Nogomet

Tramezzani: 'Forma kod kuće je nemoguća, Poljud mora biti naš dom'

Matej Kačan • utorak, 02.02.2021.
Tramezzani: 'Forma kod kuće je nemoguća, Poljud mora biti naš dom'
Foto: Pixsell

Trener Hajduka Paolo Tramezzani je nakon poraza od Lokomotive najavio utakmicu s Istrom, a posebno je istaknuo Hajdukove probleme u domaćim utakmicama te psihologiju kod igrača...

Opet je vruće i nestabilno na Poljudu. Nakon pobjede nad Šibenikom i dobrog dojma protiv Dinama se nazirala bolja igra, ali je domaći poraz od Lokomotive opet ogolio probleme. Trener Paolo Tramezzani mora promijeniti neke stvari prije Istre, a šokantna je domaća forma Hajduka i činjenica da su Bijeli upisali čak četiri poraza od ekipe koja je u tom trenutku bila posljednja na tablici.

"To je istina i problem je, igrali smo devet utakmica na našem stadionu i osvojili smo tek osam bodova. Teško je objasniti te stvari. Kad usporedimo posljednju utakmicu s prve dvije koje smo igrali u gostima, jasno je da imamo problem s domaćim utakmicama. Mislim da problem nije pristup ili priprema utakmice. Bilo je fokusa nakon utakmice s Dinamom, ali smo dobili gol u četvrtoj minuti i emocija je bila kao da je utakmica gotova. Moramo mnogo raditi na psihologiji, na načinu na koji igramo kod kuće. Rekao sam igračima da je najveća greška koju sad možemo napraviti jest strah od grešaka. Moramo raditi, znate bolje od mene što znači igrati na ovom stadionu. Znate da su nekad protivnici bili u strahu čim bi vidjeli Poljud izvana. Sad moramo pokušati promijeniti situaciju, moramo pokušati braniti svoj stadion. Nije lako, razumijem tešku situaciju u posljednje tri sezone. No, u teškim trenucima vidimo osobu i karakter. Sutra je prava prilika protiv Lokomotive, želim vidjeti drukčiji stav na terenu, bolji mentalitet u dobrim i lošim trenucima. Imamo šansu promijeniti stanje."

Hajduk je u posljednje vrijeme promašio jako puno kaznenih udaraca, a posebno se ističe Mijo Caktaš koji je samo od dolaska Tramezzanija zapucao čak dva. Talijanski trener je natuknuo da će se možda promijeniti izvođač.

"To se događa, ja volim da igrač koji se dobro osjeća tijekom utakmice uzme loptu i puca kazneni udarac. Mnogo smo ih promašili, počet ćemo raditi na tako da ih pucamo, imamo nekoliko igrača koji ih mogu izvesti. To je velika odgovornost, ali kao što sam govorio o duhu, stavu i hrabrosti, moramo mnogo toga popraviti. Penal može biti važna stvar za nas. U posljednjoj utakmici smo možda i mogli promijeniti utakmicu da smo zabili, ali nisam toliko siguran. Probat ćemo s drugim solucijama oko izvođača."

Hajduk je prodao dva mlada igrača Marina Ljubića i Stipu Radića, a Darko Nejašmić još nije pronašao svoje mjesto u prvih 11 otkako je Talijan u Splitu. No, Nejašmić neće na posudbu.

"Darko nije našao prostor u ove tri utakmice, pokušavam raditi s njim i vjerujem u njega i ne razmatram ga za posudbu. Želim da ostane s nama, znam njegove kvalitete i mislim da može biti važan igrač. Što se tiče transfera, Marin i Stipe su dobri momci, profesionalni, mladi i imali su šansu otići igrati u mladoj dobi jer im treba igre i prostora. Slažem se s Nikom i klubom s potezima koje smo povukli."

Iako Tramezzani govori da nije problem u pristupu, glavne probleme koje je istaknuo su psihološke prirode i pitanje stava. Navijačima Hajduka se čini kao da igrači ne ginu za dres, već igraju sami za sebe. Prema treneru, najveći je problem mentalitet u teškim trenucima i igra kod kuće.

