Nogomet

Tottenham je najteži protivnik Dinama ove sezone, ali ovakvi Modri nisu bez šanse

Jan Šneler • subota, 27.02.2021.
Tottenham je najteži protivnik Dinama ove sezone, ali ovakvi Modri nisu bez šanse
Foto: Pixsell

Dinamo je izvukao protivnika u osmini finala Europske lige, a za ulazak u najboljih osam tog natjecanja zagrebački sastav morat će preskočiti opasni i neugodni Tottenham…

Dobro je poznata fraza kako u ovako kasnim fazama natjecanja lakih protivnika gotovo da i nema. Mnogi su priželjkivali Slaviju Prag ili Molde, ali im je negdje očigledno promaklo kako su upravo te momčadi izbacile Leicester i Hoffenheim. Dinamo je izvukao Tottenham, jednu od najjačih momčadi u Europskoj ligi, ali kada bi se gledala momčad samo na papiru, onda niti one dvije ranije navedene ekipe ne bi danas bile u ždrijebu.

Što reći novoga o momčadi koja je prilično dobro poznata čak i široj nogometnoj publici? Tottenham je ozbiljna europska momčad, definitivno najjača protiv koje su se Modri susreli u dosadašnjem dijelu sezone. Ako kažemo da je nastup u grupnoj fazi bio neka B- kategorija, da je Krasnodar B+ momčad, onda je Tottenham definitivno momčad koja pripada u A kategoriju europskog nogometa.

Jasno je da Dinamo nije favorit za prolaz, to uostalom nije bilo teško niti za očekivati u ovoj fazi natjecanja u koju nitko slučajno ne dolazi. Situacija je prilično slična kao prije dvije sezone kada je Dinamo pod vodstvom Nenada Bjelice izvukao Benficu. Težak protivnik, iskusan u europskim natjecanjima i na internacionalnom nivou, ali opet momčad koja ima svojih mana, problema ili možda i drugih prioriteta.

Poznato je kako velike europske momčadi često odmaraju one najvažnije igrače u Europskoj ligi. To definitivno nije natjecanje koje privlači najbogatije jer je nagrada prilično mala, prihod od sponzora i marketinških prava za takve momčadi je zanemariv, ali opet s druge strane, kada se približava kraj, onda Europska liga postaje vrlo zanimljiva stvar. Zašto? Pa prvak ide direktno u grupnu fazu Lige prvaka.

Na Dinamovu žalost, Tottenham bi upravo zato mogao ozbiljno shvatiti ovo natjecanje. U Premierligi im ne ide sve po planu, dosta se muče i teško će uspjeti uhvatiti vlak koji vodi u najelitnije europsko natjecanje. Jedina druga opcija za ulazak – osvajanje Europske lige. Naravno, to ne znači da će ozbiljnijim pristupom automatski doći do naslova, ali valja očekivati da na Maksimiru Jose Mourinho neće imati u prvom sastavu previše anonimnih igrača ili onih koji rijetko igraju.

Mala prednost za Dinamo je činjenica da samo tri dana nakon tog ogleda na Maksimiru, Tottenham igra prvenstvenu utakmicu protiv Arsenala. Kako je korona i dalje vrlo aktualna, moguće je da Mourinho ipak odluči neke zvijezde odmoriti ili zaštititi kako bi bili sigurni da će igrati protiv Topnika. Popularni Londonski derbi važniji je od pukih 90 minuta nogometa i tom ogledu će Spursi pridate veliku pažnju.

No, sve to spada u segmente ne nužno nogometnih stvari. Ako pogledamo sastav Tottenhama, širinu klupe i izbor igrača, vidljiva je prednost u odnosu na Dinamo. Prema Transfermarktu, momčad iz Londona vrijedi 720 milijuna eura. Usporedbe radi, Dinamo po tom istom portalu, vrijedi oko 104 milijuna eura, odnosno manje od najveće zvijezde Spursa, Harryja Kanea.

Momčad koju ove sezone vodi Zoran Mamić igra u Europi jedan vrlo dobar nogomet, izrazito agresivan i u tranziciji gotovo perfektan. Od čvrste i odlične obrane, malo posjeda, pa sve do ubojitih kontranapada i odlične tranzicije. Uostalom, prvi susret protiv Krasnodara pokazao je koliko je moćna Dinamova kontra. U ogledu s Tottenhamom, treba očekivati da će Dinamo imati puno jačeg protivnika u pogledu fizičkih karakteristika i defenzivne igre.

Dinamo će gotovo sigurno prepustiti posjed Tottenhamu jer je teško očekivati da bi mogao dominirati terenom protiv protivnika takve kvalitete. Važna će naravno biti koncentracija u obrani jer ako smo s pravom hvalili Marcusa Berga koji je puno problema stvarao Modrima, ne treba biti previše pametan pa reći kako su Kane, Heung-Min Son ili Gareth Bale daleko kvalitetniji napadački igrači.

Šanse Dinama sigurno nisu velike, toga su svjesni i u zagrebačkom klubu, ali jednako kao što Mourinho sigurno neće podcijeniti Modre, niti Dinamo ne smije precijeniti protivnika. Prilika uvijek postoji, naročito kada Dinamo igra jako dobar, momčadski izrazito angažirani nogomet. Ponekad će izrazita kvaliteta pojedinca odlučiti susret ili prolazak dalje, ali slično kao i prije dvije godine, jednako tako i ove se pokazalo kako je Dinamova kvaliteta upravo u homogenosti momčadi.

S tim kapitalom Dinamo ulazi u osminu finala izrazito motiviran i željan ulaska među osam najboljih. Prva utakmica je svakako ključ bilo kakvog razgovora o uspjehu ili neuspjehu. Ponovno se vraćamo na onaj sraz s Benficom kada je Dinamo slavio u prvoj utakmici i dugo držao u neizvjesnosti Portugalce u uzvratu te ispao nesretno tek nakon produžetaka.

Kada bi Dinamo ponovio ishod u prvom susretu, sve bi bilo otvoreno. Toga su sigurno svjesni u Dinamu, a po reakcijama igrača nakon pobjede nad Krasnodarom bilo je vidljivo da ne lete u euforiji već su čvrsto na zemlji. To je uostalom i pristup kakav treba Modrima. Uživanje u utakmici i zajednički trud koji bi uz malo sreće mogao dovesti do povijesnog uspjeha. Šteta samo što neće biti navijača jer ova momčad i sve ono što radi posljednje tri godine zaslužuje rasprodani i raspjevani Maksimir.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!