Ostali sportovi

Još nije kraj: Brady s 43 godine opet ispisao povijest, Chiefsi bez šanse

Matej Kačan • ponedjeljak, 08.02.2021.
Još nije kraj: Brady s 43 godine opet ispisao povijest, Chiefsi bez šanse

Iako je u Super Bowlu LV rezultatska drama izostala, povijest se ipak ispisala. 31:9 pobjedom Tom Brady došao je do svog sedmog NFL prstena...

Mislili ste da je padom velike dinastije Patriotsa i odlaskom Toma Bradyja iz New Englanda došao kraj karijeri najvećeg ikad? Prevarili ste se ako ste stali na tu stranu javnog mnijenja, jer Brady je s navršene 43 godine života uzeo svoj sedmi NFL naslov u desetom Super Bowlu te je opet ispisao povijest, ovaj put u drugoj ekipi i to na domaćem terenu u Tampi.

Veliki finale protiv Kansas City Chiefsa i Patricka Mahomesa najavljivao se kao prilika za najbolju moguću priču, susret prošlosti i budućnosti, najvećeg ikad i najboljeg danas. No, utakmica nije ispunila očekivanja rezultatske drame, a ponajprije su razočarali Chiefsi.

Obrana Tampa Bayja napravila je fantastičan posao još jednom ove sezone, ostavila je Chiefse bez TD-a, a Mahomesa bez bačenog polaganja i s dvije presječene lopte uz konstantno teroriziranje i ozljedu nožnog prsta u drugom poluvremenu. Ništa nije funkcioniralo za Chiefse, pocket oko Mahomesa se stalno urušavao i nije quarterback imao mnogo prilika za velike akcije i sve je rezultiralo sa samo tri FG-a za Chiefse.

Odmogli su si branitelji naslova prvaka i sami u prvom dijelu, s čak osam prekršaja za 80 yardi kazne u prvom dijelu, uz neke ključne kojima su sami sebi izbili TD iz džepa, dok su pri drugoj akciji za poene Tampa Bayja pretvorili FG i tri poena u novi napad za Bradyja koji je rezultirao polaganjem za 14:3.

Chiefsi su prvi stavili poene udarcem Butkera nakon osam i pol minuta igre i tri punta na otvaranju, ali nakon toga ostatak susreta u potpunosti pripada Buccaneersima. Već u sljedećem napadu je proradio napad Tampe, Brady je promarširao terenom do end zone gdje je pronašao Roba Gronkowskog i najučinkovitija veza ikad opet je proradila za 7:3.

Mala nada se pojavila kad je obrana Chiefsa zaustavila napad Tampe na samoj liniji end zone na četvrtom pokušaju početkom druge dionice, ali odmah potom slijedi novi punt za Chiefse i ključan napad. Izdržali su Chiefsi i Succop je pucao FG te pogodio, ali je obrambeni igrač Hardman načinio prekršaj te se postavio u neutralnoj zoni i omogućava Tampi novi prvi down.

Brady je to iskoristio te je poveo novi napad i sve je završio novim dodavanjem od 17 yardi za Gronkowskog i 14:3. Stavit će do poluvremena Chiefsi još jedan FG Butkera za 14:6, ali Bucsi opet rade ono što su napravili i Packersima. U posljednjem napadu poluvremena idu na sve ili ništa, riskiraju i to im se isplatilo jer Brady baca svoje treće TD dodavanje poluvremena, opet za veterana Antonija Browna i "stare kosti" vode Tampu do 21:6 vodstva na poluvremenu.

Na poluvremenu je pjevao The Weeknd, a nakon njega loptu imaju Chiefsi koji opet dolaze samo do FG-a, i to Butkerovog vrlo dugog s 52 yarda. 21:9 još je živ rezultat, ali je uz sve veterane sjajan bio i trkač Bucsa Fournette koji probija po desnoj strani za trk od čak 27 yardi i četvrto polaganje Tampe za 28:9 protiv nemoćnih Chiefsa koji do kraja neće postići niti poen.

Da je napad Chiefsa potpuno pao pokazala je sljedeća sekvenca i presječena lopta Mahomesa, a nakon FG-a Succopa za 31:9 Chiefsi ne uspijevaju pretvoriti četvrti down i do kraja treće opet predaju loptu Bucsima bez poena. Četvrta dionica je protekla u revijalnom tonu, Mahomes je ozlijeđen pokušavao povući svoju ekipu do preokreta, ali je primamo sve više udaraca.

Šlag na tortu bila je druga presječena lopta Mahomesa, ovaj put u samoj end zoni kad je QB Chiefsa gađao Travisa Kelcea za TD u posljednjoj akciji donedavnih prvaka. Obrana Tampe je odradila sjajan posao, Mahomes je ostavljen na samo 26/49 bez polaganja te upisuje drugi poraz od Bradyja u doigravanju nakon AFC finala u sezoni 2018/19.

Brady je završio s 201 bačenom yardom, ali uz sjajan postotak od 21/29 i tri polaganja, a sjajan je trkački bio Leonard Fournette s 89 yardi i polaganjem. Veliku partiju odigrao je legendarni Gronk s dva polaganja i 67 uhvaćenih yardi uz 6/7 uhvaćenih lopti. Ogroman posao obavila je obrana, Devin White, Ndamukong Suh i društvo u potpunosti su anulirali atomski napad Chiefsa.

Tako Mahomes ipak nije uspio u svojoj četvrtoj sezoni dohvatiti drugi naslov te ipak mora čekati svoj red i odlazak najvećeg u mirovinu. Ako smo išta naučili u posljednjih nekoliko sezona, to je da Brady još ne namjerava stati i možda niti sedam nije konačan broj prstenova za najvećeg igrača kojeg je ovaj sport ikad vidio. Brady sa sedam naslova ima više titula sam nego iti jedna franšiza u ligi, sa šest je iza sebe ostavio svoje Patriotse i Pittsburgh Steelerse.

Za Tampa Bay je ovo drugi naslov u povijesti franšize, prvi su osvojili 2002. pod vodstvom Jona Grudena s klupe, a u 55. Super Bowlu ih je kao trener predvodio Bruce Arians.

NFL, Super Bowl LV:
Tampa Bay Buccaneers - Kansas City Chiefs 31:9

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!