Rukomet

Kutak za kladioničare: Hrvatska diže formu i puni se samopouzdanjem uoči drugog kruga

Branimir Korać • utorak, 19.01.2021.
Kutak za kladioničare: Hrvatska diže formu i puni se samopouzdanjem uoči drugog kruga
Foto: Pixsell

Pred hrvatskom rukometnom reprezentacijom je zadnja utakmica u prvoj fazi natjecanja, kreće i nastavak setzone u HNL-u, a na rasporedu su i neki susreti liga petice. Bogat utorak je pred nama...

Hrvatska - Katar

Treće kolo u prvoj fazi natjecanja došlo je do svog kraja. Hrvatska igra protiv Katara u susretu koji će odlučiti o prvom mjestu u skupini i što je još važnije o tome koliko će se bodova prenijeti u sljedeću fazu natjecanja. Koliko će Hrvatska bodova prenijeti, ovisi i o tome kako će završiti dvoboj između Angole i Japana. Ako Angola pobijedi u tom susretu, Hrvatska će prenijeti i dva boda iz dvoboja s Afrikancima, ali ako Japan ostane neporažen u tom dvoboju, on će proći dalje i Hrvatska prenijeti jedan bod iz prvog kola. Naravno, tome treba dodati i bodovni učinak iz dvoboja protiv Katara.

"Bit će vrlo teška i iscrpljujuća utakmica jer tu se radi o dva velika boda koji se prenose. Naš pristup bit će jako važan, tu se moramo transformirati u ekipu koja vjeruje u sebe i svoju moć koju moramo pokazati iako neće biti jednostavno. Obrana koja se popravila mora dati još više jer s njom dobivamo samopouzdanje, a u napadu moramo biti štedljivi na lopti, lukavi, mudri. Velika natjecanja nisu mjesto na kojem će se netko naigravati nego je važno pobijediti. Važna su nam ta dva boda iako znamo da je to pritisak na te mlade igrače, ali moramo tako razmišljati. Oni imaju 3-4 važna igrača koji su nositelji igre i na njih ćemo se koncentrirati i pokušati smanjiti njihovu učinkovitost tijekom igre, a da podignemo našu. Bit će nadmetanje, Rivera je jako dobar trener i bit će to dobra utakmica", kaže Lino Červar.

Koeficijenti (Supersport): Pobjeda Hrvatske 1.35, neriješeno 11.0, pobjeda Katara 6.00

Bayer Leverkusen - Borussia Dortmund

Bayer Leverkusen i dortmundska Borussia sastaju se u sklopu 17. kola njemačke Bundeslige. Važan je to dvoboj protivnika koji se nalaze u prva četiri na ljestvici i bore se za Ligu prvaka. Bayer je trenutno ispred Borussije iako imaju isti broj bodova, Apotekari imaju sitno bolju gol razliku. No forma Bayera je jako loša, gledajući zadnja četiri kola, s Mainzom je osvojio najmanje bodova u ligi u tom razdoblju, ta dva kluba osvojili su tek po bod. Taj jedini bod Bayer je osvojio kod kuće remijem protiv Werdera, a izgubio je od Bayerna, Eintrachta i Union Berlina.

Činilo se kako je dortmundska Borussia ostavila iza sebe ono krizno razdoblje i da izgleda bolje, ali onda dođe prošlo kolo i Borussia kod kuće kiksa protiv slabog Mainza i odigra samo 1:1. Prije toga ubilježila je ugodne pobjede protiv puno snažnijih Wolfsburga i Leipziga, a onda dođe taj kiks koji stavi sumnju koja je taman nestajala. Još je dugačak put očito pred Borussijom kako bi se vratila u pravu formu i stekla kontinuitet dobrih nastupa. Ovdje zato pobjedu trebaju i jedni i drugi, posebno jer im prijeti s druge strane pad na ljestvici jer im je za petama s bodom zaostatka Union Berlin.

Koeficijenti (Supersport): Pobjeda Bayera 3.30, neriješeno 3.80, pobjeda Borussije 2.30

Dinamo - Rijeka

Nastavlja se natjecanje u HT Prvoj ligi, na redu su prvo oni zaostali dvoboji. Tako na Maksimiru danas u zaostalom susretu šestog kola igraju Dinamo i Rijeka. Nekih značajnijih transfera kod jednih i drugih ove zime nije bilo osim što je Rijeka ostala bez Tibora Halilovića, vrijednog veznjaka koji je preselio u Nizozemsku. Dinamo ovdje nastavlja borbu za naslov prvaka Hrvatske, u nastavak sezone ulazi s vodeće pozicije na ljestvici gdje ima isti broj bodova kao i drugoplasirani Osijek, ali ima i dvije utakmice manje. S pobjedom u ovom susretu odvojio bi se od Osječana, a Rijeka pak traži pobjedu za hvatanje priključka s vodećom trojkom. Gorica joj bježi devet bodova, ali ima tri utakmice više dok joj Osijek bježi 13 bodova, ali ima čak pet utakmica više.

"Treninzi su u ovom razdoblju bili malo taktički, regeneracija, naravno da vremenske neprilike nalažu da nije lako raditi jer su tereni smrznuti, ali što je tu je, moramo se prilagoditi. Vjerujem da u dobrom stanju i ozračju dočekujemo utakmicu s Rijekom. Pratili smo što rade, ali nema tu velikih tajni jer se poznajemo i teško je tu nešto sakriti. Neke minimalne promjene su se kod njih dogodile, ali se radi o čvrstoj, kompaktnoj i agresivnoj ekipi koja je i protiv nas i u Europi pokazala da je vrlo dobra. Moramo biti na visokoj razini da bi to odradili kako treba", kaže Zoran Mamić.

Koeficijenti (Supersport): Pobjeda Dinama 1.60, neriješeno 4.30, pobjeda Rijeke 7.00

Istra 1961 - Gorica

Zaostali dvoboj 14. kola odigrat će Istra 1961 i Gorica. Goričani su bili sjajni u prvom dijelu sezone, ali zaradili su težak udarac uoči nastavka, težak udarac u smislu kontinuiteta. Naime klub je napustio trener Valdas Dambrauskas koji je preuzeo Ludogorec dok je otišao i sportski direktor Mindaugas Nikoličius i to na poziv Hajduka gdje je preuzeo istu funkciju. Kvalitetno trenersko rješenje u Gorici su pronašli u Siniši Oreščaninu.

"Često se kaže da prva utakmica nakon priprema najbolje pokazuje kako se na njima radilo, ali ovoga puta to stvarno ne mora vrijediti, budući da su pripreme zaista netipično kratke. Istru poštujemo i respektiramo, mislim da kolega Budicin i njegovi suradnici rade jako dobar posao, ali i mi želimo bodove, želimo jednom dobrom utakmicom uloviti zalet za sve što nas očekuje. Sljedeća utakmica nam je već u subotu, a ukupno nas čeka više od 20 utakmica… Krećemo od Istre, pokušat ćemo dati najviše što možemo u ovom trenutku", kaže Oreščanin. "Gorica je puna elana i puna motiva da ostvari povijesni rezultat za njihov klub. Respektiramo svakog protivnika pa tako i Goricu, ali kada igramo doma imamo to dodatno samopouzdanje, zato se nadamo da ćemo sutra pokazati pravo lice. Pokazat ćemo sve što smo radili kroz pripreme i nadam se da ćemo se radovati nakon utakmice", najavio je Fausto Budicin.

Koeficijenti (Supersport): Pobjeda Istre 3.80, neriješeno 3.80, pobjeda Gorice 2.10

FOTO: Duško Marušić/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!