Rukomet

Bili su sjajni igrači, a sada se potvrđuju kao uspješni izbornici

Branimir Korać • utorak, 12.01.2021.
Bili su sjajni igrači, a sada se potvrđuju kao uspješni izbornici

Ne samo da igračka krema dolazi na Svjetsko prvenstvo u Egipat, već će tamo doći i vrhunski stručnjaci. Dobar dio među njima spojio je sjajnu igračku i trenersku karijeru...

Jesu li bolji treneri/izbornici bivši vrhunski igrači ili treneri proizašli s fakulteta, školovani, moderni? Odgovor je različit, ovisi koju grupaciju pitate. Na ovom Svjetskom prvenstvu imamo niz izbornika koji iza sebe imaju vrhunsku igračku karijeru. Neki od njih su napravili i veliku trenersku karijeru, ali neki su tek na početku puta.

Jedan od onih koji se svakako mogu pohvaliti da imaju iza sebe vrhunsku i igračku i trenersku karijeru je alžirski izbornik Alain Portes. Portes je cijelu igračku karijeru proveo u Nimesu gdje je 1994. godine i završio karijeru,. Dogodilo se to nakon što je klub bankrotirao i ispao u niži rang, Portes je odlučio posvetiti se trenerskom poslu te je preuzeo Nimes, ali žensku ekipu s kojom je osvojio prvi francuski ženski europski trofej ikada, 2001. godine Challenge Cup. Bio je standardan francuski reprezentativac, a 2002. godine proglašen je najboljim francuskim lijevim krilom u povijesti.

Na klupi Bjelorusije je Jurij Ševcov, bivši reprezentativac Sovjetskog Saveza s kojim je osvojio i zlatno olimpijsko odličje. 1988. godine u Seoulu u pet utakmica postigao je 18 pogodaka i pomogao Sovjetskom Savezu da uzme zlato. Gotovo cijelu igračku karijeru proveo je u SKA Minsku s kojim je osvajao i Kup prvaka i Kup kupova, titule prvaka Sovjetskog Saveza i to igrajući važnu ulogu. Nakon sjajne igračke karijere započeo je i sjajnu trenersku karijeru radeći u Njemačkoj u Lemgu, Essenu i Löwenu prije nego je još 2009. godine preuzeo Bjelorusiju.

Američku reprezentaciju vodi Robert Hedin, nekadašnji švedski reprezentativac i to član one najveće švedske generacije koja je vodila velike bitke sa Sovjetskim Savezom . Već ulazak u tu reprezentaciju bila je velika stvar, a Hedin je skupio gotovo 200 utakmica te osvojio dva olimpijska srebra, bio prvak Europe i nije bio marginalan igrač. Kasnije je započeo trenersku karijeru, ne može se reći da je ona skromna, ali ipak još uvijek nije napravio neke velike stvari.

Asocijacija na Alfreda Gislasona je automatski Kiel. Tamo je bio najduže, tamo je i ostvario velike rezultate, ali Gislason je osvajao trofeje ni na klupi Magdeburga kojeg je ranije vodio. Danas je jedan od najcjenjenijih trenera svijeta, nitko mu ne može oduzeti velike rezultate, a iza njega je impresivna i igračka karijera. U dresu islandske reprezentacije u skoro 200 nastupa postigao je 542 pogotka, a nosio je dres i onog jakog TUSEM Essena s kojim je dva puta bio i prvak Njemačke.

Na klupi Rusije, odnosno selekcije Ruskog rukometnog saveza, sjedi Velimir Petković. Nekadašnji igrač banjalučkog Borca kojem je dao svoj doprinos u osvajanju Kupa prvaka, a kasnije je tamo krenuo i s trenerskom karijerom i odveo Borac do trofeja pobjednika IHF kupa. Početkom rata otišao je u Njemačku gdje je vodio godinama Göppingen i Füchse Berlin, a danas je izbornik Rusije.

