Nogomet

Rijeka potvrdila kvalitetu, Dinamo u nastavak sezone krenuo usporeno

Ante Jukić • srijeda, 20.01.2021.
Rijeka potvrdila kvalitetu, Dinamo u nastavak sezone krenuo usporeno
Foto: Pixsell

Jučerašnjim slavljem Rijeke u Maksimiru ionako zanimljiva borba za vrh HNL-a postala je još zanimljivija. Bila je to utakmica u kojoj su se obje momčadi postavile na očekivan način, no Rijeka je na kraju bila ta koja je svoj plan provela u djelo.

Rijeka je još jednom potvrdila ono što smo o njoj naučili u europskim utakmicama, da je ozbiljna momčad koja zna što hoće i ima jasnu ideju kako do toga doći. Naravno, kao što je to uvijek slučaj u sportu, da bi došli do uspjeha, neke stvari vam se moraju i poklopiti, ponekad morate imati i sreće koja će preokrenuti utakmicu u vašu korist. Posebno je to važno u dvobojima s objektivno kvalitetnijim momčadima, jer bez obzira na to koliko vi kvalitetno odigrali, nešto se pita i njih.

Nakon što je preživjela Dinamove prilike kod rezultata 0:0, Rijeka je sjajnim kontrama stigla do dva gola prednosti, a na kraju, kad je Dinamo sve karte bacio u napad, imala je priliku i potpuno „razmontirati“ Modre. Ako treba nešto izdvojiti iz prezentacije Riječana na Maksimiru, onda su to svakako sjajno odrađeni kontranapadi, kako oni iz kojih su postignuti pogoci, tako i oni gdje je zakazala realizacija u trenucima kad su gostujući igrači ostajali sami pred Livakovićem. Lijepo je u HNL-u vidjeti tako uigrane mehanizme izlaska iz obrane, a iznošenje lopte pod pritiskom kod drugog gola Rijeke pravi je „bombon“ i ogledni primjer savršeno odigrane akcije. Vrijedi istaknuti još jednom, Rijeka je odlično posložena i vođena momčad s jasnim sustavom igre u kojem nije toliko ni važno tko igra, budući da svaki igrač koji uđe u sastav točno zna koja je njegova uloga. Iako su pobjedom uhvatili priključak za vrhom, teško je očekivati da će Rijeka do kraja sezone držati korak u borbi za naslov prvaka, no da će biti vrlo važan faktor u krojenju poretka na tablici, to svakako. Kad je o trofejima riječ, vjerojatno i Riječani puno više pogledavaju prema Kupu, to je natjecanje u kojem su na neki način doktorirali i koje savršeno odgovara njihovom stilu igre.

Kad je o Dinamu riječ, jasno je kako ovo nije bila dobro odigrana utakmica i kako je ovo bio svojevrsni hladan tuš za Zorana Mamića i njegovu momčad. Prve utakmice nakon stanke uvijek su važne jer se u njima dobiva samopouzdanje za nastavak sezone, a posebno su važne u ovom gustom rasporedu kojeg hrvatski prvak ima, s nekoliko derbija u nizu i vrlo skorim dvobojima protiv Krasnodara u Europskoj ligi. Nadali su se, stoga, u Maksimiru kako će pobjedom protiv Rijeke učvrstiti svoju poziciju u prvenstvu i uhvatiti zamah uoči izazova koji ih očekuju, no dobili su sve suprotno. Osijek, a možda i Rijeka ako dobro odradi zaostale utakmice, ponovno pušu za vratom, i sve upućuje na to kako Dinamo ove sezone neće imati ni približno tako laganu šetnju do naslova.

Poraz od Rijeke na površinu je opet izbacio sve one stvari o kojima se priča kad Dinamo odigra loše, upitnici koji su nestali nakon dominantnog završetka jesenskog dijela sezone i odličnih prezentacija u Europi ponovno su se pojavili iznad Maksimira, i Modri sad pod hitno trebaju pobjedu kojom će vratiti samopouzdanje. Utakmica protiv Rijeke još jednom je dokazala kako nogomet može biti nepredvidljiv i kako nekad male stvari prave razliku između rutinske pobjede i poraza koji izaziva sumnje. Nije jučer Dinamo odigrao dojmljivu utakmicu, daleko od toga, ali i takav je djelovao kao momčad koja kontrolira zbivanja na terenu. Imali su Zagrepčani dovoljno prilika iz kojih su mogli usmjeriti dvoboj u svoju korist, no nisu to učinili i kazna je stigla.

Dinamu se, na neki način, dogodilo ono što se Osijeku dogodilo na Maksimiru u jesenskom dijelu sezone, kada je momčad koju je tada vodio Ivica Kulešević propustila nekoliko sjajnih prilika, da bi onda bila brutalno kažnjena za to. Tad je Dinamo uzeo tri boda iako je odigrao možda i lošije nego jučer, pa možemo reći kako se Modrima jučer vratilo ono što su protiv Osijeka jesenas uzeli. Iako će ovaj poraz sigurno donijeti određenu nervozu u Maksimiru i potaknuti rasprave u javnosti (uostalom, kad je Dinamo u pitanju, i zbog manjih stvari se stvara priča), izvoditi nekakve zaključke nakon utakmice s Rijekom nema smisla. Bila je to prva utakmica nakon stanke, a takve su uvijek specifične i nisu one nakon kojih treba ni pretjerano hvaliti ni pretjerano kuditi. Pred Dinamom je u narednom vrlo kratkom razdoblju pregršt utakmica koje će dati puno bolji odgovor na sva pitanja koja kruže oko hrvatskog prvaka i koje će pokazati je li utakmica s Rijekom bila samo lošiji dan u kojemu se poklopilo sve loše što se može poklopiti, ili je to zaista bila najava turbulentnijeg modrog proljeća.

FOTO: Igor Kralj/PIXSELL

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!