Rukomet

Červarova reakcija je ishitrena bez obzira na užasan nastup

Branimir Korać • subota, 23.01.2021.
Červarova reakcija je ishitrena bez obzira na užasan nastup
Foto: Pixsell

Hrvatska je u jednom od svojih najgorih izdanja u puno godina, značajno kompromitirala šanse za prolaz u četvrtfinale. No matematički je još uvijek u igri i Lino Červar nije izabrao dobar trenutak za objaviti kako napušta reprezentaciju...

Teško je opisati riječima kako je Hrvatska izgledala u susretu protiv Argentine. U najvažnijoj utakmici na ovom Prvenstvu, utakmici za koju se jako dugo znalo kako će to biti ta utakmica koja će odlučivati o putniku u četvrtfinale, Hrvatska je odigrala užasno.

Ako možemo izdvojiti dva imena, to su Ivan Čupić u prvom poluvremenu i Ivan Pešić u drugom dijelu, ostali, jako loše. Argentina je izgledala kao Danska, Hrvatska nije bila u stanju složiti smislen napad, a silne rotacije nisu nimalo pomagale da se uhvati neki ritam ili kontinuitet.

No Hrvatska i u skromnom izdanju ne smije imati problema protiv Argentine. Svaka čast obitelji Simonet, Pizarru, Fernandezu, ali Hrvatska ovu Argentinu mora dobiti "lijevom rukom".

Kako je Renato Sulić rekao, Hrvatska nikada nije imala lakši put do četvrtfinala, ali baš nikada. I onda se dogodilo da je remizirala s Japanom i izgubila od Argentine, nešto što Hrvatska koja je u barem solidnoj, ne vrhunskoj, formi ne može si dopustiti.

Olakšavajuće okolnosti: Cindrić se ozlijedio, Duvnjak se vraća nakon COVID-19 i nije niti blizu pravoj formi, igrači PPD Zagreba više su bili van parketa nego što su igrali od izbijanja krize, Šego se vraća iz ozljede, Karačić također, Štrlek je isto imao problema, nema Stepančića....

Kada se sve zbroji, to je problem, ali Hrvatska ima sasvim dobar kadar da prođe do četvrtfinala u ovom društvu.

Nije problem ispasti i izgubiti, ali problem je način. Ovo se nikako nije smjelo dogoditi, Hrvatska je izgledala užasno kada nije smjela izgledati užasno. Užasno u smislu pristupa, taktike i izvedbe.

Lino Červar najavio je odlazak i to odmah. Svega dva mjeseca prije olimpijskih kvalifikacija što stavlja u problem Savez koji mora hitno pronaći Červarovu zamjenu, što se ne odrađuje tako brzo i preko noći. Druga je opcija moliti Červara da ostane i odradi te kvalifikacije koje su iznimno bitne.

Ako je netko mislio da će biti jednostavno doći do Tokija, vara se. Hrvatska mora preko Francuske i Portugala, a nastup na ovom Svjetskom prvenstvu značajno je uzdrmao optimizam i vjeru da je to moguće. Kompletna Hrvatska, dobro posložena, to svakako može, ali potrebno je uzdrmati redove, ovo izdanje neće biti dovoljno.

Šanse za četvrtfinale i na ovom SP-u još postoje, nije sve izgubljeno iako realno, one nisu velike. Kao prvo i osnovno Argentina mora izgubiti od Katara. To nije neostvarivo, poraz Hrvatske razveselio je i Valera Riveru jer se sada Kataru otvara mogućnost prolaska. Ako Katar svlada Argentinu, a Hrvatska izgubi od Danske, Katar prolazi u četvrtfinale. Stoga ne treba nimalo sumnjati u motiv Katara i želju za pobjedom protiv Argentine, a to su kvalitetom slične reprezentacije i tu je sve moguće.

Ako Katar pomogne Hrvatskoj i sebi te svlada Argentinu, Hrvatska će dobiti priliku za provući se dalje. Morat će svladati Dansku. Druga je stvar koliko je to realno za očekivato, ono što je Hrvatska dosad pokazala u svim utakmicama, neće biti dovoljno. Bit će potrebno odigrati dosta bolje nego dosad.

Tome nimalo ne pomaže reakcija Line Červara koja je ishitrena i nepotrebna. Nepotrebna u ovom trenutku. Nakon jako lošeg nastupa podnijeti ostavku svega nekoliko minuta kasnije, nije nešto što će motivirati i podići igrače koji još imaju određen postotak šansi za prolaz. Ako je već osjetio da je vrijeme za odlazak, pa i ovako naprasno prije kvalifikacija koje su okarakterizirane kao najvažniji turnir za Hrvatsku ove godine, to se trebalo iskomunicirati nakon Prvenstva, a ne danas i ne ovako.

U redu je preuzeti odgovornost, to se i moralo napraviti jer koliko su krivi igrači, kriv je i Červar, ali jedno je preuzeti odgovornost, a drugo je nakon kraha usred nedovršenog posla pokupiti se i otići. To nikako ne pomaže održavanju vjere kod igrača da mogu svladati Dansku jer podnošenje ostavke u ovom trenutku pokazuje da niti izbornik u to ne vjeruje.

Sada je najvažnije smiriti se, pokašati što je više moguće pojednostavniti stvari i igru, iskrvariti u obrani u tom zadnjem susretu, a u napadu što manje kemijati i ekserimentirati. Svako kemijanje i eksperimentiranje Danci će brutalno kazniti.

Istina, ovako lošu Hrvatsku nismo godinama gledali, ovako lošu kao u susretu s Argentinom. No ti dečki nisu zaboravili igrati rukomet. Imaju oni dosta svojih problema, uvijek su pošteno nosili dres reprezentacije i oni bi prvi ovo htjeli što prije zaboraviti. Ljudi, imate priliku protiv Danaca pokazati da ovo nije prava Hrvatska. Pa i ako Katar ne pomogne, razvalite barem te Dance da put kući bude barem malo ugodniji.

Sve utakmice dostupne su na RTLplay.

FOTO: Slavko Midžor/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!