Katarom te će se nadati izbjegavanju zadnjeg mjesta...

Kada se govori o angolskom rukometu, uglavnom je u fokusu ženski rukomet. Angola ima vrlo dobru žensku reprezentaciju koja dominira afričkim rukometom dok je muška ipak nešto lošija. O tome govore i nastupi na velikim natjecanjima, oni su bili rijetki i ne previše uspješni.

Čak i ako gledamo afričke okvire, Angola kroz svoju povijest ima samo tri odličja i to tri treća mjesta. Na Afričkom prvenstvu 2004. godine u Egiptu Angola je prvi put došla do odličja i to nakon što je u polufinalu poražena od Tunisa 39:35 da bi nakon toga u susretu za treće mjesto svladala Alžir 31:30.

Ponovno u Egiptu, samo 2016. godine, Angola je još jednom bila na postolju. Još jedno treće mjesto i u neku ruku dosta sličan rasplet. Za razliku od prošlog odličja, za ovo je Angola morala odraditi i četvrtfinalnu rundu gdje je tijesno svladala Maroko s 22:21 nakon čega nije imala nikakve šanse protiv domaćina, Egipat ju je pregazio s 25:15 da bi ponovno broncu osvojila preko Alžira koji je ovaj put svladan s 24:19.

Angola

Vratari: Giovani Muachissengue (Primero De Agosto), Custodio Gouveia (Inter Clube de Angola), Ariel Silva (Inter Clube de Angola)

Desna krila: Agostinho Lopes (Inter Clube De Angola)

Desni vanjski: Adilson Pestana (Inter Clube De Angola), Edgar Abreu (Inter Clube De Angola), Manuel Domingos (Primero De Agosto),Félix Samassolo (Atletico Petroleos De Luanda)

Srednji vanjski: Claudio Lopes (Inter Clube de Angola), Manuel Nascimento (Primero De Agosto), Hebo Rome (Dinamo Bukurešt)

Lijevi vanjski: Mário Tati (Inter Clube De Angola), Declerk Sibo (Primero De Agosto), Edvaldo Ferreira (Inter Clube De Angola)

Lijeva krila: Ruben José (Inter Clube De Angola), Cláudio Chicola (Inter Clube De Angola), Otiniel Pascoal (Primero De Agosto), Adilson Maneco (Primo De Agosto), Mayomona Panzo (Inter Clube De Angola)

Pivoti: Gabriel Teka (Primo De Agosto), Jaroslav Aguiar (Inter Clube De Angola), Agnelo Quitongo (Primo De Agosto)

Da Angola ima dobru generaciju, pokazalo je i sljedeće Afričko prvenstvo dvije godine kasnije u Gabonu gdje je stigla treća bronca. Tu je ponosno stradao Alžir, samo ovaj put u četvrtfinalu s 29:27 nakon čega je uslijedila katastrofa protiv Tunisa 34:14. No već su Angolci pokazali kako se mogu u kratkom roku oporaviti od ružnog poraza pa su tako u susretu za treće mjesto svladali Maroko s 29:26.

Na ovogodišnjem Afričkom prvenstvu Angola je ponovno bila u polufinalu, ali ovaj put nije uzela odličje. U promijenjenom sustavu natjecanja nije bilo četvrtfinala u nokaut fazi već se odmah igralo polufinale, tu je Angola po običaju teško stradala protiv Tunisa 39:23, a ovaj put u susretu za treće mjesto izgubila je od Alžira 32:27.

Angoli ovaj put nije pomogao niti iskusni kapetan Giovane Muachissengue, prvi vratar reprezentacije i jedini Angolac koji se uspio probiti u All-Star momčad tog natjecanja.

Što se tiče nastupa na svjetskim prvenstvima, Angola je u sva četiri slučaja završila među posljednjima. U Tunisu 2005. godine zauzela je 20. mjesto s jednom pobjedom i to protiv Kanade s tijesnih 27:26. Dvije godine kasnije u Njemačkoj upisana je pobjeda više, ali plasman za mjesto lošiji, na 21. mjesto. U skupini President's Cupa svladala je Katar 33:27, Azijci još uvijek nisu imali strance kao danas i bili su skromna reprezentacija da bi u susretu za 21. mjesto svladali Grenland s 29:28. Na sljedeći nastup čekalo se do Francuske 2017. godine kada je Angola završila na dnu sa svih sedam poraza da bi na prošlom SP-u završila na 23. mjestu ponovno s dvije pobjede. U skupini je šokirala ovaj put puno kvalitetniji Katar s 24:23, a u susretu za 23. mjesto svladan je Japan s 32:29.

Ta reprezentacija je u velikoj mjeri slična ovoj današnjoj. Na vratima će i dalje većinu posla odrađivati Giovane Muachissengue, ključnu ulogu u kreaciji napada imat će jedini igrač koji igra van Angole Rome Hebo, inače član Dinama iz Bukurešta. Ostali svi igrači nastupaju u angolskim klubovima, a treba zapamtiti imena Adelina Andersona Pestane i posebno visokog lijevog vanjskog Edvalda Ferreire.

Angola je s pripremama počela već 14. prosinca u Lubangu gdje je prvo radila na fizičkom dijelu priprema, a kasnije je prešla na taktički dio. Posao u skupini neće biti lagan, Hrvatska i Katar su definitivno jači, a s Japanom bi se trebala voditi bitka za treće mjesto.

Angolski rukometni savez, Facebook

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!