Rukomet

U fokusu: Nije bilo dobro, ali nema razloga za paniku

Branimir Korać • subota, 16.01.2021.
U fokusu: Nije bilo dobro, ali nema razloga za paniku

Hrvatska rukometna reprezentacija nije dobro startala na Svjetskom prvenstvu u Egiptu. Iznenadio ju je Japan s kojim je remizirala 29:29. Nije samo Hrvatska startala ispod očekivanja, aktualni europski prvaci Španjolci na isti način su krenuli, samo protiv Brazila...

Hrvatska je odigrala ispod očekivanja i nije uspjela upisati pobjedu na koju je računala. Japan je odigrao svoju najbolju utakmicu u tko zna koliko vremena, Hrvatska nije svoju najlošiju, ali je sigurno odigrala jednu od lošijih.

Ulazak u Prvenstvo tako je lošiji nego što smo očekivali, no lako za nas, najvažnije je da su igrači i izbornik svjesni što nije bilo dobro i zašto nije bilo dobro. U izjavama nakon susreta jasno su poručili kako nisu i ne mogu biti zadovoljni igrom, sigurno i svjesni kako pristup nije bio najbolji. Naravno da su željeli pobjedu, ali u početku kao da nisu bili u utakmici i kao da Japan nisu proučili što nije točno jer su imali niz analiza koje su bile posvećene baš prvom protivniku.

Teško je pronači pozitivne pojedince. Martinović je u svom debiju na velikim natjecanjima dobro krenuo, Marino Marić je odrađivao dobar posao, Pešić je imao dobrih minuta, međutim i oni, a kako ne tek svi ostali, mogu i mogli su bolje.

Japan ne spada u svjetski vrh i reprezentacija je koja nema veliku kvalitetu, ali već je pokazivala da može stvoriti probleme ako se protivnik ne prilagodi. Na prošlom Svjetskom prvenstvu dugo je držao u neizvjesnosti Španjolce i Islanđane, igrao je solidan rukomet, ali nije imao snage za održati tako visoku razinu igre i kada bi protivnik malo dodao gas, Japanci su padali.

Međutim očito je da su radili, posebno na taktičkom planu jer su jako dobro čitali hrvatsku igru i koristili slabosti koje su se pokazivale. Prednost Japana nad ostalim repretzentacijama je da Dagur Sigurdsson može imati igrače na okupu praktički kad god poželi i koliko god poželi. Svi igraju u japanskoj ligi gdje je reprezentacija ipak u prednosti nad klubom.

I prije Prvenstva Sigurdsson je istaknuo kako su puno vremena proveli zajedno, naporno radili, uigravali se, a sve s ciljem što boljeg nastupa na Olimpijskim igrama u Tokiju. Ovo SP Japancima je usputna stanica na putu do Tokija, možemo reći tek generalna proba za ono što ih kasnije čeka. I ovaj susret je pokazatelj da su na dobrom putu.

S natjecateljske strane ovaj bod Japanu još uvijek ne znači ništa. Lako se može dogoditi da ostane na njemu. Katar i Angola definitivno imaju snage svladati Japance što bi u biti bila dobra vijest za Hrvatsku, pogotovo jer u tom slučasju izgubljeni bod protiv Japana neće imati nikakvog značaja.

Sve u svemu Hrvatska mora bolje i bit će bolja, u to ne sumnjamo ni najmanje. Nema razloga za dizanjem panike, nekoć je jedna Argentina isfrustrirala Hrvatsku i svladala ju je nakon čega su mediji ereprezentaciju praktički sahranili, a što se dogodilo kasnije - spada u povijest.

Nije samo Hrvatska kiksala, kiksali su i Španjolci protiv doduše težeg protivnika. No i oni su računali na pobjedu iako je Brazil sve ozbiljnija reprezentacija.

I Španjolci, kao i Hrvatska, dići će se i biti bolji. Ovo je prva utakmica, ne treba raditi dramu jer ne može se reći kako je situacija takva da su obje reprezentacije u teškoj situaciji i s narušenim ambicijama. Nerijetko se puno kobnijim pokazao poraz usred natjecanja kada si u pobjedničkom nizu pa ga prekineš.

Obje reprezentacije već u sljedećem kolu protiv Angole i Poljske mogu se vratiti na pravi put. Ako i tu kiksaju, bit će problem, ovo još uvijek možemo smatrati kao upozorenje. Možda i nije loše da te tako nešto spusti na zemlju odmah na startu natjecanja pa kasnije pušeš i na hladno.

Sve utakmice dostupne su na RTLplay.

FOTO: HRS / Jozo Čabraja / kolektiffimages

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!