Rukomet

Predstavljamo sudionike SP-a: Austrijanci nisu spektakularni, ali mogu biti neugodni

Branimir Korać • subota, 02.01.2021.
Predstavljamo sudionike SP-a: Austrijanci nisu spektakularni, ali mogu biti neugodni

Jedna od europskih reprezentacija koje su čest sudionik velikih natjecanja posljednjih godina, ali pravi rezultati nekako izostaju, je Austrija. U Egipat dolazi s ciljem prolaska prvog kruga...

Austrijska rukometna reprezentacija u zadnjih desetak godina proživljava svoje najbolje trenutke nakon Drugog svjetskog rata. Uglavnom se ustalila u plasmanima na velika natjecanja i svi je shvaćaju ozbiljno. Nije riječ o reprezentaciji koja će se boriti za najviše pozicije, ali je riječ o reprezentaciji koja je dovoljno neugodna da na svoj pravi dan može svakome stvoriti probleme.

Dugo je trajalo sušno austrijsko razdoblje pa je tako u više od 50 godina imala tek jedan nastup na svjetskim prvenstvima. Nakon 1958., a prije 2011. godine, imala je samo jedan nastup na svjetskim prvenstvima i to 1993. godine u Švedskoj kada je zapela u grupi nakon poraza od Španjolske i Čehoslovačke, a pobjede protiv Egipta.

Na prošlom Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj i Danskoj završila je na 19. mjestu od 24 reprezentacije. Krenula je pobjedom protiv Saudijske Arabije 29:22 da bi nakon toga uslijedilo veliko razočaranje i ružan poraz od Čilea 32:24. Norveška, Danska i Tunis također su bili prejaki i otišla je u President's Cup.

Tamo se borila za plasman od 17. do 20. mjesta, krenula je porazom 24:22 od Argentine, a onda je u susretu za 19. mjesto svladala Bahrein s 29:27.

Austrija

Vratari: Thomas Bauer (AEK Atena), Thomas Eichberger (ThSV Eisenach), Florian Kaier (SG INSIGNIS Handball WESTWIEN)

Desna krila: Julian Ranftl (SG INSIGNIS Handball WESTWIEN), Nikola Stevanovic (HC FIVERS WAT Margareten), Robert Weber (HSG Nordhorn-Lingen)

Desni vanjski: Maximilian Hermann (HC LINZ AG), Boris Zivkovic (ALPLA HC Hard)

Srednji vanjski: Jakob Jochmann (ERBER UHK Krems), Gerald Zeiner (Sparkasse Schwaz Handball Tirol)

Lijevi vanjski: Daniel Dicker (ThSV Eisenach), Lukas Hutecek (HC FIVERS WAT Margareten), Christoph Neuhold (HSC Coburg 2000), Dominik Schmid (ALPLA HC Hard)

Lijeva krila: Sebastian Frimmel (Kadetten Schaffhausen), Julian Pratschner (SG INSIGNIS Handball WESTWIEN)

Pivoti: Lukas Herburger (Kadetten Schaffhausen), Balthasar Huber (Sparkasse Schwaz Handball Tirol), Antonio Juric (TSV Bayer Dormagen), Tobias Wagner (HC FIVERS WAT Margareten)

Prije dvije godine Austrija je čini se bila jača nego što je to danas. Tada je imala u svojim redovima Nikolu Bylika koji će propustiti SP u Egiptu i to je priličan hendikep. Osim toga veterani koji igraju bitnu ulogu Thomas Bauer i Robert Weber ipak su bili u igrački produktivnijim godinama.

Od onih koji dolaze, tu je mladi Lukas Hutecek, predvodnik nove generacije i igrač od kojeg Austrijanci puno očekuju. Aleš Pajovič daje mu priliku i vodit će ga na Svjetsko prvenstvo što će za 20-godišnjeg lijevog vanjskog biti sjajno iskustvo.

U skupini je smještena s dva izrazita favorita i jednim autsajderom te za ostvarenje cilja u tom susretu ne smije kiksati. Naime jasno je da su Norveška i Francuska izraziti favoriti i da se od njih očekuje da će se boriti za prvo mjesto dok će Austrija biti u borbi za treće mjesto s Amerikancima.

Amerikanci ne bi smjeli predstavljati nepremostivu prepreku, riječ je o uglavnom amaterima s kojima niti Austrija ne bi trebala imati problema.

"Računam da će Norveška završiti na kraju na postolju dok je Francuska uvijek kandidat za medalju bez obzira na ono što se dogodilo na Europskom prvenstvu. Dat ćemo sve od sebe protiv ova dva protivnika, naš cilj je proći u sljedeću rundu natjecanja. Prvi meč protiv SAD-a bit će za nas vjerojatno ključan i moramo iskoristiti svoje šanse za prolaz. U svakom slučaju ovo je težak ždrijeb za nas", ističe Pajovič.

Lošu vijest saznao je Pajovič prije reprezentativnog okupljanja, magnetska rezonancija potvrdila je kako Janko Božović neće moći računati na pomoć jednog od svojih glavnih igrača. Božović je u dresu Gummersbacha zaradio ozljedu ahilove tetive i mora na pauzu.

Umjesto Božovića pozvan je 29-godišnji Maximilian Hermann koji ne bi trebao biti ničim impresioniran s obzirom da je već odradio puno utakmica u nacionalnom dresu.

Uoči odlaska na Svjetsko prvenstvo u Egipat, Austrija će odigrati još dvije utakmice s Njemačkom i to u sklopu kvalifikacija za Europsko prvenstvo. Ne treba posebno naglašavati tko je favorit u tim dvobojima, ali s obzirom na probleme Njemačke s izostancima, Austrija nije bez šanse.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!