Niti 170 centimetara visoki srednji vanjski godinama je bio važan član švedske reprezentacije, nosio je dres i Granollersa, Nordhorna, Flensburga..., a sa švedskom reprezentacijom tri puta je bio europski prvak, jednom svjetski prvak i uzeo srebro na Olimpijskim igrama. Ljubo Vranješ je igračku karijeru završio u Flensburgu i odmah započeo i trenersku karijeru u istom klubu. Bio je uspješan i na klupi, osvojio Ligu prvaka te je unatoč nekim lošijim rezultatima nakon Flensburga i danas iznimno cijenjen.

Sjajan igrač i sjajan trener je norveški izbornik Christian Berge. Sjećamo se njegove priče i borbe s karcinomom, ali i kao vrhunskog igrača koji je bio godinama važan faktor u norveškoj reprezentaciji i Flensburgu. Ne samo da je bio kvalitetan i inteligentan igrač, to potvrđuje i kao trener. Od 2014. godine otkako je preuzeo norvešku reprezentaciju, vuče ju prema vrhu svjetskog rukometa. Poklopio se i dolazak odlične generacije, ali isto tako trebalo je sve to posložiti. Berge je bio vrhunski igrač, a sada je vrhunski trener.

Aleš Pajović jedan je od najboljih slovenskih rukometaša od osamostaljenja, a danas je počeo graditi trenersku karijeru. Sjedi na klupi Austrije nakon što je uspješno vodio momčad Graza, ali tek se mora dokazati kao trener. Iluzorno je očekivati neke velike rezultate s Austrijom, no dobri nastupi mogu mu biti referenca za odlazak na višu razinu. O igračkoj karijeri nema potrebe posebno razglabati, Pajović je bio veliki igrač koji je nosio dres jednako tako velikih klubova.

Još jedan velikan sjedi na klupi male reprezentacije. Mateo Garralda danas je izbornik Čilea, a ono što mu priznaju je da Čile pod njegovim vodstvom pokazuje konstantan napredak. Garralda je bio španjolski reprezentativac, nastupao je za sve najjače španjolske klubove u svoje vrijeme i svuda je bio iznimno bitan. Kako je krenuo u Čileu, tko zna, možda će i trenerska karijera biti kvalitetna.

Glenn Solberg bio je vrlo talentiran igrač koji je mogao i trebao imati i bolju igračku karijeru. Bio je i u Barceloni, Nordhornu, Flensburgu, norveški reprezentativac, ali uvijek mu je nedostajao onaj još jedan korak naprijed. Međutim nije karijera koje bi se trebao posramiti, a sada započinje i trenersku. Odmah je dobio veliku priliku iako samostalno nema previše iskustva na nekoj visokoj razini. Preuzeo je Švedsku koja se već iskazala da voli pružiti priliku onima koji nemaju iskustva napretek.

Nikolaj Jacobsen veliko je trenersko ime i na klupskom i na reprezentativnom planu. Vodio je dugo Rhein-Neckar Löwen, sada je već neko vrijeme na klupi Danske, a u odličnu trenersku karijeru, imao je i sjajnu igračku. Još uvijek je vlasnik danskog rekorda po broju golova u jednoj reprezentativnoj utakmici, Grcima je postigao čak 15 pogodaka. O Jacobsenu i njegovim metodama sve se zna, vrhunski igrač i trener.

Braća Gille obilježila su jedno razdoblje francuskog i europskog rukometa. Bertrand je svakako najpoznatiji, ali Guillaume je jednako tako bio važan i bitan, igrao je bitnu ulogu u brojnim francuskim uspjesima, osvajač je dva olimpijska zlata, dvije titule svjetskih prvaka te dvije europske titule. Gilleu će ovo biti prvi ozbiljan i veliki posao, prešao je iz uloge pomoćnika u ulogu glavnog trenera i bit će to novi veliki izazov.

Brojni su treneri koji su imali veliku i igračku karijeru, potvrđuje to i ovo Svjetsko prvenstvo na kojem je isto tako dobar dio i onih potpuno suprotnih, koji su imali beznačajnu igračku karijeru, ali zato su vrhunski treneri.

Sve utakmice dostupne su na RTLplay.

FOTO: Goran Stanzl/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!