"Osjećaj nakon utakmice je bio težak, nakon deset dana u kojima smo bili pozitivne energije se moglo vidjeti kako je bila dovoljna jedna pogreška i opet se kreće od nule. Osjetilo se to tijekom utakmice, ali po onom što pokazuju, mislim da me igrači prate. Pokušavaju napraviti ono što tražim od njih na treningu i u pripremi utakmice. Za mene je sad jasno da imamo veći problem psihologije, stava, motiviranosti, i od sutra moramo to promijeniti, pogotovo kod kuće. Moramo predstaviti nešto drugo na terenu jer znamo da predstavljamo više od Splita i Dalmacije, predstavljamo cijelu zemlju i to moramo raditi bolje. Lokomotiva je uzimala duele, druge lopte i startove, a tek nakon toga možemo pričati o taktici i sustavu. Ne želim da moja ekipa gubi zbog karaktera i pristupa jer kad se bojiš, onda ulaziš u blokadu, zaustavljaš cijelu karijeru. Ne želim da moja momčad ne daje sve od sebe na terenu tijekom utakmice. Možda će to biti dugo, to je misija. Znam da pripremamo sljedeću sezonu, ali isto tako znam da se loša sezona može okrenuti u pozitivnom smjeru. Moramo misliti pozitivno, biti realistični i riješiti probleme, a prvi je naš stadion. Nije moguće ovo, naš stadion mora biti naš dom. Rekao sam igračima, ako u idućem razdoblju bude navijača napravimo sve da kad dođu na utakmicu, da svojom predstavom izmamite njihov pljesak."

Tramezzani je gledao Istru koja je u nastavku sezone dobra na terenu i od Osijeka je izgubila tek nakon pogotka iz ponovljenog kaznenog udarca.

"Gledao sam utakmicu s Osijekom i neke druge utakmice. Jaka su momčad, fizički su dobri. Jako dobro pokrivaju sve zone na terenu. Nije to laka utakmica za pripremu. Ali, prvo što želim da igramo s drukčijim pristupom. Sutra je perfektna utakmica za vidjeti jesmo li naučili nešto od lekcije koju nam je dala Lokomotiva. Znamo da je utakmica važna. Svaka je takva. Za dres koji nosimo, klub koji predstavljamo. U protekla dva dana razgovarao sam s igračima i individualno. Nije moguće igrati dvije dobre utakmice u gostima, a onda onako protiv Lokomotive. Ako treba krenuti od nule krenut ćemo. Ako treba krenuti ispod nule krenut ćemo, ali ne želim da moja momčad ikad više izgleda kao protiv Lokomotive. Možda neće uvijek biti ljepote, ali želim da momčad ima jak karakter, da se bori do krajnjih granica. Moramo igrati kao da ćemo ispasti ako ne pobijedimo. Pristup, ponašanje, sve mora biti na velikom nivou", kazao je.

Moglo bi biti još promjena u kadru, a velik hendikep će biti ako Lovre Kalinić neće moći nastupiti. Među vratnice bi opet mogao Josip Posavec.

"Ima nekoliko opcija za formaciju, ali ne želim previše toga promijeniti. Pokušat ću staviti svakog igrača na njegovu prirodnu poziciju. Vidjet ćemo kakva je situacija s Lovrom. Ima problema s ozljedom, čekamo liječnički izvještaj. Tu je Posavec. Trenira jako dobro. Kada budemo znali situaciju s Lovrom znat ćemo i tko će biti na klupi. Večeras ćemo donijeti konačnu odluku. Pričao sam s Posavcem prvi dan kada sam došao. Znam njegovu situaciju. Ako ga budem trebao znam da će dati sve od sebe. Vjerujem u njega."

Pojavila se priča oko odlaska Jaira na posudbu u Saudijsku Arabiju, ali dok nije službeno, trener se time ne zamara. Jairo je i dalje u kadru i konkurira za utakmice.

"Pričali smo četiri dana prije s Jairom. Imao je šansu u prošloj utakmici. Dok se prijelazni rok ne zatvori možemo ga koristiti. U ovom trenutku nijedan igrač mi nije rekao da želi otići. Želio bi da se Jairo vrati igrama od prije godinu dana. Kada je stigao bio je među najboljim igračima lige. Znamo koliko nam može značiti njegov doprinos ukoliko bude ostao", poručio je Tramezzani.

FOTO: Luka Stanzl/PIXSELL

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!