Rukomet

Power rankings: Norvežani i Danci ulaze u Prvenstvo kao favoriti

Branimir Korać • srijeda, 13.01.2021.
Power rankings: Norvežani i Danci ulaze u Prvenstvo kao favoriti
Foto: Pixsell

Kreće Svjetsko prvenstvo u rukometu na kojem će Hrvatska pokušati ostvariti kvalitetan rezultat. Uoči Prvenstva Hrvatska je definitivno među kandidatima za visok plasman, a papirnati favoriti čine se Norvežani i Danci...

1. Norveška

Je li ovo Prvenstvo ono na kojem će Norveška napokon otići do zlata? Čini se zrelom za takvo što, reprezentacija je to koja je već neko vrijeme na okupu, ima širinu, uigrana je do krajnjih granica, a predvodi je jedan od najboljih igrača današnjice Sander Sagosen. I na dosadašnjim velikim natjecanjima Norveška je kotirala dobro, bila je dugo u igri za najviši plasman, ali ostajala je korak-dva prekratka. Ovdje je bez Roda i Gulleruda, ali svi ostali su tu.

2. Danska

Danska je odmah uz bok Norveškoj, mogli bismo reći da smo tu najbliže podjeli jedne pozicije. Subjektivni dojam gurnu je Norvežane na vrh, objektivno, nijanse dijele ove dvije reprezentacije. Danci su puni motiva za iskupiti se za loš nastup na prošlom Europskom prvenstvu. Ovdje dolaze u okrnjenom sastavu, nedostaju im neki bitni aduti, a najviše svakako Rasmus Lauge za kojeg moraju izmisliti kvalitetnu zamjenu.

3. Španjolska

Španjolska je aktualni europski prvak, reprezentacija koja je prepuna iskustva i kojoj se već godinu-dvije predviđa pad. Međutim Španjolci su pokazali kako ne misle samo tako otići. Na Europskom prvenstvu uzeli su zlato i žćele medalju i ovdje. Kvalitetom su ipak nešto ispod Norveške i Danske, akli to ne znači da se ne mogu s njima nositi. Imaju dvojicu sjajnih vratara koji u svakom susretu m,ogu biti prevaga.

4. Hrvatska

Hrvatska ima jako dobar ždrijeb i može ga iskoristiti. Pokazala je na prošlom Europskom prvenstvu da može uvijek među kandidate za odličje pa može i ovdje. Nedostaje Luka Stepančić, ali Ivan Martinović je pokazao u Bundesligi kako ima kvalitetu. Za razliku od Europskog prvenstva tu nje i Manuel Štrlek zdrav je Luka Cindrić, a najveći upitnik je nad Igorom Karačićem koji se još oporavlja.

5. Slovenija

Individualno jako kvalitetnu reprezentaciju ima Slovenija koja bi mogla do pravog rezultata. Optimizma u slovenskim redovima ne nedostaje, od izbornika pa sve do igrača, svi su uvjereni u odličan rezultat. Spominje se i titula prvaka svijeta, ništa nije nemoguće kada su u pitanju prvih 5-6 reprezentacija. Ljubomir Vranješ vječiti je optimist i uvjeren je u odličan nastup Slovenaca.

6. Francuska

Nikada nije lako staviti Francusku ovako nisko i za to je potrebno snažno pokriće. Ovo je individualno i dalje vrlo moćna i jaka reprezentacija, ali već (pre)dugo dojam nije dobar, ne izgleda uvjerljivo i gubi neke utakmice koje prije ne bi izgubila. Jasno, nije to više ona dominantna Francuska, neki od nositelja igre su završili karijeru, neki iz raznih razloga nisu tu, no unatoč svemu tome i dalje je jaka.

7. Egipat

Domaćin Svjetskog prvenstva, reprezentacija koja ima kvalitetu i u ovom trenutku je vjerojatno najbolja afrička reprezentacija. Koliko će Egipat napraviti, dosta će ovisiti i o samom kriteriju suđenja, dosta će ovisiti i o vratarima koji su sposobni upisati veliki broj obrana, ali i prespavati utakmicu. Ne bi bilo svjetsko čudo niti da Egipćani dođu i do polufinala

8. Njemačka

Njemačkoj nedostaje ogroman broj igrača, a to bi se najviše moglo osjetiti u fazi obrane gdje su svi oni glavni aduti ostali u Njemačkoj. Međutim i uz takve probleme, mogu napraviti korak više u odnosu na ovaj naš ranking. Najveća snaga Njemačke je ogroman izbor igrača.

9. Portugal

Portugal je bio ugodno iznenađenje Europskog prvenstva, ali već neko vrijeme znalo se da se nešto slično od njega u budućnosti. Portugal danas ima jako zanimljivu i kvalitetnu reprezebntaciju, nekoliko kvalitetnih mladih igrača koji su već sada među nositeljima igre. Mogao bi Portugal i ovdje daleko.

10. Švedska

Švedska ima velikih problema s izostancima te ovdje dolazi s ipak nešto nižim ambicijhama nego što bi to bio slučaj da je u punom sastavu. Nekoliko jako važnih igrača nije tu, mahom je riječ o onima iskusnijima koji su već prošli dosta toga i neće ih biti lako nadoknaditi.

FOTO: Luka Stanzl/PIXSELL

Sve utakmice dostupne su na RTLplay.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!