HT Prva liga, 13. kolo, 27.01.2021, 17:05 h, Stadion u Maksimiru
Suci: Mario Zebec (Varaždin), Bojan Zobenica (Velika Gorica), Jerko Crnčić (Vrbovec)
Dinamo
Dinamo
Mislav Oršić 16', 18'
Lovro Majer 83'
3:1(2:1) Hajduk
Mario Vušković 6'
Hajduk

Dvije majstorije Oršića i Majer dovoljni za Dinamov preokret protiv Hajduka

Matej Kačan • srijeda, 27.01.2021.
Dvije majstorije Oršića i Majer dovoljni za Dinamov preokret protiv Hajduka
Foto: Pixsell

U zaostalom susretu 13. kola HT Prve lige, Dinamo je na domaćem terenu preokrenuo rano vodstvo Hajduka te je uz dva pogotka Mislava Oršića i jednog Lovre Majera svladao najvećeg rivala s 3:1...

FOTO: Luka Stanzl/PIXSELL

Najveća utakmica hrvatskog nogometa je na Maksimiru donijela fantastičnu igru u sklopu zaostalog susreta 13. kola HT Prve lige, a na kraju balade zadovoljan može biti Dinamo koji je preokrenuo rano vodstvo Hajduka te je slavio s 3:1 i sam zasjeo na vrh.

Susret je počeo fantastično i prvih dvadesetak minuta je pokazalo svu raskoš hrvatskog nogometa i ove dvije ekipe. Tramezzanijevo "Božićno drvce" s Umutom u napadu odmah je pokazalo ideju s kojom će Hajduk pokušati napadati. Dugo lopta na Turčina koji spušta, a iz drugog plana ulaze Caktaš i Jakoliš.

Baš iz takve akcije je Hajduk izborio sjajnu priliku, a onda i pogodak. Umut je spustio za Jradija, Caktaš je prvo pobjegao iza leđa Moharramiju i kad je dobio loptu od Jradija ga je i slomio na lijevoj strani i odmjereno zapucao u suprotni kut, ali samo u vratnicu.

Obrana Dinama je očistila u korner, a iz kornera je već u šestoj minuti pao gol. Jani Atanasov je izveo sjajan prekid kao i u Šibeniku iz kojeg je pao gol. Ovaj put je ubacio na peterac gdje je Mario Vušković najjači u skoku te je izborio prostor i zabio.

No, gotovo u sljedećem napadu imamo uzbuđenje na drugoj strani. Zoran Mamić je izveo vrlo ofenzivnu postavu s čak četiri napadači izrazito talentirana igrača koji se kreću između linija, a prvi je "zakuhao" Lovro Majer.

On je na rubu 16 metara išao na jednu loptu, s njim je u duelu bio Simić koji ga ruši i gleda se VAR. Svi bi rekli da je bilo dovoljno kontakta za kazneni udarac, ali Mario Zebec pokazuje da se igra dalje, a nastavlja se pritisak Dinama.

Nije mnogo prošlo do novog uzbuđenja, ovaj put surađuje dvojac u špici Dinama. Gavranović je kombinirao s Petkovićem, a ovaj sjajno potegnuo s dvadesetak metara i zatresao mrežu. No, Gavranović je bio u zaleđu u pripremi pogotka pa ostaje 1:0.

A onda se probudio fantastični Mislav Oršić. Mamić je ispravno procijenio da je Darko Todorović s Jakolišem na desnoj strani slaba točka Hajdukove obrane pa je tamo postavio Oršića koji u 16. minuti kombinira s Petkovićem. Napadač je navukao dvojicu na sebe i ostavio Oršiću koji fantastično diže loptu prema suprotnom kutu i pogađa samih 90 stupnjeva za golčinu koja se ne viđa često.

Prošle su tek dvije minute, a Oršić je opet zabio. Ovaj put je osvojio loptu oko centra i sjurio se na gol Hajduka, Todorović je pogriješio i poskliznuo se, a Jurić nije na vrijeme izašao u blok pa Oršić ulazi u kazneni prostor s lijeve strane, opet se namješta na desnu i opet gađa suprotni kut Kalinića koji opet samo pogledom prati loptu.

