Rukomet

Predstavljamo sudionike SP-a: Hrvatska je već saznala koliko je Brazil dobar

Mihaela Bradovski • nedjelja, 10.01.2021.
Predstavljamo sudionike SP-a: Hrvatska je već saznala koliko je Brazil dobar

Brazil je jedna od kvalitetnijih reprezentacija van Europe, već se dobro nosio i s europskih velikanima, a s obzirom da mu igrači dolaze i iz velikih europskih klubova, nikako se ne smije podcijeniti...

Brazil je oduvijek bio reprezentacija koja je neugodna zbog specifičnog stila igre, ali bez nekih velikih uspjeha na međukontinentalnim natjecanjima. Ako ćemo ga uspoređivati s Argentinom koja mu je definitivno najveći rival, možemo reći kako su Argentinci taktički bolji i stilom igre bliži vrhunskom europskom rukometu.

Brazil nerijetko nazivaju divljom reprezentacijom zbog tog agreisvnog načina igranja i pritom ne mislimo da tuku, igraju grubo već jednostavno vrlo pokretljivo s atipičnom obranom, puno iskakanja, a u napadu vole šutirati iz svih pozicija, pomalo i nerezonski.

Hrvatska je na zadnjem Svjetskom prvenstvu imala priliku igrati s Brazilom i nije dse dobro provela. Nije se mogla prilagoditi na brazilsku igru, zatim se krenulo s forsiranjem napada sedam na šest, gubile su se lopte, a Brazilci zabijali na prazan gol.

Brazil

Vratari: Leonardo Terçariol (CB Benidorm), Maik Santos (Liga Taubateana de Handebol SP) Rangel da Rosa (Club Balonmano Ciudad De Logrono)

Srednji vanjski: Henrique Teixeira (CSM Bucharest), Joao Silva (Club Balonmano Puente Genil), Arthur Patrianova (Atletico Valladolid)

Desni vanjski: Gustavo Rodrigues (Pontault-Combault Hanball), Jose Toledo (CS Minaur Baia Mare)

Lijevi vanjski: Haniel Langaro (Barcelona), Leonardo Dutra (Orlen Wisla Plock), Thiago Ponciano (Club Balonmano Ciudad Encantada), Thiagus Petrus (Barcelona), Jose Luciano Costa (Benfica)

Pivoti: Guilherme Borges (Liga Taubateana de Handebol SP), Rogerio Moraes (Veszprém), Vinicius Teixeira (Liga Taubateana de Handebol SP)

Desna krila: Fabio Chiuffa (Dobrogea sud Constanta), Rudolph Hackbarth (Club Balonmano Ciudad De Logrono)

Lijeva krila: Cleber Andrade (Liga Taubateana de Handebol SP), Felipe Borges (US Créteil Handball)

Opasni su i dobri su, nisu ona najviša klasa, ali sasvim dovoljno su neugodni da mogu svakom stvoriti probleme.

Posljednji nastup na Svjetskom pvenstvu ujedno im je bio i najbolji. Jedini je to put da su završili među deset najboljihm, na kraju su bili deveti.

U prvoj fazi natjecanja pokazali su kvalitetu, prvo su odigrali zanimljiv susret s Francuzima i tijesno izgubili 24:22 pa su tresnuli o pod u susretu s Njemačkom koja ih je svladala s glatkih 34:21.

Nakon toga je Brazil pod imperativom dobio sve protivnike koje je i trebao. Srbiju je svladao s 24:22, Rusiju s 25:23 i na kraju Južnu Koreju s 35:26. Pobjeda protiv Hrvatske na startu druge faze natjecanja s 29:26 nakrcala je Brazilce samopouzdanjem i nadali su se da mogu napraviti neko čudo, ali nisu realno imali šanse. Nisu prenijeli bodove u drugi krug, a kada ih je Španjolska svladala s 36:24, bilo je jasno da neće proći skupinu. Za kraj su bili bolji od Islanda s 32:29.

I nastupom na tom zadnjem SP-u Brazil je pokazao da nije daleko od srednje klase europskog rukometa. Oni najjači ipak uz dobru pripremu utakmice i pravi pristup i dalje su prejaki, pokazali su to i Španjolci i Nijemci, ali rijetko tko od ostalih može računati da će baš razbiti Brazilce, pa čak i da će lako doći do pobjede.

Najveći dio brazilskih igrača igra po Europi i to od Wisle preko Barcelone, Veszprema, imaju dosta iskustva i s velikih natjecanja, ali i s klubovima su igrali protiv onih najvećih tako da ne treba očekivati neku posebnu impresioniranost.

"Cilj nam je razvijati se od utakmice do igre i biti tehnički i taktički bolji nego prethodnih godina. Važno je imati rezultate, ali, po mom mišljenju, također moramo igrati dobro da bismo postigli te rezultate. Imamo dobre rezultate, ali rukomet je momčadski sport. Jedan može biti predvodnik i primjer drugima, ali kolektiv donosi pobjede", kaže brazilski izbornik Marcus Tata Oliveira.

Skupina je dosta komplicirana i nezgodna, protivnici su Španjolska, Poljska i Tunis. Španjolci su klasa iznad, ali ostali su tu negdje.

"Skupina je komplicirana, a protivnici odlični. Najveći će izazov biti prilagodba svim različitim stilovima kojima naši protivnici igraju. Španjolska je aktualni europski prvak, s dobrom taktičkom pripremom i svestranom igrom, dok je Poljska fizički vrlo moćna. S druge strane imamo Tunis koji igra brzo i tehnički dobro", dodaje Oliveira.

FOTO: Goran Stanzl/PIXSELL

Sve utakmice dostupne su na RTLplay.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!