Nakon toga se Hajduk ipak stabilizirao te je preuzeo napad u pozicijskoj igri, dok se Dinamo malo povukao i oslonio na kontru, a problemi s ozljedama tjeraju Mamića na dvije rane izmjene. Do kraja poluvremena gledamo pokoju opasnu tranziciju Dinama i visoki pritisak Hajduka, ali nema izrazitih prilika za 3:1 ili 2:2 pa se na poluvrijeme ide s pogotkom prednosti za Modre.

U drugom poluvremenu Mamić stavlja Franjića umjesto Theophilea na desni bok te Kastratija umjesto Gavranovića i ostaje na jednom napadaču, dok Hajduk mijenja u 4-2-3-1 jer na desno krilo ulazi Dolček umjesto Jradija.

I drugi dio počinje kao i prvi, okvirom gola za Hajduk. Franjić tek što je ušao ruši Jakoliša i zarađuje žuti, a prekid je s lijeve strane dobio Atanasov. Mladi Makedonac je opet pokazao da ima fantastičnu loptu jer je opet sjajno nabacio, Vušković glavom prebacio na crtu gdje je Umut koji "ninja" udarcem iz skoka trese gredu.

U 51. nova sjajna prilika za Hajduk, Dolček se na desnom krilu namjestio na svoju lijevu nogu te je ubacio na drugu stativu gdje je Jakoliš koji glavom iskosa puca tik pored vratnice. Sedam minuta kasnije, Umut propušta novu sjajnu priliku. Presjekao je jedno neoprezno vraćanje lopte iz zadnje linije prema Livakoviću, ali iz situacije jedan na jedan puca pored gola.

Bolja igra Hajduka se protegla na prvih 20 minuta poluvremena, a u 63. je morao čupati i Livaković. Raspoloženi Dolček je ušao s desne strane i namjestio se na lijevu nogu te je zapucao, a lopta je promijenila smjer od Perića. No, Livaković koji je već na podu uspijeva podići ruku i obraniti varljivu loptu.

Kao da je Dinamo čekao i čuvao snagu do 70. minute kad se odnos snaga na terenu mijenja, Modri se bude i ulaze u visoki pritisak te preuzimaju i loptu. Hajduk se u tim trenucima oslanja na tranziciju te iz jedne takve u 79. Diamantakos pada na 18 metara, Perić zarađuje žuti, a slobodni udarac preuzima Caktaš koji ipak puca preko gola.

Raspoložen je za Dinamo bio Kastrati koji je sijao kaos po bokovima Hajduka i mijenjao strane te je imao pokoji dobar udarac, ali ništa konkretnije do posljednjih 10 minuta. Dinamo je nagradio svoju disciplinu u 83. minuti kad je riješio susret iz prve prave prilike u drugom dijelu.

Ademi je okrenuo dvojicu i dodao Majeru koji prebacuje na lijevo gdje je Oršić koji ostavlja za Gvardiola, a ovaj ubacuje. Lopta se odbila od Simića do Majera koji je dobro ispratio te lijepim škaricama šalje loptu u praznu mrežu jer je Kalinić istrčao na loptu. Potrebna je bila kratka VAR provjera, ali zaleđa nema i Dinamo ima 3:1.

Mogao je Dinamo i do 4:1 kad je pobjegao Kastrati i uposlio Petkovića, ali se previše komplicira i na kraju svega Kastrati iz odbijanca puca, ali iz zaleđa. Novu sjajnu priliku za Hajduk iz slobodnjaka je propustio Atanasov koji je sa 17 metara pucao malo preko grede u 88. minuti pa se ne budi nova nada s pogotkom zaostatka. Ostalo je 3:1 do kraja i Modri slave veliku pobjedu u sjajnoj utakmici.

Dinamo se ovom pobjedom odvojio od Osijeka na prvom mjestu s tri boda i nadoknadio je svoje susrete, dok Hajduk nije uspio potvrditi pobjedu nad Šibenikom te je šest bodova iza Rijeke koja ima i dva susreta manje.

HT premijer liga, 13. kolo:
Dinamo - Hajduk 3:1

HT Prva liga

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Dinamo 3684:28+5685
2Osijek 3659:25+3477
3Rijeka 3651:46+561
4Hajduk 3648:37+1160
5Gorica 3660:47+1359
6Šibenik 3632:47-1535
7Slaven Belupo 3636:53-1734
8Lokomotiva 3629:60-3130
9Istra 1961 3627:52-2529
10Varaždin 3630:61-3128

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!